Krydder på flaske

Hvor finner du rimelige rødviner tettpakket med krydder, solmoden og tørket frukt som samtidig er friske, nydelige til så vel mat som å nytes alene? I Sør-Italia selvsagt. Og bare der. Ukens vin koster ikke mer enn 74 kroner. 110899
Redaksjonen
11 Juli 1999 - 23:23

Negroamaro del Salento 1998 (varenr. 13686, basis) til kroner 74,10 fra Cantina del Borgo Reale og Puglia er en slik vin. God duft av mørke bær, kjernefrukt, tørket frukt og bondegård. Smaken er intens med deilig frukt og fine syrer. En billig vin til sensommerens velkrydrede grillmat og høstens biffer gjerne med peppersaus. Passer også fint til fet og salt spekemat på grunn av sødmen og syren som balanserer dette godt.
 
Cantina del Borgo Reale er en negociant (vinmeglerhus) med base i Nord-Italia. Mye av Sør-Italias vinmarker er under norditaliensk kontroll. "Det fattige sør utbyttes av de rike i nord", er det klassiske bildet av Italia. Som i dag er mye mer nyansert, men likevel har stor gyldighet, i hvert fall sett med mange søritalienske vinbønders øyne.
 
Cantina del Borgo Reale har i alle fall gitt oss nordmenn en rimelig og vellaget rødvin av druen negroamaro. Navnet er svært beskrivende for druen som gir mørke viner med fin bitterfrukt i avslutningen. Den dyrkes i rikt monn i Puglia som er nesten så langt sør du kan komme i Italia, altså helen i den berømte støvelen. Tidligere inngikk druen i områdets traurige bulkviner som ble sendt nordover for innblanding i minst like triste viner. Negroamaros rolle var ofte å gi intensitet i både farge og smak.
 
I dag lever den et mye mer interessant liv som hoverolleinnehaver i en rekke gode viner hvor ukens vin er en av de enkleste. En smule mer eleganse finner du i Il Medaglione fra Leone de Castris (kr 87, varenr. 11696, testsalg). Fortsatt blandes druen med andre som malvasia nera. Gode utgaver er: Copertino d'Eloquenzia 1995 (kr 91,60, varenr. 7315, basis) og den mer elegante Salice Salentino Riserva 1996 kr 121 (varenr. 7251, basis).
 
Tekst Aase E. Jacobsen
11.08.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bobler, sjømat og sommerstemning
Matkurs og vinkurs
Winedinner 22. mai i Oslo

Bobler, sjømat og sommerstemning

Den 22. mai inviterer vi til en smakfull kveld på Louise Aker Brygge med 5 glass av Italias beste musserende viner, franciacorta, og et bugnende sjømatfat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her