Oppskrifter
Disse gutta lager og selger Oslos og kanskje Norges beste iskrem
Foto: (Julie H. Amundsen)

Disse gutta lager og selger Oslos og kanskje Norges beste iskrem

12 unge nye nordmenn lager iskrem det går gjetord om. Se etter iskremvogna til Sandwich Brothers neste gang du er på Grünerløkka.
Aase E. Jacobsen
06 August 2016 - 12:05

Sandwich Brothers er hjemmelaget iskrem klemt inn mellom like hjemmelaget kjeksbunn, og med smaker som får all annen sandwichiskrem til å smake papp. Men det er på utsiden.

Verdens beste sommerjobb

Det som skiller Sandwich Brothers fra andre småskalaiskremprodusenter er nemlig måten virksomheten er organisert på. Arbeidskraften er flyktninger som har fått asylsøknaden innvilget og som er i gang med det toårige obligatoriske introduksjonsprogrammet i kommunal regi.

Christoffer Naustdal Hjelm. Foto: Julie H. Amundsen

Bak dette tiltaket står blant andre Christoffer Naustdal Hjelm som holder på med en bachelor i Internasjonale Studier, med fokus på

Her finner du iskremvogna

@sandwichbrothers

#sandwichbrothers

www.facebook.com/sandwichbrothers/

Hver iskrem koster 45 kroner

Du betaler med kort eller Vipps

sikkerhetspolitikk og Midtøsten og Nord-Afrika. Han er imidlertid ikke som andre UiO-studenter. For mens andre har sommerferie, bruker han tiden før avreise til Afghanistan for å jobbe med med sikkerhet, logistikk og administrasjon for Leger Uten Grenser, til å skape sommerjobber for nybosatte unge flyktninger.

-Mange ønsker å jobbe mens de lærer seg norsk og setter seg inn i norske forhold. -Men det viser seg å være vanskelig å få til, sier Christoffer. Derfor dro han, etter kort tids grubling, i gang Sandwich Brothers sammen med en gjeng medstudenter. 

Mohammed Abdullahi fra Somalia følger oppskriften nøye. Foto: Julie H. Amundsen

I samarbeid med Senter for flyktningekompetanse og integrering (SeFI) i bydel Gamle Oslo tilbys 12 unge flyktninger i alderen 18-25 år en form for betalt deltids arbeidstrening som skal vare i seks måneder.

Gir en god start

Bakgrunnen for initiativet er ikke behovet for hjemmelaget iskrem, men at flyktninger representerer et stort uutnyttet potensial. -At vi ikke gjør noe med det og ikke tilbyr muligheter for at de kan aktiviseres utover det introduksjonsprogrammet byr på, sliter både på de nyankomne og på samfunnet, mener Christoffer.

-Samarbeidet mellom Sandwich Brothers og Senter for flyktningekompetanse og integrering har gjort det mulig for nybosatte flyktninger under 25 år å få betalt arbeidserfaring, noe som er positivt for både inkludering og integrering i Oslo. Dette samarbeidet gjør veien ut i arbeidslivet kortere og gir en vellykket start på et nytt liv. Det er tydelig i arbeidet så langt at disse guttene yter maks, og både jeg og SeFI håper at dette kan være en inspirasjon for andre bedrifter som også ønsker å bidra til inkludering og integrering av flyktninger, skriver Ingvild Schei Jacobsen fra SeFI i en epost.

Sjokoladeiskremen med glaserte mandler på toppen er bestselgeren. Foto: Julie H. Amundsen

Jeg er med Moulham Aldhem fra Syria og Hussein Abdulwahid fra Irak på tur med iskremvogna i

Menyen

 

The Classic

Cookiedough-biscuit og vaniljeis

 

All Black Errrthing

Sjokolade-biscuit, mørk sjokoladeis og balsamicoglaserte mandler

 

Mr. Barista

Kaffe- og sjokoladeis, cookiedough-biscuit

og espressoglaserte mandler, rett fra Tim Wendelboe

 

The PBJ

Peanøttsmør-biscuit med jordbærsorbet - vegan og glutenfri

 

Piña Colada

Kokos-biscuit med ananas- og kokossorbet - vegan og glutenfri

 

PistachiYo

Pistasjnøtt- og havrebiscuit med pistasj- og sjokoladeis

Sofienbergparken en solfylt augustdag. Moulham har allerede vært halvannet år i Norge og har hatt andre jobber ved siden av det obligatoriske programmet. Han gleder seg til å begynne på idrettslinja på videregående for å perfeksjonere seg i sin lidenskap, nemlig fotball. Hussein danser hiphop på si og har jobbet mesteparten av sitt unge liv ved siden av skolegang. Han stortrives som iskremselger og gir gjerne noen ekstra dansetrinn på kjøpet til kundene.

Alltid et skråblikk på verden: Moulham Aldhem hjelper Sandwich Brothers´ stand-up-komiker og hip-hop-danser Hussein Abdulwahid med outfiten som er designet av den prisvinnende norske designeren T-Michael. Foto: Julie H. Amundsen

At det ble sandwichiskrem for den nye virksomheten, var raskt besluttet. Christoffer hadde nemlig etter en tur i New York fått sansen for disse smaksbombene, og etter å ha lest en reportasje i D2 om «farsotten», tenkte han at «det kan også jeg gjøre noe med». 

Råvarer av beste kvalitet

Menyen består i starten av seks ulike iskremer, inkludert to veganske og glutenfrie, en med peanøttsmørkjeks og jordbærsorbet og en med kokoscookie og kokos- og ananassorbet.

Likevel er det sjokoladeiskremen som er mest populær. Folk vil åpenbart ha mye smak når de først skal ha en iskrem.

At råvarene er av ypperste klasse er viktig. Derfor er det Røros’ økologiske smør og øko-mandler fra Helios som brukes. -Vi må noen ganger jobbe litt ekstra for å få tak i økologiske råvarer, særlig når det er snakk om fruktpuréer, men alt går, sier den løsningsorienterte Christoffer som kan love en nesten-økologisk iskremmeny. 

Mohammed Abdullahi og Abdifatah Abdullahi, begge Somalia, får hjelp av de arabiskkyndige frivillige Adriana Stoica og Karin Mogstad. Foto: Julie H. Amundsen

 

I iskremproduksjonen bruker også løkkaråvarer som Tim Wendelboe-kaffe. -Det er gøy å kunne bruke kvalitetskaffe fra nabolaget. Og nå jobber vi med en ide om å bruke øl som ingrediens, muligens sitrongress-ipa og Madagascar-vaniljeiskrem i havrecookies, forteller han. Iskremfabrikken holder nemlig hus i samme bakgård som Grünerløkka Brygghus, og bryggerisjef Kjetil Johnsen stiller opp som sparringspartner når det kommer til å introdusere øl på ingredienslisten.

All isen er håndlaget, og kjeksen er alltid hjemmelaget, men de har et samarbeid med kvalitetsprodusenten Kulinaris om sandwich-fyllet når kapasiteten ikke strekker til. På sikt, når rutinene er innarbeidet, er ambisjonene å lage alt selv, ifølge Christoffer Naustdal Hjelm som selvsagt ikke er alene med 12 flyktninger om jobben. Med seg har han flere frivillige, deriblant studentene Marianne Madsen, Celestyna Hamad og Karin Mogstad som alle snakker arabisk. Noe som er svært nyttig siden flere av deltakerne er helt ferske og ikke har lært seg så mye norsk ennå.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her