Påsken er for mange en tid for å senke skuldrene, komme seg ut i naturen og nyte de første skikkelige vårtegnene. Enten det er i solveggen på hytta eller hjemme med påskekrimmen, hører kaffe til. Men ikke hvilken som helst kaffe – det finnes faktisk noen helt klare grunner til at lysbrent kaffe passer bra til vår og påske.
- Påskekaffe ikke bare er et navn vi setter på kaffen vilkårlig, det er en kaffe vi har valgt for sine friske og fruktige egenskaper, da det friske og fruktige bryter igjennom etter en litt kraftig påskemiddag med lam eller fyldige sauser. Vi har valgt ut påskekaffen vår fra Kenya fordi den har en del sødme som balanserer godt med sjokoladen og marsipanen vi spiser i påsken.
– Vi ser en tydelig tendens til at folk søker seg mot lysere, friskere smaker i kaffekoppen når våren nærmer seg, sier Henning Opseth, fagansvarlig for kaffe hos Pals. Lysbrente bønner bevarer mer av den naturlige fruktigheten og syrligheten i kaffen, og det passer utrolig godt til både påskens stemning og smakstilbud.
Smak som matcher høytiden
Henning har jobbet i Pals siden 2019, og har siden 2022 hatt ansvar for å kvalitetssikre kaffen, både råvare og ferdig produkt. Han mener det er noe helt spesielt med kaffeopplevelsen man får i påsken.
– Påsken er en tid mange tar seg litt mer tid til kaffen. Man sitter kanskje ute, nyter sola, og da smaker en ren, fruktig filterkaffe ekstra godt. Det er noe med kontrasten mellom kald snø og varm kopp, mellom søtsaker og frisk syrlighet.
Lysbrent kaffe kjennetegnes ofte av smaksnoter som sitrus, bær og blomster.
– Det er ikke tilfeldig at appelsiner og sjokolade er klassiske påskesmaker og lysbrent kaffe spiller veldig godt på lag med begge deler, sier Henning. Den løfter det søte, og gir en slags friskhet i munnen som gjør at du får lyst på en slurk til.
Håndbrygg i solveggen
Flere og flere tar også med seg håndbryggerutstyr som V60, Aeropress eller presskanne til fjells. For den som setter pris på en god kopp med litt ekstra omtanke, er dette en perfekt anledning til å utforske kaffe på en ny måte.
– Når man først har med seg godt utstyr og tar seg tid til å brygge, gir det mening å velge en kaffe som virkelig smaker noe, sier Henning. Og lysbrent kaffe, som er skreddersydd for slike bryggemetoder, gir en rikere og mer nyansert opplevelse.
Så hva gjør egentlig en kaffe til en påskekaffe? Svaret handler ikke bare om brennegrad og smakstoner. Det handler også om stemning, tid og opplevelse.
– Påskekaffe er kaffe du tar deg tid til å nyte. Det er kaffe som smaker av vår, og som gir deg noe tilbake når du tar den første slurken i sola.
Henning vil anbefale å gå for en kaffe som har litt fruktighet og en god sødme, noe man ofte finner i kaffer som vokser litt høyere opp i fjellene fra rundt 1400 moh. og oppover. Brygg den med kjærlighet og nyt den sammen med appelsinen, sjokoladen eller bare utsikten fra solveggen.