Det er lite som er triveligere og mer avslappende enn sene og ikke minst lange frokoster. Eller en lunsj som strekker seg langt ut over ettermiddagen. Og ikke å forglemme en nistepakke laget med kjærlighet og gode råvarer.
Nybakt og saftig
For å få frem det beste av all denne velsmakende maten trenger vi brød - godt brød.
Nedenfor har vi samlet et knippe oppskrifter på brød du kan bake selv, og som garantert vil ta frokosten til nye høyder.
Frys gjerne ned
Frys bakverket du ikke spiser mens det fremdeles er ferskt, men husk å ta frem det du trenger til neste dag kvelden før.
Flere oppskrifter på brød finner du her
Dansk rugbrød
Fremgangsmåte
Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete.
Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer, gjerne natten over.
Tilsett gjærblandingen, hvetemel og sirup i fordeigen.
Elt deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
Dekk bakebollen med plast, og la den stå i ca. 1 time.
Del deigen i 2 like store emner. Form avlange brød.
Legg dem i smurte 2-litersformer. Trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd.
Dekk formene med et klede, og la dem stå på et lunt sted i 25–30 minutter til brødene fyller formene.
Sett stekovnen på 225 grader.
Stek brødene nederst i ovnen på 225 grader i 40–60 minutter. Avkjøl på rist.
Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk
Og dette er våre glutenfrie oppskrifter
Overrask med spennende rundstykker
Vi har flere fristende oppskrifter på rundstykker
Og vi har flere fristende oppskrifter på scones
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Fletteloff
Fremgangsmåte
- Bland hvetemel og salt. Rør gjæren ut i lunken melk og ha i smeltet smør. Bland alt til en jevn deig. La den heve til dobbel størrelse.
- Del deigen i to, og hver av de to i tre emner. Trill alle bitene til strimler, ca 25 ca lange. Legg tre strimler ved siden av hverandre og flett dem sammen.
- Flett de tre siste strimlene på samme måte. Etterhev fletteloffen på bakepapirkledd stekebrett i ca. 30 minutter.
- Pensle loffen med egg og stek den ved 220 grader i ca. 20-25 på midterste rille.
Mange oppskrifter på deilige brød
Lekre oppskrifter for et bugnende koldtbord
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Julekake
Fremgangsmåte
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen.
Ha i mel blandet med sukker og kardemomme og elt deigen godt sammen. Deigen skal være blank og smidig, og skal slippe bollen.
Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. 40 minutter.
Legg deigen på bordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller.
Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong.
Du kan også ha dem i en godt smurt brødform, ca. 2 liter. Sett julekakene til heving under plast på et lunt sted, ca. 30-40 minutter.
Visp sammen egget og pensle kakene. Stek de på 175 grader nederst i ovnen i ca. 30 - 40 minutter til de er gjennomstekte. Avkjøl på rist.
Julekaker og -desserter for enhver smak
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
88 POENG
Slik baker du potetlefser
Fremgangsmåte
- Oppskriften gir ca 8 lefser eller 24 lomper.
- Kok potetene med skallet på. Skrell og mos dem mens de er varme, dryss over salt under mosingen.
- Elt inn melet i potetmassen. Jo mindre mel, desto bedre smak og konsistens.
- Trill den ferdige deigen til en pølse som deles i like store emner.
- Kjevle ut hvert emne til en tynn leiv som stekes på takke.
- Holdes varme under glasshåndkle.
Tips: Har du ikke takke kan du steke lefsene eller lompene i en tørr stekepanne.
Se alt det gode du kan bruke poteter til
Drikke som passer til denne oppskriften
Saftig og raskt solsikkebrød
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 200 grader. Du trenger en rund form, ca. 22 cm i diameter.
Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Rør i vann, smeltet smør og kesam.
Smør formen og strø den med solsikkefrø. Ha i deigen. Strø over solsikkefrø.
Stek brødet i nedre del av ovnen i ca. 1 time, til du kjenner det er gjennomstekt (hører en hul lyd når du banker fra bunnen).
Avkjøl brødet på rist.
Alle kan bli en dyktig brødbaker
Er du klar for å prøve surdeig?
Brød kan bakes i krukke - må prøves
Dette brødet er som et måltid i seg selv
Ost i loffdeigen gir ekstra smak
Dette kan bli din nye grovbrødfavoritt
Rug og spelt gir maksimalt med smak
Se alle våre andre gode brødoppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Grove brytebrød
Fremgangsmåte
- Smelt smøret, ha i melken (rømmen) og varm til det er fingervarmt. Rør ut gjæren i væsken.
- Tilsett de øvrige ingrediensene og elt deigen godt sammen slik at den blir passe fast og smidig. Sett den til heving under plast på lunt sted ca. 45 minutter.
- Ta deigen på bakebordet og elt den godt. Del den i 15 emner som formes til boller.
- Sett bollene tett sammen i smurt form/langpanne eller på bakepapir. Heves på lunt sted under plast ca. 15 minutter.
- Sett ovnen på 200 grader.
- Pensle rundstykkene med sammenvispet egg, strø evt. på litt revet ost eller valmuefrø.
- Stek rundstykkene ved 200 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.
Tips: Saftige rundstykker som metter og egner seg godt til frysing. Du kan også lage to store brød av denne oppskriften, steketiden er da ca 45 minutter.
Her finner du mange andre deilige rundstykker du kan bake
Drikke som passer til denne oppskriften
Lynbrød
Fremgangsmåte
OBS! Skal settes i kald ovn
Varm melken til den er fingervarm og rør ut gjæren i den.
Tilsett de øvrige ingrediensene og elt deigen lett sammen til den er passe fast og smidig.
Fordel deigen i langpannen (ca 18x25 cm) som er dekket med bakepapir, og sett den i kald ovn. Sett på ovnen til 225 grader og bak i ca 20 minutter.
Skjæres i så store ruter du ønsker når det er ferdig.
Tips: Dette spesielle og smaksrike brødet skal ikke heves og er derfor svært raskt å lage.
Alle kan bli en dyktig brødbaker
Er du klar for å prøve surdeig?
Brød kan bakes i krukke - må prøves
Dette brødet er som et måltid i seg selv
Ost i loffdeigen gir ekstra smak
Dette kan bli din nye grovbrødfavoritt
Rug og spelt gir maksimalt med smak
Se alle våre andre gode brødoppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig