Drikke
Billigst i butikken

Billigst i butikken

Det lønner seg opplagt å kjøpe Haandbryggeriets hveteøl i dagligvarebutikken. Du sparer 20 kroner pr flaske.
Aase E. Jacobsen
18 Mai 2012 - 06:00

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Haandbryggeriet lager to utgaver av sitt lekre hveteøl. Bavaria med gul etikett og 4,5 prosent finner du i enkelte ICA- og Meny-butikker,og Haandbryggeriet Bavaria Weizen (44585) må du på polet for å få. Forskjellen i pris, nærmere bestemt 21,50 kroner, reflekterer først og fremst forskjeller i påslag mellom dagligvare og Vinmonopol (alkoholavgiften står kun for 2,19 kroner). Og antyder veldig klart at om alt øl gikk gjennom dagligvare, uavhengig av alkoholinnhold, ville det bli billigere. Kanskje på tide at polet tar en titt på Systembolagets kalkyler som jo er latterlig lave (selv korrigert for ulikheter i avgifter)?

Bittelitt mer fylde

Begge ølene er imidlertid viet like mye oppmerksomhet gjennom hele bryggeprosessen. Navnet Haandbryggeriet forplikter jo, og det får vi håpe holder seg i den videre ekspansjonsfasen. Etter en dobling av kapasiteten fra og med i år, jobbes det nå med planer om en femdobling for å dekke fremtidig etterspørsel.

Mens butikkversjonen er fruktig og frisk med et lett og innbydende hvetepreg samt fine blomstertoner, har polutgaven bittelitt mer fylde takket være den ene ekstra alkoholprosenten. Til felles har ølene at hvetepreget er dempet, derfor er det ingen grunn til frykt for de som har angst for hveteøl.

Få med deg bunnfallet

Begge er brygget på en blanding av hvete- og byggmalt, etter tysk modell, og Haandbryggeriet bruker sin egen hveteølgjær for å få frem ølstilens karakteristiske krydder- og sitrustoner. Ølet filtreres ikke og gjærrestene er synlig som bunnfall i flasken. Ved helling i glasset vil gjæren virvles opp og ølet får et grumsete utseende. De fleste hveteølelskere sørger for å få med mest mulig av disse smaksbringende gjærrestene i glasset. Før du tømmer den siste skvetten, gi flasken noen virvelbevegelser.

Hveteøl er sjelden særlig bittert, ei heller Haandbryggeriets. Det er brukt humle av typen Styrian Goldings som gir et ganske dempet, men likevel tydelig bitterpreg og som understreker både blomster- og krydderpreget.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her