Oppskrifter
Søndagsmiddag i gryte
Aase E. Jacobsen
20 Mars 2017 - 09:28
Fransk biffgryte à la Boeuf Bourguignon
Fremgangsmåte
- Skjær kjøttet i terninger på ca 3 x 3 cm. Varm litt olje i en ildfast gryte (med tilhørende lokk) og brun kjøtterningene.
- Skrell og kutt gulrot og løk i store terninger, og ha disse i sammen med kjøttet de siste par minuttene av steketiden.
- Pisk inn hvetemelet i rødvinen og hell den samt kraften/buljongen over kjøttet. Ha i knust hvitløk og krydderbuketten samt en klype sukker.
- Sett hele gryten inn i stekeovnen ved 170-180 grader og la stå i 1½ time.
- I mellomtiden sprøstekes sideflesket i en stekepanne. Legg flesket til side på et kjøkkenpapir og skyll pannen.
- Skrell småløken men behold de hele og kutt sjampignonen i fire. Varm olje i den samme pannen og fres sjampinjong og småløk til de har fått en fin farge.
- Når kjøttet er ferdig, tas det ut av gryten og blandes med sideflesket, sjampinjong og småløk. Hold varmt.
- Kok inn sausen og sil den. Pisk inn litt og litt smør i sausen (montere) til sausen begynner å tykne og smak til med salt og pepper. Server enten ved siden av eller hell over kjøttet.
Server med kokte poteter, potetmos eller ris og gjerne en god salat ved siden av.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
89 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 295.00 kr Basisutvalget88 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
Kalvestek i gryte
Fremgangsmåte
- Gni steken med salt og pepper, brun den raskt i smør i gryta.
- Vend den i urtekrydder og sett i steketermometer. Slå på vann og fløte, og la den trekke på kokepunktet i ca. 1 ½ time til steketermometeret viser 65 grader.
- Ta den opp og la steken hvile (i minst 20 minutter) mens du lager sausen.
- Saus:
Sil kraften, kok opp og tilsett maizennajevning. - Ha i syltet pepper og rør inn smør. Smak til med salt og pepper.
Server steken med for eksempel asparges og fløtegratinerte grønnsaker.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
Fransk lammegryte
Fremgangsmåte
- Skjær kjøttet i stykker a 5-x cm, sjalottløk deles i 2 el 4 og hvitløk i tynne skiver.
- Varm olje i en panne og brun kjøttet pent. Ha i løken og surr noen minutter.
- Tilsett rødvinen og la koke inn.
- Ha så i tomatboksen og gulrøtter kutter i skiver. Kok opp.
- Smak til med salt, pepper, og laurbær. Ha i vann og la det småkoke i ca. 1 ½ time.
- Tilsett timian og bønner.
- Kok opp og server med ferskt brød, kokt ris eller ovnsstekte potetbåter.
Mange andre deilige retter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
83 POENG
Kremet viltgryte med finnbiff, solbær og einebær
Fremgangsmåte
- Halvtin finnbiff og stek den raskt på sterk varme. Brun små porsjoner av gangen.
- Del sopp i fire. Fres sopp lett i en gryte med smør. Rens og del purre i biter. Ha kjøtt og purre i gryta og hell på vannet. Kok opp og la det trekke i ca. 10 minutter.
- Rør sammen rømme, melk og hvetemel. Ha det over i gryta sammen med solbærsyltetøy og einebær. Dersom du ikke har solbærsyltetøy kan du bruke ca 1 ss konsentrert solbærsaft.
- Kok opp og la det trekke i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Server gjerne med kokte poteter og rørte tyttebær.
Tips: Her kan du gjerne bruke skav (tynt skåret kjøtt) av hjort, elg, rådyr, eller lam i stedet for reinsdyrskavet.
Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
91 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 399.90 kr Bestillingsutvalget91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
Forsiden akkurat nå