Men helt optimalt blir det først med ekte øl. Da må vi nok bevege oss forbi pilsen og over på litt rikere saker, slik som den norske bayeren som er godt til.
Det var Schous Bryggeri som lagde det første bayerølet, men siden det ikke finnes lenger, må vi nøye oss med Frydenlund Bayer.
Det er et godt valg, for dette fyldige ølet som du kjøper i matbutikken, har akkurat riktig mengde av og balanse mellom maltsødme og humlebitterhet til at det møter fårikålen på dens nivå, og nok friskhet til å rense opp.
Noe lysere, men mer smaksfylde har belgiske Leffe Blond. Her er det fruktigheten og friskheten som dominerer, og dermed en annen måte å komme fårikålen i møte på.
Et tysk hveteøl spiller på andre strenger enn belgisk sødme. Weihenstephaner Hefeweissbier er i toppsjiktet.
Selv alkoholfritt hveteøl er utmerket siden den har en del bitterstoffer som hjelper til med å rense opp i munnhulen. Og her kan Paulaner Weissbier Non-Alcoholic 0,0% anbefales.
Til ølet kan du jo unne deg en skarp en. Eller den behøver ikke være skarp i det hele tatt.
For Lysholm Linie er rund og myk ved siden av. Balansert krydder- og fatpreg med nok friskhet til å rydde opp før neste munnfull.
Gammel Reserve har også det som trengs til en klassisk fårikål.
Sammen med akevitten blir nok belgieren for karakterfull. Da er det bedre med norske Haakon fra Macks Ølbryggeri. En mørk pilsnertype som du kjøper i matbutikken. Den har god friskhet og bitterhet som også passer utmerket til fårikålen alene.
Prøv en eksotisk vri på lammet
Hvitt, rosa eller rødt?
Foretrekker du vin til, er det flere muligheter. For å finne en egnet hvitvin, må du mye opp i pris, og resultatet blir ikke nødvendigvis optimalt siden du også trenger en rik vin med modne aromaer, og det er mangelvare i polhyllene.
Men denne burgunderen har det som trengs for å møte alle aromaene, fettet og sødmen i en fårikål: Matrot Bourgogne Chardonnay.
En riesling som ikke trenger modning for å spille på druens utviklede aromaer, er Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling.
En strukturert rosévin er utmerket til fårikål, sørfranske Dom. La Suffrene, portugisiske Filipa Pato 3B Rosé med bobler samt italienske Scarzello Altre Vie Diferent Rosato
Rødvin er også mulig, men den må være av det myke saftige slaget. Lopez de Heredia Viña Bosconia er en fantastisk vin som oppfyller alle krav, også at den er lett utviklet i stilen og med flott syrlighet.
I billigklassen er for øvrig sørfranske Mas de Mas et ok helt ukomplisert følge.