Drikke
Ekte vare fra sør

Ekte vare fra sør

Disse søritalienske rødvinene smaker genuint av både drue og voksested.
Aase E. Jacobsen
07 Mars 2012 - 08:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Antica Enotria i det nordøstre Puglia er en bedrift i ekte Slow Food-ånd – ikke fordi vinene tar ekstra lang tid å lage, men fordi her bedrives bærekraftig polykultur, altså ikke bare vin, men også konservering av fersken, artisjokker, tomater, olivenolje og olivener. Alt dyrkes og produseres økologisk og for vinenes del ligger avlingen på 45-65 hl/ha som er noe under gjennomsnittet for området.

Uten svovel

Vinene gjæres kun med druenes egne gjærsopper, og de får i stor grad «lage seg selv». Det resulterer også i et relativt lavt alkoholnivå, 12-13,5 prosent. Noe man ikke skulle tro var mulig i dette klimaet, bare noen kilometer fra Adriaterhavet.
Antica Enotria Senzazolfo Rosso 2009 (95219) er dessuten laget helt uten svovel.
Et usedvanlig godt uttrykk for det moderne Puglia. En vin med stor munnfølelse, god konsentrasjon, fin friskhet og samtidig stor mykhet. Og en vin du bare må like. Fraværet av svovel gjør at det er fornuftig å oppbevare vinen kjølig – om du klarer å motstå fristelsen, vel å merke.

Stor mykhet

Selv om Slow Food trykker produsenten til sitt bryst, betyr det ikke at den er tradisjonell eller gammeldags. Her utnyttes moderne teknologi som temperaturkontrollerte ståltanker i vinkjelleren som på utsiden har beholdt sitt 1700-talls-utseende. Druene plukkes imidlertid for hånd.
Antica Enotria Nero di Troia 2008 (95217) har dessuten sett innsiden av fat, men bare i fire måneder. Fatpreget er derfor like merkbart, her er det den lokale druen nero di troia som spiller hovedrollen. Og det gjør den godt.

IGT Puglia forenkler

Produsentens enkleste vin, Antica Enotria Puglia Rosso 2011 (95220), er en saftig og lettlikendes vin med stor mykhet og fin friskhet.

Samtlige viner fra Antica Enotria er Puglia IGT – indicazione geografica typica – det betyr at de kan lages av druer fra hele dette kjempeområdet med mer enn 100.000 hektar vinmarker. Årsaken til at Raffaele di Tuccio, kona Antonia og sønnen Luigi som startet vingården i 1993, har valgt IGT fremfor DOC-et Rosso Barletta som det mest nærliggende, er trolig vrimmelen av DOC-er i Puglia.

Med i alt 26 sådanne, det fleste av typen «aldri hørt om», er det vanskelig å kommunisere med forbrukerne. Puglia derimot er langt mer kjent – om enn i første omgang for vin i de lavere prissjikt. Men dette er i ferd med å endre seg, noe Antica Enotria er et strålende bevis på.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Antica Enotria
Flaskefoto: Roger Kolbu
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her