På samme måte som terrassen må spyles og hagen ryddes, trenger grillen en finpuss før du tenner den opp for første gang etter vinterdvalen.
Før du tar steget helt ut og ordner hage og terrasse og flytter matlagingen ut i det fri, er det noen ting du bør sjekke først. Grillgleden ødelegges lett av for dårlig rengjøring etter forårets sesong, dårlig trekk i grillen og defekter som kan ha oppstått under vinterens lagring.
Velprøvde grilloppskrifter finner du her
Dårlig sammenskrudde kulegriller og gassgriller med utette tilførselsslanger kan være farlige å bruke, så det er viktig at du går igjennom de enkle sjekkpunktene nedenfor.
Vær kreativ
Det er få ting som er så hyggelig som et skikkelig grillselskap - og det behøver ikke være stort for å bli vellykket. La fantasien løpe løpsk, vær impulsiv og se hva du kan finne i butikkens velfylte hyller av godsaker som du kan putte på grillen.
Hva med å utfordre dine venner og lage en treretters middag der alt skal tilberedes på grill? Eller kanskje barna skal få bestemme hva familien skal lage ute i det fri?
For ideer og tips vil Apéritif sin store grillseksjon være en kilde til inspirasjon og glede for alle.
Her finner du alt om grilling og grillmat
Sjekkliste for din egen grill:
• Er grillen stødig, og skrudd godt nok sammen?
• Er grillen ordentlig vasket og vedlikeholdt?
• Er grillristen rusten eller møkkete? Den bør være klar til bruk!
Kull: Er funksjonene for trekk/luft ok, og er det en oppsamling for kull under grillen?
Elektrisk: Er ledningen med støpsel hel og uten skade?
Gass: Er slangen uten sprekker, og er koblinger/slangeklemmer skrudd riktig til? Lukt etter gasslekkasje, og test med såpevann om alle koblinger er tette.
Slik rengjør du grillen:
Gass og elektrisk:
- Fjern overskytende fett og grove rester med tørkepapir
- Tenn grillen på maksnivået og lukk lokket
- La grillen varmes opp i 15-20 minutter
- Børst den varme risten med en god grillbørste
- Hvis grillen er svært skitten, gjentas rengjøringen som vist ovenfor, men du skal ikke bruke såpevann
- Når grillen er kald, sjekker du brennerrørene. Rengjør med en ren børste og børst på tvers, mot utsiden. Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull.
- Rens bunnen for matrester, fett og sot. Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann). Bytt deretter oppsamlingsform.
- Til slutt tørker du av lokket og her kan du bruke såpevann.
Kull:
- Tøm grillen for aske og rens bunnen for matrester, fett og sot. Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann). Bytt deretter oppsamlingsform.
- Varm opp grillen og skrubb risten med en god grillbørste.
- Sitter smusset ekstra godt kan grillrensespray benyttes (ta da risten av flammen og avkjøl før bruk)
- Pense risten med matolje før du griller.
- Til slutt tørker du av lokket og her kan du bruke såpevann.