Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal
Antica Enotria i det nordøstre Puglia er en bedrift i ekte Slow Food-ånd – ikke fordi vinene tar ekstra lang tid å lage, men fordi her bedrives bærekraftig polykultur, altså ikke bare vin, men også konservering av fersken, artisjokker, tomater, olivenolje og olivener. Alt dyrkes og produseres økologisk og for vinenes del ligger avlingen på 45-65 hl/ha som er noe under gjennomsnittet for området.
Uten svovel
Vinene gjæres kun med druenes egne gjærsopper, og de får i stor grad «lage seg selv». Det resulterer også i et relativt lavt alkoholnivå, 12-13,5 prosent. Noe man ikke skulle tro var mulig i dette klimaet, bare noen kilometer fra Adriaterhavet.
Antica Enotria Senzazolfo Rosso 2009 (95219) er dessuten laget helt uten svovel. Et usedvanlig godt uttrykk for det moderne Puglia. En vin med stor munnfølelse, god konsentrasjon, fin friskhet og samtidig stor mykhet. Og en vin du bare må like. Fraværet av svovel gjør at det er fornuftig å oppbevare vinen kjølig – om du klarer å motstå fristelsen, vel å merke.
Stor mykhet
Selv om Slow Food trykker produsenten til sitt bryst, betyr det ikke at den er tradisjonell eller gammeldags. Her utnyttes moderne teknologi som temperaturkontrollerte ståltanker i vinkjelleren som på utsiden har beholdt sitt 1700-talls-utseende. Druene plukkes imidlertid for hånd.
Antica Enotria Nero di Troia 2008 (95217) har dessuten sett innsiden av fat, men bare i fire måneder. Fatpreget er derfor like merkbart, her er det den lokale druen nero di troia som spiller hovedrollen. Og det gjør den godt.
Samtlige viner fra Antica Enotria er Puglia IGT – indicazione geografica typica – det betyr at de kan lages av druer fra hele dette kjempeområdet med mer enn 100.000 hektar vinmarker. Årsaken til at Raffaele di Tuccio, kona Antonia og sønnen Luigi som startet vingården i 1993, har valgt IGT fremfor DOC-et Rosso Barletta som det mest nærliggende, er trolig vrimmelen av DOC-er i Puglia.
Med i alt 26 sådanne, det fleste av typen «aldri hørt om», er det vanskelig å kommunisere med forbrukerne. Puglia derimot er langt mer kjent – om enn i første omgang for vin i de lavere prissjikt. Men dette er i ferd med å endre seg, noe Antica Enotria er et strålende bevis på.
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.
Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.
Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.