Grillet mat betyr for de fleste av oss sol og sommer. Men med det er også varme, ild og mulighet for farlige situasjoner tilstede.
For å unngå ulykker bør utegrillen sjekkes. Det betyr at skruer og ben strammes, utstyret rengjøres og sikkerhetsrutinene legges på minne.
• Se alle de gode grillartiklene her
En av de store leverandørene av griller i Norge, Weber, har laget en liten oversikt over de viktigste sikkerhetsreglene for årets grillsesong:
Generelle grillregler:
• Slik griller du - bli en mestergriller med disse tipsene
Kull-/brikett-grill:
• Vårpuss for grillen - les mer
Gassgrill:
Dersom du lukter gass har du en lekkasje. Gjør da følgende:
• Herlige grilloppskrifter finner du her
Grillfakta
I 1997 brukte 63 prosent av oss en enkel kullgrill uten lokk. I 2000 var andelen 42 prosent. De elektriske utegrillene økte sin andel fra 12 til 16 prosent. Kullgrillen er absolutt ikke ut, men gass eller elektrisk grill er ofte et godt alternativ for folk som bor i blokk med balkong.
De små bærbare engangsgrillene eller andre bordgriller er også svært populære. De er veldig hendige og man kan grille mye godt på enkle griller også.
NB! Husk å kaste engangsgrillen i søppelkassa når den er blitt helt kald, eller ta den med hjem!
Litt om de forskjellige grillene og hva de kan brukes til:
Kullgrill
Kullgrillen gir ofte høyere effekt enn mange gass- og elektriske griller. Det tar gjerne litt lengre tid før kullgrillen er startklar.
Du kan bruke grillkull eller briketter. Briketter brenner lengre, og det finnes flere varianter i handelen.
En åpen grill egner seg best til pølser og kjøtt i skiver. Skal du grille hele steker og fileter bør du ha en grill med lokk. Det reduserer også faren for at maten brennes.
Elektrisk grill
Elektriske griller er best egnet til mindre husholdninger, eller til steder hvor det ikke er lov å bruke gass- og kullgrill.
Elektriske griller er enkle å bruke, lette å holde rene og alltid klare til bruk. Varmen kan reguleres, men slike griller har ofte liten kapasitet.
Noen elektriske griller har grillelementet over grillristen i stedet for under. Du får best resultat når grillelementet er under risten.
Gassgrill
Gassgriller er ypperlige for folk som griller ofte. De største gassgrillene er nesten som et utekjøkken, med arbeidsbenk og ekstra gassbluss på siden.
Gassgrillen brukes alltid med lokket igjen for å oppnå en god effekt. Det er enkelt å regulere varmen på en gassgrill.
• Alle de gode grillartiklene finner du her
Kilde: Weber Scandinavia