Sandwich Brothers er hjemmelaget iskrem klemt inn mellom like hjemmelaget kjeksbunn, og med smaker som får all annen sandwichiskrem til å smake papp. Men det er på utsiden.
Verdens beste sommerjobb
Det som skiller Sandwich Brothers fra andre småskalaiskremprodusenter er nemlig måten virksomheten er organisert på. Arbeidskraften er flyktninger som har fått asylsøknaden innvilget og som er i gang med det toårige obligatoriske introduksjonsprogrammet i kommunal regi.
Bak dette tiltaket står blant andre Christoffer Naustdal Hjelm som holder på med en bachelor i Internasjonale Studier, med fokus på
Her finner du iskremvogna
@sandwichbrothers
#sandwichbrothers
www.facebook.com/sandwichbrothers/
Hver iskrem koster 45 kroner
Du betaler med kort eller Vipps
sikkerhetspolitikk og Midtøsten og Nord-Afrika. Han er imidlertid ikke som andre UiO-studenter. For mens andre har sommerferie, bruker han tiden før avreise til Afghanistan for å jobbe med med sikkerhet, logistikk og administrasjon for Leger Uten Grenser, til å skape sommerjobber for nybosatte unge flyktninger.
-Mange ønsker å jobbe mens de lærer seg norsk og setter seg inn i norske forhold. -Men det viser seg å være vanskelig å få til, sier Christoffer. Derfor dro han, etter kort tids grubling, i gang Sandwich Brothers sammen med en gjeng medstudenter.
I samarbeid med Senter for flyktningekompetanse og integrering (SeFI) i bydel Gamle Oslo tilbys 12 unge flyktninger i alderen 18-25 år en form for betalt deltids arbeidstrening som skal vare i seks måneder.
Gir en god start
Bakgrunnen for initiativet er ikke behovet for hjemmelaget iskrem, men at flyktninger representerer et stort uutnyttet potensial. -At vi ikke gjør noe med det og ikke tilbyr muligheter for at de kan aktiviseres utover det introduksjonsprogrammet byr på, sliter både på de nyankomne og på samfunnet, mener Christoffer.
-Samarbeidet mellom Sandwich Brothers og Senter for flyktningekompetanse og integrering har gjort det mulig for nybosatte flyktninger under 25 år å få betalt arbeidserfaring, noe som er positivt for både inkludering og integrering i Oslo. Dette samarbeidet gjør veien ut i arbeidslivet kortere og gir en vellykket start på et nytt liv. Det er tydelig i arbeidet så langt at disse guttene yter maks, og både jeg og SeFI håper at dette kan være en inspirasjon for andre bedrifter som også ønsker å bidra til inkludering og integrering av flyktninger, skriver Ingvild Schei Jacobsen fra SeFI i en epost.
Jeg er med Moulham Aldhem fra Syria og Hussein Abdulwahid fra Irak på tur med iskremvogna i
Menyen
The Classic
Cookiedough-biscuit og vaniljeis
All Black Errrthing
Sjokolade-biscuit, mørk sjokoladeis og balsamicoglaserte mandler
Mr. Barista
Kaffe- og sjokoladeis, cookiedough-biscuit
og espressoglaserte mandler, rett fra Tim Wendelboe
The PBJ
Peanøttsmør-biscuit med jordbærsorbet - vegan og glutenfri
Piña Colada
Kokos-biscuit med ananas- og kokossorbet - vegan og glutenfri
PistachiYo
Pistasjnøtt- og havrebiscuit med pistasj- og sjokoladeis
Sofienbergparken en solfylt augustdag. Moulham har allerede vært halvannet år i Norge og har hatt andre jobber ved siden av det obligatoriske programmet. Han gleder seg til å begynne på idrettslinja på videregående for å perfeksjonere seg i sin lidenskap, nemlig fotball. Hussein danser hiphop på si og har jobbet mesteparten av sitt unge liv ved siden av skolegang. Han stortrives som iskremselger og gir gjerne noen ekstra dansetrinn på kjøpet til kundene.
At det ble sandwichiskrem for den nye virksomheten, var raskt besluttet. Christoffer hadde nemlig etter en tur i New York fått sansen for disse smaksbombene, og etter å ha lest en reportasje i D2 om «farsotten», tenkte han at «det kan også jeg gjøre noe med».
Råvarer av beste kvalitet
Menyen består i starten av seks ulike iskremer, inkludert to veganske og glutenfrie, en med peanøttsmørkjeks og jordbærsorbet og en med kokoscookie og kokos- og ananassorbet.
Likevel er det sjokoladeiskremen som er mest populær. Folk vil åpenbart ha mye smak når de først skal ha en iskrem.
At råvarene er av ypperste klasse er viktig. Derfor er det Røros’ økologiske smør og øko-mandler fra Helios som brukes. -Vi må noen ganger jobbe litt ekstra for å få tak i økologiske råvarer, særlig når det er snakk om fruktpuréer, men alt går, sier den løsningsorienterte Christoffer som kan love en nesten-økologisk iskremmeny.
I iskremproduksjonen bruker også løkkaråvarer som Tim Wendelboe-kaffe. -Det er gøy å kunne bruke kvalitetskaffe fra nabolaget. Og nå jobber vi med en ide om å bruke øl som ingrediens, muligens sitrongress-ipa og Madagascar-vaniljeiskrem i havrecookies, forteller han. Iskremfabrikken holder nemlig hus i samme bakgård som Grünerløkka Brygghus, og bryggerisjef Kjetil Johnsen stiller opp som sparringspartner når det kommer til å introdusere øl på ingredienslisten.
All isen er håndlaget, og kjeksen er alltid hjemmelaget, men de har et samarbeid med kvalitetsprodusenten Kulinaris om sandwich-fyllet når kapasiteten ikke strekker til. På sikt, når rutinene er innarbeidet, er ambisjonene å lage alt selv, ifølge Christoffer Naustdal Hjelm som selvsagt ikke er alene med 12 flyktninger om jobben. Med seg har han flere frivillige, deriblant studentene Marianne Madsen, Celestyna Hamad og Karin Mogstad som alle snakker arabisk. Noe som er svært nyttig siden flere av deltakerne er helt ferske og ikke har lært seg så mye norsk ennå.