Kompromissløst øl

«Der bodde en underlig, graasprængt en, på den yderste nøgne ø...». Denne nakne øya ble udødeliggjort av Henrik Ibsen i diktet Thærie Wiighen. Nå er noen ølglade herrer i Grimstad i ferd med å gjøre øen udødelig nok en gang - nå med undertittelen Det komp
Redaksjonen
20 Februar 2004 - 10:26

 
Det hele startet med to hjemmebryggere som hadde gått lei av ølet de fikk i butikken. Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun var så uærbødige å spørre seg: når det går an å lage godt øl i en garasje, hva kan ikke da gjøres med litt mer avansert utstyr? Som tenkt, så gjort. De to, innehavere av flere priser for godt hjemmebrygg, stiftet høsten 2002 Nøgne Ø - Det kompromissløse bryggeri AS.

Kjetil Jikiun dro på studietur for å se hva som fantes av mikrobryggerier - for den slags er nemlig å få kjøpt - hvis du har en passe stor pengesekk. For å få et bryggeri som var stort nok i forhold til planene, måtte de glade hobbybryggerne legge mellom tre og fire millioner kroner på bordet, og dette var penger de slett ikke hadde.

Reodor Felgen og Petter Smart
Hva gjør du, når økonomien ikke står i stil til visjonene? Løsningen kom i form av en industrisveiser ved navn Roger Evensen. Han hadde sveiset rustfritt stål i Nordsjøen i 15 år og var ellers en trollmann med TIG-sveis og vinkelkutter. Spørsmålet var om han kunne sveise sammen et aldri så lite bryggeri for de to ildsjelene?

- Løsningen ble å oppsøke gamle, nedlagte meierier, søppelfyllinger og andre plasser der det var rustfritt stål å finne. Her fant vi det meste og slapp stort sett å kjøpe nytt. Etter cirka 1200 timer sto bryggeriet klart, basert på ideer hentet fra blant andre Reodor Felgen og Petter Smart. Men det fungerer, forteller Evensen.

Samtidig med sveisevirtuosen kom reklamemannen Tor Jessen med på laget. Han tok tak i etikettdesign, flaskeformer og kommunikasjon med markedet, godt hjulpet av ektefellen Cecilie Mohr. Et av hovedproblemene var selvsagt hvordan de skulle markedsføre øl i et land der det ikke er lov å reklamere for noe sterkere enn lettøl - og knapt nok det.

For å unngå at Nøgne Ø gikk konkurs nesten før det var etablert, ble det bestemt at de skulle gå for en lavkostløsning og ekspandere forsiktig. Som sagt, så gjort. Det første brygget var klart ved påsketider i år. Siden har det gått slag i slag.

«Europeisk» øl
Det må kunne hevdes at øltypene fra Nøgne Ø, 14 i tallet, er gode europeere. Malt- og humlevariantene kommer fra England. Rundt 15 typer bygg, hvete, både maltet og umaltet, havre og rug brukes i produksjonen.

- Vi benytter åtte-ti humletyper, blant andre Cascade, Willamette, Chinook, Saaz, Centennial og East Kent Goldings. Kjetil er svært god til å sette sammen de forskjellige humletypene slik at vi får den smaken vi er ute etter, forteller Roger Evensen.

Gjæren importeres også delvis fra England. I tillegg dyrker Nøgne Ø gjærstammer som kommer fra Danmark og Belgia. Hver gjærkultur kan brukes sju-åtte ganger, og bryggerne er nøye med renholdet.

- Til nå har vi vært skånet for villgjær. Blant annet er alle innvendige sveisesømmer pusset helt glatte for å unngå uønsket forurensning, sier Evensen.

Som alle andre bryggerier har også Nøgne Ø funnet «sin» vannkilde. Det er Rorevannet i Grimstad, og leveransene besørges av Grimstad vannverk. Bryggerne hevder at vannet er av meget god kvalitet - i alle fall for ølbrygging.

Manuell brygging
Nøgne Ø er bortimot blottet for datakraft, og bryggeprosessen styres manuelt. Både mesketemperatur og kjøling taes «på feelingen». Også meskekaret preges av egne patenter. For at mesken ikke skal bli svidd, ligger varmestavene i et stort rør som er fylt med transformatorolje.

Nøgne Ø kan produsere maksimum 1500 liter på én dag, og all tapping skjer manuelt. To personer tapper 800 liter på fem timer, og korking og etikettering gjøres for hånd. Per uke produserer de fra 1500 til 3000 liter, men kapasiteten ligger opp mot 4000 liter per uke. Dersom kapasiteten skal utnyttes fullt ut, må Nøgne Ø bli fulltidsgeskjeft, og det må ansettes folk.

Mens de store bryggeriene både filtrerer og pasteuriserer ølet for at det skal være stabilt i smaken i flere måneder, leverer Nøgne Ø øl som verken er filtrert eller varmebehandlet. Når brygget er ferdig, tappes det på halvliters flasker. Her tilsettes ny gjær for at det skal dannes naturlig kullsyre på flasken. Så settes de selvklebende etikettene på. Med en leveringstid på seks uker for etikettene, bør produksjonen planlegges i god tid.

- Flasken kommer fra Tyskland, og per dato er den ikke beregnet for gjenbruk. Med dagens omsetning har vi ikke råd til å investere i vaskemaskin og de andre systemene som må til for å ta imot returflasker. Dersom du ikke tar vare på flaska, er glasscontaineren et godt alternativ. Da blir jo glasset brukt på nytt, om ikke av oss. Vi er tilsluttet Norsk Glassgjenvinning, sier Evensen.

Fatøl
Nøgne Ø leverer også øl på fat, og en leveranse på to fat med bitter gikk i høst til Stavsmarten på Tretten i Gudbrandsdalen. Fatene har også vakt oppmerksomhet på flere ølfestivaler.

Nøgne Ø benytter to typer fat: cask og keg. Cask er et tradisjonelt, engelsk fat med trespunser der ølet modnes i og serveres fra samme fat. Faktisk er Grimstad-bryggeriet alene om å tilby «Cask Conditioned ale» av typene India Pale Ale, Bitter og Porter i Norge. Om ønskelig kan alle de engelske øltypene fra Nøgne Ø leveres på cask.

En keg er et «vanlig» ølfat der kullsyren tilsettes ved tappingen. Innholdet er likevel ikke helt standard i og med at manglende pasteurisering lar ølet få lov til å utvikle seg over tid. Første og siste glass fra fatet er derfor ikke helt likt. Per dato leverer ikke bryggeriet øl på keg, men muligheten er altså til stede når kundene melder seg.

I dag selges øl fra Nøgne Ø fra Sandnes til Oslo. I Oslo var det til og med ventelister i butikken da det ble kjent at ølet fra Nøgne Ø var i anmarsj. Det er slett ikke verst av et bryggeri som er laget av «sammenraskede» deler fra hist og her kombinert med noen amatørers iherdige innsats og en klokkertro på at det går an å lage godt øl.

For enhver smak
Nøgne Ø produserer fjorten forskjellige ølsorter, hvorav tolv er i salg. Seks av dem, Pale Ale, Amber Ale, Trippel, God jul, India Pale Ale og Porter må innom vinmonopolet fordi styrken overstiger 4,75 volumprosent.
 
Weiss er et hveteøl brygget etter tyske tradisjoner med en alkoholstyrke på 4,7 volumprosent. Duften er vinøs med toner av smørmalt og en mineralkarakter som hos moden hvit burgunder. Ølet er lett og danner lite skum (trolig en feil ved prøveflasken), men er et spennende bekjentskap.
Wit er også et hveteøl, men dette brygges som belgierne ville gjort det, det vil si at det krydres med koriander og appelsinskall. Alkoholstyrken er 4,5 volumprosent. Duften er fyldig med krydder og sitrus. Smaken er rund med middels skumdannelse, lang ettersmak med lett bitterhet, men det savnes litt spenst. Anbefalt serveringstemperatur er cirka 8°C. For å få full smaksopplevelse bør flasken vendes noen ganger slik at gjæren blander seg med ølet.
 
Bitter Ale er en bitter, men ikke så bitter som navnet skulle tilsi. Dette er likevel et øl for den viderekomne med parfymert duft og innslag av epler, blomster og honning. Smaken følger opp duften svært godt. Ettersmaken er lang med balansert preg fra East Kent Golding aromahumle. Alkoholinnholdet er 4,5 volumprosent, og anbefalt serveringstemperatur er 12°C.
 
Pale Ale er ikke smakt, men i følge bryggeriet er det en lys, engelsk ale med alkoholinnhold på 6 volumprosent. Ølet er robust og kraftig med godt humleinnslag. Anbefalt serveringstemperatur er 12°C.
 
India Pale Ale er også en lys, engelsk ale, men her er humleinnslaget langt sterkere enn hos de andre øltypene, men likevel behagelig. Duften er også kraftig maltpreget. Ølet har et fast og godt skum med kraftig og uttalt malt- og bitterkarakter. I utgangspunktet er ikke dette noe matøl, men det vil kanskje fungere til krevende retter som oksehalesuppe eller fett pinnekjøtt. Da engelskmennene skulle eksportere øl med seilskute til India på 1800-tallet, ble ekstra mye humle brukt som konserveringsmiddel, derav navnet India Pale Ale. Alkoholinnholdet er 7,5 volumprosent. Anbefalt serveringstemperatur er 12°C.
 
Trippel er en lys, belgisk ale brygget i klostertradisjon. Duften er elegant og vinøs med innslag av søte røde bær og blomster. De samme fruktaromaene kommer igjen i smaken som er bløt, rik og fyldig, bitterheten er balansert, ettersmaken er lang. Ølets svar på en moden rød burgunder. Trippel passer derfor til ikke for kraftige kjøttretter av okse, kalv og fugl. Alkoholstyrken er 8 volumprosent. Anbefalt serveringstemperatur er 12°C.
 
Amber Ale er en amerikansk, noe mørkere utgave av Pale Ale, og alens svar på bayer. Duftbildet er som hos bitter med innslag av epler. Ølet har flott skum, og smaken er rund med balansert bitterhet. Lett å like, også for novisen. Dette ølet passer til mange matretter med kjøtt. Kanskje en fåresteik med litt fett vil være noe å bryne seg på? Alkoholinnholdet er 6 volumprosent.
 
Brown Ale er et øl med innbydende fruktig duft og ikke så tung som en kunne forvente av et slikt øl. Smaken går mot brent malt med innslag av brød og mørkbrente kaffebønner. Det er en del bitterhet og brentkarakter i ettersmaken, som er usedvanlig lang. Dette er kanskje ølet for den som nyter sin sigar, da helst av den søtlige sorten. Alkoholinnholdet er 4,5 volumprosent.
 
God jul er juleversjonen av doppelbock. Duften er rik, søtlig og elegant med innslag av melasse og fjøs. Smaken er rund og maltrik med toner av nøtter, karamell, mokka og sjokolade helt ut i finishen. Et øl som passer til rypemiddagen? Eller som koseøl etter maten. Anbefalt serveringstemperatur er 8°C, og alkoholinnholdet er 8,5 volumprosent.
 
Havre Stout dufter behagelig av kokekaffe med innslag av tørket kjøtt og andre kjøttaromaer. Kraftig anslag med hint av tjære og røykt kjøtt som sitter veldig lenge. Et øl som passer for de tøffeste ølguttene og -jentene, og som kan erstatte så vel maltwhisky, kaffe og sigar på grunn av sin rikdom. Havre Stout er en svært mørk, engelsk ale med alkoholinnhold på 4,5 volumprosent. Anbefalt serveringstemperatur er 12°C. Ølet kan brukes for eksempel i marinader, spesielt når du ønsker en amerikansk hickorysmak på grillmaten.
 
Porter er en kraftig og mørk, engelsk ale med 7 volumprosent alkohol. Den har tydelige mørke maltaromaer i duften. Smaken er konsentrert med preg av innkokt kjøttkraft, god fylde, og tørr finish. Litt mer friskhet kunne ønskes. Anbefalt serveringstemperatur er 12°C. Trenger sødme og mye smak i matfølget, som desserter med mørk sjokolade og marmelade/syltet frukt.
 
Julesnadder er ikke smakt. Dette er en ny jule-ale beregnet for salg i butikk. Alkoholinnholdet er 4,5 volumprosent.

Foto: John Nordahl

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her