Potensielle kultviner

Søritalienere som hever seg over mengden og er signert en av verdens fremste vinmakere er denne ukens viner. Ikke mindre enn fire i tallet. Hvilken du skal velge, blir opp til deg, for i forhold til prisen gir de alle om ikke like mye så i alle fall neste
Aase E. Jacobsen
07 August 2002 - 08:00

Sør-Italia har vært i skuddet her til lands et par-tre år, men først og fremst gjennom denne regionens brede tilbud av billige og likevel relativt smaksrike viner. Druetypene negroamaro og primitivo, hver for seg eller sammen byr på masse sødme fra modne mørke bær kombinert med gode syrer, runde tanniner og fin bitterhet, en smaksretning som var relativt ukjent for den norske ganen, men som nå er godt etablert.

Når alt blir relativt likt, blir det kjedelig. Og det er faren for vin i budsjettklassen. Så ikke med ukens viner som kommer fra en helt annen kilde enn de før nevnte søritalienerne. Fra noen som har ambisjoner på regionens vegne og som ønsker å vise disse druenes potensial. Som er blitt så grundig oversett gjennom hele etterkrigstiden på grunn av at vinmarkene har vært innrettet på maksimal produksjon, selvsagt på bekostning av kvalitet.  

Til dette trengs det penger, og akkurat dette er stor mangelvare blant vinbøndene i Puglia. Investorer fra det rike nord som selskapet Renideo med vinproduksjon i så forskjellige regioner som Toscana, Puglia og Armenia, har den nødvendige kapital til å gjennomføre en slik strategi.

Aktivitetene i Puglia ble startet opp i 1998 på restene av en middelaldergård, La Corte. I 2001 gjorde eierne litt av et skup da de engasjerte australieren Chris Ringland som vinmakerkonsultent i tillegg til egen ekspertise i form av Guiseppe Caragnulo som har 20 års erfaring fra vinfremstilling i Puglia. Ringland hadde på det tidspunktet oppnådd kultstatus gjennom Barossa-vinen Three Rivers Shiraz som av Robert Parker ble hedret med uoppnåelige 100 poeng for 96-årgangen.

Kultstatusen denne vinen har oppnådd blant velstående asiater og amerikanere har nok vært medvirkende årsak til engasjementet. Og det varme klimaet i Puglia, ikke ulikt det i Barossa, har sannsynligvis vært en fristende utfordring for Ringland. Og resultatene har ikke latt vente på seg. På denne korte tiden har Ringland maktet å lede La Corte i riktig retning. Det er de fire vinene som samtlige er tilgjengelige i Norge svært gode bevis på.

Utgangspunktet, altså råvarene, er de to nevnte druene som er tradisjonelt dyrket. I Puglia vil det si at vinstokkene vokser som busker, og at de ikke er oppbundet som er vanlig for moderne vinmarker, enten de er rettet inn på kvalitet eller ei. Det sier seg selv at det er snakk om skikkelig gamle vinstokker, fra 30-60 år gamle. Som ikke vannes. I dette utrolig varme klimaet må derfor røttene trenge langt ned i grunnen for å hente næring og vann, de må altså kjempe for å kunne gi frukt. Resultatet blir dermed det beste, nemlig druer med masse smak og mye sukker som kan omdannes til alkohol.

Derfor er også La Corte-vinene skikkelige alkoholbomber, med 14,5 til 15 prosent, men uten at det forstyrrer balansen i vinen, rett og slett fordi den har så mye av alt. Ringland har dessuten fått god hjelp i form av en god vekstsesong, særlig i 2000, men så er ikke årgangsforskjellene så store i denne regionen som stort sett er velsignet med masse sol. Størst effekt på vinkvaliteten har nok det forholdet at det i dette distriktet har skjedd en forrykende utvikling når det gjelder introduksjon av moderne teknologi og kunnskap.

Ringland har ikke falt i fellen med å drepe frukten med bruk av nye fat, her er det druenes opprinnelige smak som kommer fram og det er nok forklaringen på at vinene fremstår som svært genuine. Så tror også Ringland på at vinen først og fremst lages i vinmarken og at det hjelper ikke med all verdens teknologi hvis ikke råvaren er av ypperste kvalitet.

Kommersielle hensyn er nok forklaringen på at La Corte velger å bruke det noe mer internasjonale druenavnet zinfandel i stedet for Puglias primitivo. Men det kan vi jo alltids se gjennom fingrene med.

Dette er i alle fall vår vurdering av disse fire superpuglierne:

-
Farge og duft: Meget tett nesten svart. Intens og dyp duft av mørke bær.
Smak: Relativt lukket smaksanslag, men likevel masser av mørke modne sødmefylte bær, krydder, søtlig eikepreg, flott syre og godt med avrundete tanniner.
Mat: Et måltid i seg selv. Må ha følge av svært smaksrike retter, helst reinsdyr eller rype men også saftig rødt kjøtt med krydret tilbehør.
Vurdering: En enorm vin som du neppe kommer til å glemme. Flott å drikke nå men vil utvikle seg ennå i en del år. Godt kjøp. (2000)

+
Farge og duft: Mørk rød. Søtlig parfymert duft av mørke bitre kirsebær, lett rustikk stil.
Smak: Saftig og ganske så heftig anslag, veldig gode syrer og tilsvarende søtlig bærpreg. Innsmigrende stil men likevel med god karakter og masser av modne mørke bær samt bitterhet i slutten.
Mat: Saftig kjøtt, gjerne godt krydret på grunn av den deilige bærsødmen.
Vurdering: En deilig vin du garantert kommer tilbake til. Drikk nå eller i løpet av de nærmeste 2-3 årene. Meget godt kjøp. (2001)

+
Farge og duft: Mørk tett rød. Konsentrert og kraftig duft av mørke kirsebær og skogsbær samt noe alkoholstikk.
Smak: Enorm kraft i anslaget, fine syrer og tanniner, ganske voldsom, lang ettersmak med ganske mye alkohol uten at det blir ubalanse. Men du må like denne tilnærmet hetvinsaktige rikheten. Avslutningen byr på god bitterhet.
Mat: En klar matvin på grunn av bitterheten og tanninene. Må ha rike retter.
Vurdering: Rett og slett en voldsom vin som kan bli for mye for enkelte. Men absolutt morsom og verd å smak. Drikk nå eller la ligge i hvert fall de nærmeste 4-5 årene. Verd prisen. (2000)

Farge og duft: Mørk rød. Krydret duft med kjøttfull frukt særlig moreller og kirsebær men også skogsbær som blåbær.
Smak: Saftig rundt bløtt og sødmefylt anslag, en god del tanniner som er ganske bløte, lett bitterhet i finishen, lang fin ettersmak av kaffe, skyggekirsebær, mørke modne bær og en deilig frisk syrlighet.
Mat: Grillet rødt kjøtt.
Vurdering: Utrolig lett å like. Drikk nå eller la ligge et par år. Godt kjøp. (2001)

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her