Hva gjør en kaffe til en påskekaffe?
Foto: (Rike_)

Hva gjør en kaffe til en påskekaffe?

Påske er høytid for det søte, og til det hører det med en god kopp kaffe. Men hva er det egentlig som gjør en kaffe til en påskekaffe?
12 April 2025 - 13:03

Påsken er for mange en tid for å senke skuldrene, komme seg ut i naturen og nyte de første skikkelige vårtegnene. Enten det er i solveggen på hytta eller hjemme med påskekrimmen, hører kaffe til. Men ikke hvilken som helst kaffe – det finnes faktisk noen helt klare grunner til at lysbrent kaffe passer bra til vår og påske.

- Påskekaffe ikke bare er et navn vi setter på kaffen vilkårlig, det er en kaffe vi har valgt for sine friske og fruktige egenskaper, da det friske og fruktige bryter igjennom etter en litt kraftig påskemiddag med lam eller fyldige sauser. Vi har valgt ut påskekaffen vår fra Kenya fordi den har en del sødme som balanserer godt med sjokoladen og marsipanen vi spiser i påsken. 

– Vi ser en tydelig tendens til at folk søker seg mot lysere, friskere smaker i kaffekoppen når våren nærmer seg, sier Henning Opseth, fagansvarlig for kaffe hos Pals. Lysbrente bønner bevarer mer av den naturlige fruktigheten og syrligheten i kaffen, og det passer utrolig godt til både påskens stemning og smakstilbud.

Smak som matcher høytiden

Henning har jobbet i Pals siden 2019, og har siden 2022 hatt ansvar for å kvalitetssikre kaffen, både råvare og ferdig produkt. Han mener det er noe helt spesielt med kaffeopplevelsen man får i påsken.

– Påsken er en tid mange tar seg litt mer tid til kaffen. Man sitter kanskje ute, nyter sola, og da smaker en ren, fruktig filterkaffe ekstra godt. Det er noe med kontrasten mellom kald snø og varm kopp, mellom søtsaker og frisk syrlighet.

Lysbrent kaffe kjennetegnes ofte av smaksnoter som sitrus, bær og blomster.

– Det er ikke tilfeldig at appelsiner og sjokolade er klassiske påskesmaker og lysbrent kaffe spiller veldig godt på lag med begge deler, sier Henning. Den løfter det søte, og gir en slags friskhet i munnen som gjør at du får lyst på en slurk til.

Håndbrygg i solveggen

Flere og flere tar også med seg håndbryggerutstyr som V60, Aeropress eller presskanne til fjells. For den som setter pris på en god kopp med litt ekstra omtanke, er dette en perfekt anledning til å utforske kaffe på en ny måte.

– Når man først har med seg godt utstyr og tar seg tid til å brygge, gir det mening å velge en kaffe som virkelig smaker noe, sier Henning. Og lysbrent kaffe, som er skreddersydd for slike bryggemetoder, gir en rikere og mer nyansert opplevelse.

Så hva gjør egentlig en kaffe til en påskekaffe? Svaret handler ikke bare om brennegrad og smakstoner. Det handler også om stemning, tid og opplevelse.

– Påskekaffe er kaffe du tar deg tid til å nyte. Det er kaffe som smaker av vår, og som gir deg noe tilbake når du tar den første slurken i sola.

Henning vil anbefale å gå for en kaffe som har litt fruktighet og en god sødme, noe man ofte finner i kaffer som vokser litt høyere opp i fjellene fra rundt 1400 moh. og oppover. Brygg den med kjærlighet og nyt den sammen med appelsinen, sjokoladen eller bare utsikten fra solveggen.

Påske-cappucino

Påske-cappucino

Fremgangsmåte

  1. Ha sjokoladen i en mugge og lag en dobbel shot med espresso i den samme muggen.
  2. Rør for å løse opp sjokoladen.
  3. Steam melken tykk og kremet. 
  4. Bruk en skje og løft opp 4-5 skjeer av skummet og legg oppå kaffen. 
  5. Det skal dannes en tynn ring av crema rundt melkeskummet.
  6. Hell på resten av melken i en tynn stråle i midten av koppen slik at skummet løfter seg. 
  7. Pynt med revet sjokolade og appelsinzest.

Sendt inn av Pals.no

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til
Dagens rett

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til

Det som er helt sikkert er at når du serverer denne ruladen, blir du kveldens helt. La ikke denne oppskriften være uprøvd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lad opp med en påskedrink som setter spor
Ukens drink

Lad opp med en påskedrink som setter spor

Om ikke akkurat i løypa, så i alle fall i ganen. Denne bomben er veldig lett å lage.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bypåske? Ta en fascinerende reise tilbake til middelalderens kjøkken

Historisk Museum i Oslo har en liten, men veldig interessant utstilling om da byens matkultur ble påvirket utenfra.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til
Dagens rett

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til

Det som er helt sikkert er at når du serverer denne ruladen, blir du kveldens helt. La ikke denne oppskriften være uprøvd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hva gjør en kaffe til en påskekaffe?

Påske er høytid for det søte, og til det hører det med en god kopp kaffe. Men hva er det egentlig som gjør en kaffe til en påskekaffe?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lad opp med en påskedrink som setter spor
Ukens drink

Lad opp med en påskedrink som setter spor

Om ikke akkurat i løypa, så i alle fall i ganen. Denne bomben er veldig lett å lage.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her