Pris- og smaksbomber fra sør

Puglia har et virvar av underområder, og disse vinene kommer fra et av de minste, og desto mer interessante.
Aase E. Jacobsen
10 September 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Mens markedet oversvømmes av sødmefylte søritalienske viner basert på primitivo eller negroamaro, er Castel del Monte noe for seg selv. Men like fullt en av Puglias perler.

Historisk
Druen med det historiske navnet nero di troia - den svarte druen fra Troia - er sjef her, og gir viner med et helt annet preg enn ovennevnte.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Mer eleganse, med innslag av blomster og godt avtrykk fra det kalkholdige jordsmonnet av vulkansk opprinnelse (tuff). Som sammen med den fritt- og høytliggende plasseringen av vinmarkene (ved 400 m.o.h.) sørger for god friskhet i vinen.

Torrevento er største produsent, men nero di troia dyrkes bare på totalt 1000 hektar i området som omkranser selve høydedraget, Castel del Monte. Både DOC'et og stedet har fått navn etter det svært så karakteristiske åttekantete slottet som keiser Frederick II av Swabia (en del av Bayern) lot oppføre på 1200-tallet.

Fest i hverdagen 
Rimeligste utgave, Torrevento Castel del Monte 2005 (13794) , er en veldig god introduksjon til druen (selv om den her får hjelp av 20 prosent aglianico) og vinstilen. En svært anvendelig vin som gjør hverdagen til en fest.

Torreventos toppvin, Terrevento Vigna Pedale Riserva 2006 (42054) , koster bare litt mer, men byr på en helt annen stil. Bærpreget er veldig intenst og svært ungdommelig, det får følge av mye urter som gir vinen særpreg. God syrefriskhet, bra sødme og et godt, men ikke for markant tanninbitt lover et visst lagringspotensial. Gambero Rosso, kanskje den mest kjente italienske vinguiden, kaller denne vinen landets aller beste kjøp. At den er et røverkjøp er imidlertid ikke vanskelig å være enig i.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her