Napoli regnes som pizzaens opprinnelsessted, selv om man kan spore tilsvarende måter å lage mat på til flere gamle kulturer. I dag har pizzaen inntatt vårt hjemlige kjøkken også, og er for hverdagskost å regne.
Tynt, sprøtt og godt
En skikkelig pizza skal ha en tynn bunn som er stekt skikkelig sprø på høy varme over kort tid, gjerne bare 8 - 10 minutter på 300 grader med over- og undervarme.
Oppfinnelsen av Pizza Margherita i Napoli i 1889 regnes som pizzaens definitive kulinariske gjennombrudd som en rett for alle samfunnslag. Denne pizzaen ble laget til ære for den italienske dronningen med det samme navnet som besøkte Napoli dette året, og som ble servert den klassiske pizzaen toppet med tomat, mozzarella og basilikum.
Den tykke bunnen som så mange av oss har blitt introdusert for gjennom de mange pizzakjedene, er av en langt nyere oppfinnelse, og ble første gang servert ved Pizzeria Uno i Chicago i 1943.
Les mer om pizzaens historie her
Det er ikke den ting du ikke kan toppe en pizza med. Prøv gjerne flere forskjellige oster, spekemat, sjømat, biff, kylling, asiatiske spesialiteter, egg, ja det du måtte finne for godt.
Kun fantasien setter grenser
Basen er derimot viktig, så lag derfor en god pizzadeig fra bunnen av, og skal du bruke en tomatsaus som base er ikke dette bare enkelt å lage selv, men dessuten utrolig godt.