Krydder på flaske

Hvor finner du rimelige rødviner tettpakket med krydder, solmoden og tørket frukt som samtidig er friske, nydelige til så vel mat som å nytes alene? I Sør-Italia selvsagt. Og bare der. Ukens vin koster ikke mer enn 74 kroner. 110899
Redaksjonen
11 Juli 1999 - 22:23

Negroamaro del Salento 1998 (varenr. 13686, basis) til kroner 74,10 fra Cantina del Borgo Reale og Puglia er en slik vin. God duft av mørke bær, kjernefrukt, tørket frukt og bondegård. Smaken er intens med deilig frukt og fine syrer. En billig vin til sensommerens velkrydrede grillmat og høstens biffer gjerne med peppersaus. Passer også fint til fet og salt spekemat på grunn av sødmen og syren som balanserer dette godt.
 
Cantina del Borgo Reale er en negociant (vinmeglerhus) med base i Nord-Italia. Mye av Sør-Italias vinmarker er under norditaliensk kontroll. "Det fattige sør utbyttes av de rike i nord", er det klassiske bildet av Italia. Som i dag er mye mer nyansert, men likevel har stor gyldighet, i hvert fall sett med mange søritalienske vinbønders øyne.
 
Cantina del Borgo Reale har i alle fall gitt oss nordmenn en rimelig og vellaget rødvin av druen negroamaro. Navnet er svært beskrivende for druen som gir mørke viner med fin bitterfrukt i avslutningen. Den dyrkes i rikt monn i Puglia som er nesten så langt sør du kan komme i Italia, altså helen i den berømte støvelen. Tidligere inngikk druen i områdets traurige bulkviner som ble sendt nordover for innblanding i minst like triste viner. Negroamaros rolle var ofte å gi intensitet i både farge og smak.
 
I dag lever den et mye mer interessant liv som hoverolleinnehaver i en rekke gode viner hvor ukens vin er en av de enkleste. En smule mer eleganse finner du i Il Medaglione fra Leone de Castris (kr 87, varenr. 11696, testsalg). Fortsatt blandes druen med andre som malvasia nera. Gode utgaver er: Copertino d'Eloquenzia 1995 (kr 91,60, varenr. 7315, basis) og den mer elegante Salice Salentino Riserva 1996 kr 121 (varenr. 7251, basis).
 
Tekst Aase E. Jacobsen
11.08.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her