På søndag steker vi fuglen hel
Helstekt kylling med 40 hvitløksfedd og sitron
Fremgangsmåte
- Ta ut kyllingen og skyll den i kaldt vann. Tørk kyllingen godt med papir og krydre den innvendig og utvendig med salt, pepper, litt tørket timian og eventuelt estragon.
- Vask sitronene godt og del dem opp i båter. Fyll kyllingen med ½ sitron i båter, laubærblad, hakket frisk timian og 15 - 20 hvitløksfedd som du knuser lett med flatsiden av en kniv.
- Brun kyllingen på alle sider over middels høy varme i litt smør i en panne.
- Ha litt smør i bunnen av en ildfast form/ jerngryte/ leirgryte eller liknende, og ha i resten av hvitløksfeddene og sitronene, grovkuttet løk og persillen som du river grovt.
- Legg den brunede kyllingen på toppen og ha litt smør i klatter over. Sett inn i forvarmet stekeovn ved 175 grader i ca 1½ time.
- Når kyllingen er ferdig (det kommer klar væske ut når du stikker en kniv inn i låret på kyllingen), tar du den ut og lar den hvile i minst 20 minutter før du deler den opp.
- Sil fra sausen i pannen og pisk gjerne inn litt kaldt smør.
- Server kyllingen med sausen, de karamelliserte hvitløksfeddene, ovnsstekte grønnsaker, ris, ristet brød eller couscous ved siden av.
Tips: Selv om du bruker mye hvitløk i denne retten karamelliseres disse ved steking og du får en herlig smak uten den sterke hvitløksaromaen mange ikke liker.
Dersom du bruker en leirgryte er det viktig at du setter den i vann i minst en ½ time før du bruker den.
De beste oppskriftene med kylling finner du her
Og finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
Helstekt kylling med urter og mascarpone
Fremgangsmåte
- Tørk kyllingen godt innvendig og utvendig og gni den inn med olje, salt og kvernet pepper.
- Fyll kyllingen med halvparten av sitronbåtene og løken. Legg også gjerne med noen kvister friske urter.
- Bland sammen mascarpone, finhakket hvitløk, sitronskall og hakkede urter og krydre med salt og pepper.
- Løsne skinnet på kyllingbrystet og fordel mascarponen jevnt under skinnet med fingrene.
- Varm ovnen til 220 grader og stek kyllingen midt i ovnen i 20 minutter. Ta den ut av ovnen og senk temperaturen til 180 grader.
- Sett kyllingen tilbake i ovnen og stek den videre i 45-50 minutter eller til kyllingen er gyllenbrun og gjennomstekt (sjekk om det kommer ut klar kjøttkraft når du stikker inn en skarp kniv i låret).
- Poteter og jordskokker:
- Vask poteter og jordskokker grundig. Skjær vekk de små knollene på jordskokkene.
- Del poteter og jordskokker i to eller fire, avhengig av størrelsen. Del sitronen i skiver og grovhakk hvitløken.
- Bland poteter, jordskokker, sitronskiver, hvitløk, timian, olje og salt og pepper godt i en bolle, og fordel så poteter og jordskokker rundt kyllingen. La potetene steke med kyllingen til den er ferdig.
- Ta kyllingen ut av formen og dekk den med litt aluminiumsfolie. Legg et håndkle over, slik at den holder varmen.
- Øk temperaturen i ovnen til 225 ºC. Snu litt på poteter og jordskokker med en stekespade, og sett formen med tilbake i ovnen. Stek videre i ca. 10 minutter, eller til grønnsakene begynner å bli gylne.
- Legg kyllingen tilbake i formen og server med smørdampede grønnsaker og en appelsin- og rødløksalat ved siden av.
Mascarpone kan du lage selv og så kan du bruke osten i veldig mye godt
De beste oppskriftene med kylling finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 849.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 303.00 kr Basisutvalget89 POENG
-
88 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Helstekt kalkunbryst eller biffer med hvitvinsdampede neper, sjalottløk, sopp og spinat i en kremet saus
Fremgangsmåte
- Helstekt kalkunbryst: Pensle kalkunbrystet med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Stek brystet i ovnen ved 180 °C i ca. 30 minutter. La hvile 15 minutter før det skjæres opp i tynne skiver.
- Kalkunbiffer: Skjær kalkunbrystet i porsjonsbiter a 150 gram. Stek i smør på begge sider. Smak til med salt og pepper. La hvile i 5 minutter før servering. Kok ut pannen med litt hvitvin og ta vare på stekesjyen.
- Hvitvinsdampede neper, sjalottløk og sopp: Vask og skrell nepene. Riv dem i tynne strimler på en matprosessor eller på et rivjern. Skjær sjalottløk i tynne båter og sopp i tynne skiver. Ha alt i en ildfast form. Hell over vin og tilsett stekesjy. Sett formen inn i stekeovnen ved 180 °C og damp grønnsakene i ca. 5 minutter. Rør inn spinaten slik at den "smelter".
- Kremet saus: Hell hvitvin og kraft i en kjele. Tilsett også sjy fra grønnsakene. Kok inn til to tredeler. Tilsett fløte og kok inn til sausen tykner. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
- Rør inn sausen i grønnsakene og legg kalkunbiffene oppi.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 669.90 kr Bestillingsutvalget93 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
Helstekt rype med pastinakkpuré og trøffelsjy
Fremgangsmåte
Gni inn rypene med salt og pepper og brun i stekepanne i olje. Hell over rødvin og kraft.
Sett rypene i ovnsform med kraften rundt. Stek i ovn på 180 grader i ca 15 min. La hvile 10 min på lun plass før servering.
Kok grønnsaker møre i godt saltet vann.
Kutt poteter i strimler og fritér i olje på 180 grader til de er sprø, ta ut og dryss salt over.
Tips: Her kan du godt kutte ut trøffelen i sausen og ha i litt trøffelolje i stedet. Fyll gjerne rypene med eple, svisker og friske urter for ekstra smak under stekingen.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG