Grillmat
Grill klippfisk som i Brasil

Grill klippfisk som i Brasil

Vi gjør som brasilianserne og slenger klippfisk på grillen. Resultatet slår det meste hva smaksrikdom angår. Perfekt meny til sommer-OL.
Aase E. Jacobsen
05 August 2016 - 10:25

Nordmenn er flinke til å skryte, men når det kommer til å utnytte egne ressurser på forskjellige måter, får vi like få poeng som i Melodi Grand Prix.

Alltid fersk fisk

Klippfisk bør i så måte være en av våre dårligste samvittigheter. For vi er også veldig flinke til å klage på dårlig utvalg av fersk fisk, men vi glemmer at vi til enhver tid kan gjenskape den lekreste torskefileten ved å legge klippfisk til bløt i noen døgn.

 

Let etter det beste

Klippfisk er imidlertid ikke et ensartet produkt. Enorme kvalitetsforskjeller eksisterer, så det gjelder å ikke være knipen med pengene.

Spesielt viktig er det når klippfisken skal grilles. Da må fiskesmaken være så ren som mulig for at resultatet skal bli godt. Se etter A-kvalitet eller merkevaren Dybvik som er av topp kvalitet.

Men selv på Rema finner du nå klippfiskloins - fra torskens ryggstykke - av høy kvalitet. 

Hvit, rosa eller rød

Hva som er egnet drikke til klippfisk, finnes det mange meninger om. Italienerne insisterer på en hvitvin mens portugiserne ikke går av veien for en rødvin. I Norge er det sterke røster for øl og akevitt.

Den diskusjonen lar vi ligge i dag og konsentrerer oss om vin i hele tre kulører. For denne retten er akkurat passe smaksrik til å innynde seg hos så vel hvit- som rosé- og rødvin.

Mineralsk italiener

Hvitvin fra Sentral-Italia har ofte det som trengs for å følge klippfisk, passe myk og lett sødmefull frukt, ikke for skarp syre, men frisk nok. Scacciadiavoli Grechetto dell'Umbria 2013 er en slik vin. Det er også Fontaleoni Vernaccia di San Gimignano 2013 og Vignabaldo Orvieto Classico 2015 som kommer i genial størrelse til en liten pris.

Portugiserne stiller også veldig sterkt i klassen hvitvin til klippfisk. Alvarinho er druen som gir fyldige og karaktersterke men samtidig elegante og friske viner. Som Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2015  eller Solar das Bouças Alvarinho 2014. Begge gir veldig god valuta for pengene. 

Rosé for rødvinselskeren

Rosévin fungerer også veldig godt til klippfisk. Og den "rødvinsaktige" portugisiske roséen, Quinta do Perdigão Rosé 2015 som er en innsmigrende og fyldig vin. En svært god match mot den grillete klippfisken. Den er i det hele tatt en utmerket klippfisk- eller torskevin.

...eller rød hvitvin

Vinho verde er Portugals fremste hvitvinsområde, men det lages også rødvin, og her snakker vi om en helt spesiell rødvinstil som kanskje ikke alle faller for. Solar de Serrade Vinho Verde 2013 er nemlig svært frisk, ikke noe for sofakroken, men er genial i matsammenheng. Og som skapt for klippfisk.

På undersidene finner du oppskrift på grillet klippfisk og vårt forslag til tilbehør

 
 
 
 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her