Grillmat
Grillsikkerhet

Grillsikkerhet

Grillsesongen er i gang over hele det ganske land. Noen sikkerhetstips er viktig å ta med seg ut i varmen.
Redaksjonen
09 Mai 2012 - 04:00

Grillet mat betyr for de fleste av oss sol og sommer. Men med det er også varme, ild og mulighet for farlige situasjoner tilstede.

For å unngå ulykker bør utegrillen sjekkes. Det betyr at skruer og ben strammes, utstyret rengjøres og sikkerhetsrutinene legges på minne.

Se alle de gode grillartiklene her

En av de store leverandørene av griller i Norge, Weber, har laget en liten oversikt over de viktigste sikkerhetsreglene for årets grillsesong: 

Generelle grillregler:

- Plasser grillen minst 1½ meter fra brennbart materiale
- Unngå flagrende klær og store ermer under grillingen
- Barn og husdyr må være under konstant oppsyn
- Løft aldri en varm grill
- Grillen skal stå vannrett
- Len deg aldri over, eller ta med hendene direkte, på en grill som er i bruk (varm)
- Utegriller skal kun benyttes ute

Slik griller du - bli en mestergriller med disse tipsene

Kull-/brikett-grill:

- Ikke bruk tennvæske på varmt kull. Lukk flasken godt og plasser den forsvarlig
- Legg alltid kullet på toppen av kullristen, og ikke rett i bunnen av grillen
- Varme elektriske startere bør håndteres og lagres med stor varsomhet
- Ta lokket helt av grillen under opptenning og oppvarming av kullet/brikettene
- Ikke benytt grillen når vinden er for sterk
- Brennende kull slukkes ved å legge lokket på grillen, og stenge alle ventiler. Ikke bruk vann da dette vil skade porselensbelegget
- Sjekk at det brukte kullet er kaldt før det kastes

Vårpuss for grillen - les mer

Gassgrill:

- Følg instruksjoner for regulatorkoplingen for din gassgrill
- Sjekk for lekkasje i gasskoblingen eller tilstopping av brenner før bruk
- Gass som lekker er svært farlig og kan resultere i brann eller eksplosjon

Dersom du lukter gass har du en lekkasje. Gjør da følgende:

1. Steng av gasstilførselen
2. Slukk eventuell åpen flamme
3. Åpne lokket
4. Hvis det fortsatt lukter gass; gå vekk fra grillen og ring øyeblikkelig din gassleverandør eller brannvesenet

- Ikke bruk kull, briketter eller lavasteiner i en gassgrill
- Rengjør grillen grundig med jevne mellomrom (ikke utvid munningen på ventiler eller brennere
- En gassflaske med bulker eller rust kan være farlig og bør sjekkes av din gassforhandler
- Koble aldri fra gassregulatoren eller andre gasskoplinger mens grillen er i bruk
- Oppbevar aldri en ekstra gassflaske nær en gassgrill

Herlige grilloppskrifter finner du her

Grillfakta

I 1997 brukte 63 prosent av oss en enkel kullgrill uten lokk. I 2000 var andelen 42 prosent. De elektriske utegrillene økte sin andel fra 12 til 16 prosent. Kullgrillen er absolutt ikke ut, men gass eller elektrisk grill er ofte et godt alternativ for folk som bor i blokk med balkong.

De små bærbare engangsgrillene eller andre bordgriller er også svært populære. De er veldig hendige og man kan grille mye godt på enkle griller også.

NB! Husk å kaste engangsgrillen i søppelkassa når den er blitt helt kald, eller ta den med hjem!

Litt om de forskjellige grillene og hva de kan brukes til:

Kullgrill

Kullgrillen gir ofte høyere effekt enn mange gass- og elektriske griller. Det tar gjerne litt lengre tid før kullgrillen er startklar.

Du kan bruke grillkull eller briketter. Briketter brenner lengre, og det finnes flere varianter i handelen.

En åpen grill egner seg best til pølser og kjøtt i skiver. Skal du grille hele steker og fileter bør du ha en grill med lokk. Det reduserer også faren for at maten brennes.

Elektrisk grill

Elektriske griller er best egnet til mindre husholdninger, eller til steder hvor det ikke er lov å bruke gass- og kullgrill.

Elektriske griller er enkle å bruke, lette å holde rene og alltid klare til bruk. Varmen kan reguleres, men slike griller har ofte liten kapasitet.

Noen elektriske griller har grillelementet over grillristen i stedet for under. Du får best resultat når grillelementet er under risten.

Gassgrill

Gassgriller er ypperlige for folk som griller ofte. De største gassgrillene er nesten som et utekjøkken, med arbeidsbenk og ekstra gassbluss på siden.

Gassgrillen brukes alltid med lokket igjen for å oppnå en god effekt. Det er enkelt å regulere varmen på en gassgrill.

Alle de gode grillartiklene finner du her

Kilde: Weber Scandinavia

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 04. februar

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene

Den 04. februar har du en sjelden mulighet til å utforske toppviner fra Spania. Ta en titt på vinene som serveres denne kvelden – du vil forstå hvorfor det lønner seg å sikre seg en plass raskt!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her