Mange tenker nok at alt vi har i skuffer og skap av ikke-norske ingredienser «alltid» har vært her, mens andre mener mye av det eksotiske kom med innvandringen på 1970-tallet. Begge deler er riktig.
For selv om norske butikker var urkjedelige før den siste bølgen av nye matimpulser kom for 50 år siden, var det i middelalderen at den store matrevolusjonen kom.
Det siste er sågar viet en egen liten avdeling på Historisk Museum i Oslo som alle matinteresserte bør avlegge et besøk. Og dette museet er åpent hele påsken (bortsett fra mandagene som det alltid er stengt).
Får du ikke muligheten, er det ingen grunn til fortvilelse, for utstillingen er basert dels på en bok som kom ut i 2023. Middelalderens kjøkken er signert Marianne Vedeler, som er professor i arkeologi ved Kunsthistorisk Museum i Oslo. Hun er dessuten veldig interessert i mat, og boken inneholder mange også overraskende oppskrifter som er inspirert av det hun har funnet gjennom sin forskning. Som pastaklubber med kylling (eller opprinnelig hønsekjøtt). I boka er også originalen sitert – på originalspråket som kan være litt utfordrende for den som sov i timen da gammelnorsk var pensum. Noen oppskrifter har uvanlige navn som Rødløksaus til menn på farten, og andre er som om de skulle komme fra et moderne kjøkken.
Middelalderens kjøkken – nye smaker kommer til byen - Historisk museum