Drikke
Ekte vare fra sør

Ekte vare fra sør

Disse søritalienske rødvinene smaker genuint av både drue og voksested.
Aase E. Jacobsen
07 Mars 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Antica Enotria i det nordøstre Puglia er en bedrift i ekte Slow Food-ånd – ikke fordi vinene tar ekstra lang tid å lage, men fordi her bedrives bærekraftig polykultur, altså ikke bare vin, men også konservering av fersken, artisjokker, tomater, olivenolje og olivener. Alt dyrkes og produseres økologisk og for vinenes del ligger avlingen på 45-65 hl/ha som er noe under gjennomsnittet for området.

Uten svovel

Vinene gjæres kun med druenes egne gjærsopper, og de får i stor grad «lage seg selv». Det resulterer også i et relativt lavt alkoholnivå, 12-13,5 prosent. Noe man ikke skulle tro var mulig i dette klimaet, bare noen kilometer fra Adriaterhavet.
Antica Enotria Senzazolfo Rosso 2009 (95219) er dessuten laget helt uten svovel.
Et usedvanlig godt uttrykk for det moderne Puglia. En vin med stor munnfølelse, god konsentrasjon, fin friskhet og samtidig stor mykhet. Og en vin du bare må like. Fraværet av svovel gjør at det er fornuftig å oppbevare vinen kjølig – om du klarer å motstå fristelsen, vel å merke.

Stor mykhet

Selv om Slow Food trykker produsenten til sitt bryst, betyr det ikke at den er tradisjonell eller gammeldags. Her utnyttes moderne teknologi som temperaturkontrollerte ståltanker i vinkjelleren som på utsiden har beholdt sitt 1700-talls-utseende. Druene plukkes imidlertid for hånd.
Antica Enotria Nero di Troia 2008 (95217) har dessuten sett innsiden av fat, men bare i fire måneder. Fatpreget er derfor like merkbart, her er det den lokale druen nero di troia som spiller hovedrollen. Og det gjør den godt.

IGT Puglia forenkler

Produsentens enkleste vin, Antica Enotria Puglia Rosso 2011 (95220), er en saftig og lettlikendes vin med stor mykhet og fin friskhet.

Samtlige viner fra Antica Enotria er Puglia IGT – indicazione geografica typica – det betyr at de kan lages av druer fra hele dette kjempeområdet med mer enn 100.000 hektar vinmarker. Årsaken til at Raffaele di Tuccio, kona Antonia og sønnen Luigi som startet vingården i 1993, har valgt IGT fremfor DOC-et Rosso Barletta som det mest nærliggende, er trolig vrimmelen av DOC-er i Puglia.

Med i alt 26 sådanne, det fleste av typen «aldri hørt om», er det vanskelig å kommunisere med forbrukerne. Puglia derimot er langt mer kjent – om enn i første omgang for vin i de lavere prissjikt. Men dette er i ferd med å endre seg, noe Antica Enotria er et strålende bevis på.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Antica Enotria
Flaskefoto: Roger Kolbu
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her