Guide

Drikke og oppskrift på langtidskokt fårikål

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat

Det finnes knapt noen enklere oppskrift på festmeny enn denne: Tre ingredienser i en bærepose og drikkevarene i den andre, så er det bare hjem for å sette på kjelen, men la retten får god tid på ovnen, da blir du rikelig belønnet.
01 Oktober 2024 - 08:30

I Norge dannes det venneklubber for de særeste interesseområder. Men det hører kanskje til sjeldenhetene at slike venneklubber er finansiert over statsbudsjettet.

Om ikke direkte, så i alle fall indirekte er Fårikålens Venner det. Den som har eksistert som en "fårening" siden 1993, og bakgrunnen for tiltaket er selvsagt å få oss til å spise mer fårikål. Blant annet gjennom morsomme medlemseffekter sponset av kjøttbransjen.

Siden den gang har den norske sauen og dens voktere hatt det ganske tøft med skrapesyken og krangelen med ulvebeskytterne som en foreløpig elendighetstopp.

På de neste sidene finner du tips til hva du skal drikke og ikke minst oppskriften på fårikål

Samtidig øker presset fra stadig mer bevisste forbrukere om opprinnelsesmerking og større grad av sortering og differensiering. Men ikke nok siden vi ikke er kommet særlig mye lengre enn at du i stor grad må ta til takke med uspesifiserte råvarer når du skal lage til årets fårikålfest.

I 99 prosent av tilfellene er det lammekjøtt og ikke det langt mer smakskraftige sauekjøttet du blir tilbudt. Ekte fårikål-lovers sverger til det mer smaksrike sauekjøttet.

Les mer om verdens beste lam her

Venting belønnes
Det lønner seg absolutt å satse på den manuelle kjøttdisken i stedet for ferdigpakkene med fårikålkjøtt. Der får du hjelp til å velge ut godbitene til fårikålen din. Prismessig er det nesten ingen forskjell - i slaktetiden er det alltid gode tilbud på ferskt lammekjøtt.

En god fårikål er nemlig avhengig av akkurat passe mengde fett, og i riktig forhold til kjøttet. Det sier seg selv at det ikke blir god fårikål med bare fett, skinn og bein.

Så er det koketiden. God fårikål trenger tid - mye tid. Al dente gjelder definitivt ikke her i gården. Kjøttet skal være så mørt at det nesten faller av beinene og kålen skal være smøremyk og gjerne lett karamellisert.

Klassiske kokebøker antyder halvannen times koketid for en normalporsjon (altså til kjernefamilien på fire), men hvis du dobler eller sågar tredoble denne tiden og samtidig skrur ned varmen til nest laveste trinn etter at du har sørget for at det hele koker skikkelig, er du garantert et perfekt resultat.

Den store fordelen er jo at maten lager seg selv! Det eneste du behøver å gjøre er å dekke på, og vente. Venter du ekstra lenge, belønnes du dobbelt.

Aller best blir nemlig fårikålen - spesielt om det er en del fett på kjøttet - dagen derpå. Da er den avkjølt og fettet lar seg lett fjerne. Så unngår du den litt ubehagelige hinnen av sauefett som legger seg på leppene. Uansett trenger du noe annet enn vann som drikkefølge når du spiser fårikål.

Se fårikåloppskrifter fra hele landet her

Her finner du flere tips om fårikål

Er du usikker på hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter? Fortvil ikke, for her finner du de gode oppskriftene og tipsene:

Oppskrifter med lammets forskjellige stykningsdeler

På de neste sidene finner du tips til hva du skal drikke og ikke minst oppskriften på fårikål

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her