Det tyske hveteølet er kjent under flere navn; weiss (hvit) eller weizen (hvete). Den første betegnelsen brukes om hveteøl som brygges i området rundt Berlin, der brygget også går under navnet Berliner Weisse. Hveteøl produsert i det sørlige Tyskland og delstatene Baden-Württemberg og Bayern benevnes weizen.
Hveteøl er i hovedsak overgjæret og har derfor en rik og sammensatt smak som preges av frukt. Aromaen kan være litt krydderaktig, og nellik og banan er det første som merkes i duft og smak. Noen varianter har også en aroma som inkluderer grønne epler eller plomme. Innslag av solbær eller sitron kan også finnes i duftbildet.
Ølet kan ha et litt syrlig preg, men det mangler det meste av bitterheten fra humlen. Det har en del kullsyre og har sin popularitetstopp om sommeren. Ølet serveres gjerne i høye, vaseformede glass, og enkelte ganger følger det med en sitronskive som garnityr.
Gjæren som benyttes i weissbier blir produsert i Weihenstephan. Det er en encellet gjærtype som frigjør en naturlig fenolforbindelse i vørteren, og det er disse forbindelsene som skaper den kryddernellik-lignende aromaen.
Det finnes også en variant som kalles Hefeweizen. Dette er et ufiltrert hveteøl som lagres med gjær i flasken eller på fatet, noe som fører til et bunnfall av gjær og uklart øl.
Nevnes må også Kristallweizen. Dette hveteølet er filtrert og har en rund smak, men det mangler mye av smakskomponentene som en finner i det ufiltrerte Hefeweizen. Så har vi det mørke Dunkelweizen. Ølet er fyldigere enn de andre hveteølvariantene, og smaken er en kombinasjon av syrlighet og sjokolade.
Et eget bokkøl brygget på hvete finnes også. Weizenbock er et middels fyldig bokkøl der fargen varierer fra kobber til mørkebrunt. I den siste varianten kommer smaken av brent malt godt fram.
Også amerikanerne har sitt hveteøl, men dette har som oftest en mildere smak og aroma enn deres tyske motstykker. Den amerikanske varianten har mye kullsyre og drikkes gjerne med en skive sitron.
Alkoholinnholdet ligger som regel mellom 4,5 og 5,6 volumprosent, men bokkølet kan skilte med hele 7,7.