Svovelfritt og godt

Har du intoleranse overfor svovel, kan det lønne seg å prøve viner laget helt uten bruk av dette naturlige konserveringsmiddelet.
Aase E. Jacobsen
03 April 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Angsten for svovel i vin er reell, selv om faren ikke er stor, for det økende antall personer i befolkningen med en eller annen form for intoleranse. Det økte fokuset har medført at stadig flere kvalitetsprodusenter har et bevisst forhold til bruk av svovel.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

De som er aller mest bevisst er ikke uventet de økologiske og biodynamiske produsentene. Holder du bruken av kjemikalier i druedyrkingen på et minimumsnivå, er det naturlig at du også gjør det i vinkjelleren.

Bedre immunforsvar
Det er imidlertid en stor utfordring å unngå den helt. Svovel hindrer nemlig uønsket bakterieutvikling og oksidering både før selve gjæringen starter og etter at vinen er ferdiggjæret.

Noen nøyer seg med å tilsette litt svovel i starten, men er veldig nølende til å fjerne den totalt - av hensyn til kvalitetssikringen.

Det viser seg imidlertid at økologiske og særlig biodynamiske viner har større motstandskraft mot oksidering enn konvensjonelt fremstilte viner. Årsaken er at innholdet av antioksidanter er høyere som en konsekvens av det sunnere jordbruket, og at vinen dermed er utstyrt med et bedre immunforsvar fra naturens side.

Bruk kjøleskapet
Selv om en usvovlet vin generelt sett er mer ustabil enn en med, kan enkelte slike viner utsettes for mye oksygen uten å oksidere.

Et billig eksperiment er å helle en biodynamisk og en konvensjonelt laget vin (av samme druetype) i hvert sitt glass og la de stå til dagen etter. Med stor grad av sannsynlighet har førstnevnte holdt seg mye bedre.

Det aller tryggeste er likevel å ikke utsette usvovlet vin for høye temperaturer eller sterkt lys.

De få usvovlete vinene som er tilgjengelig i Norge har vært i trygge hender helt fra produsenten sendte vinen av gårde til du kan hente den på Vinmonopolet. Har du ikke en god kjeller hjemme, bør du for sikkerhets skyld oppbevare vinen i kjøleskapet.

Både Frank Cornelissen fra Sicilia, Breton og Domaine du Moulin fra Loire samt Tissot fra Jura jobber alle biodynamisk og lager usvovlet vin med masse særpreg og av til dels svært lokale druer.

Og de to vinene fra førstnevnte produsent selges akkurat nå ut til spottpris. De må rett og slett bare prøves - også om du ikke har svovelallergi.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her