Mat
De beste wokoppskriftene

De beste wokoppskriftene

Her er 20 av våre favorittoppskrifter på kjappe og mer langsomme wok-retter.
25 Mars 2019 - 10:00

Wok er kanskje den den mest spennende måten å lage middag i en fei. En perfekt løsning i en stressende hverdag.

Eksperimenter i vei
Men wok er også starten på mer kompleks tilberedning som med en klassisk thairett som musuman curry eller red beef curry.

Det kan høres ut som en motsetning siden vi ofte forbinder woking med middag på 1-2-3. Poenget med woking i «slow food»-retter er imidlertid å gi en rask stekehinne slik at saftigheten beholdes i råvaren til den er ferdig tilberedt. Styrken på gassblusset reguleres underveis, på samme måte som under grilling.

Her noen woktips fra Noodee

Ved å få et tettere forhold til din wok, vil du lettere kunne utnytte alle mulighetene som ligger i teknikkene. Du vil ikke minst oppdage hvor lett det er å eksperimentere og lage dine egne vrier på mer klassiske oppskrifter.

Dette er folk som kan håndtere sine gassbluss

Woking er en effektiv tilberedningsmetode både for de som har små budsjetter og de som tenker på kaloriene.

Slik blir du en mester med wok-en
Wok-pannens form gjør at den holder bruken av olje og andre ingredienser på et minimum. Den avrundete formen sørger også for at varmen fordeler seg jevnt over hele pannen, ikke bare i bunnen, hvilket sikrer kort steketid og at væske fordamper.Sterk varme er derfor essensielt for å oppnå et perfekt resultat. Temperaturen bør være minst 175 grader.

På de neste sidene finner du mange wokoppskrifter du må prøve

For å unngå at den varme oljen spruter når du har oppi ingrediensene, bør du passe på at alt holder samme og helst romtemperatur.

Ikke ha alt oppi woken samtidig, men ta ingrediensene som trenger mest varmebehandling først. En wok som fylles opp for raskt, vil kjøles ned for mye og ingrediensene blir kokt heller enn stekt.

Mise-en-place – altså å klargjøre alle ingrediensene på forhånd, og gjerne sette dem i riktig rekkefølge, gjør wokingen mer effektiv og resultatet så perfekt som mulig.

Bruk tresleiver til å røre i woken med. Det er spesielt viktig om du har en «non-stick»-wok.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her