Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Angsten for svovel i vin er reell, selv om faren ikke er stor, for det økende antall personer i befolkningen med en eller annen form for intoleranse. Det økte fokuset har medført at stadig flere kvalitetsprodusenter har et bevisst forhold til bruk av svovel.
De som er aller mest bevisst er ikke uventet de økologiske og biodynamiske produsentene. Holder du bruken av kjemikalier i druedyrkingen på et minimumsnivå, er det naturlig at du også gjør det i vinkjelleren.
Noen nøyer seg med å tilsette litt svovel i starten, men er veldig nølende til å fjerne den totalt - av hensyn til kvalitetssikringen.
Det viser seg imidlertid at økologiske og særlig biodynamiske viner har større motstandskraft mot oksidering enn konvensjonelt fremstilte viner. Årsaken er at innholdet av antioksidanter er høyere som en konsekvens av det sunnere jordbruket, og at vinen dermed er utstyrt med et bedre immunforsvar fra naturens side.
Et billig eksperiment er å helle en biodynamisk og en konvensjonelt laget vin (av samme druetype) i hvert sitt glass og la de stå til dagen etter. Med stor grad av sannsynlighet har førstnevnte holdt seg mye bedre.
Det aller tryggeste er likevel å ikke utsette usvovlet vin for høye temperaturer eller sterkt lys.
De få usvovlete vinene som er tilgjengelig i Norge har vært i trygge hender helt fra produsenten sendte vinen av gårde til du kan hente den på Vinmonopolet. Har du ikke en god kjeller hjemme, bør du for sikkerhets skyld oppbevare vinen i kjøleskapet.
Både Frank Cornelissen fra Sicilia, Breton og Domaine du Moulin fra Loire samt Tissot fra Jura jobber alle biodynamisk og lager usvovlet vin med masse særpreg og av til dels svært lokale druer.
Og de to vinene fra førstnevnte produsent selges akkurat nå ut til spottpris. De må rett og slett bare prøves - også om du ikke har svovelallergi.