Helstekt flankestek med grillet rosenkål, blomkålpuré og chilisaus
Foto: LauriPatterson

Helstekt flankestek med grillet rosenkål, blomkålpuré og chilisaus

I denne smaksrike oppskriften serveres helstekt flankestek med grillet rosenkål, blomkålpuré og chiliolje. Et deilig festmåltid på den litt lettere siden, men som ikke sparer på kruttet.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 200C med grillelement. 

Ta flankesteken ut av kjøleskapet, ta av all emballasje og la steken hvile på kjøkkenbenken til du skal steke den, minst 10 minutter. 

Kutt  blomkålhode i 2-3mm tykke skiver. Ha blomkål, vann, smør og salt i en kasserolle med lokk, over høy varme. Når vannet begynner å dampe, skru ned varmen til medium og damp videre til blomkålen er mør og det er litt vann igjen i kasserollen. Sjekk blomkålen i blant for å forsikre at den ikke svir seg.

Når blomkålen er mør, kjør den sammen til jevn puré med en stavmikser, eller i en blender. Smak til med sitronsaft og salt. Ha purèen tilbake i kasserollen og hold varm over lav varme. 

Separer bladene fra hverandre og del rosenkålkjernen (der du ikke lenger får separert bladene)  i to. Bland med olje, salt og pepper, og strø på et stekebrett med bakepapir. Ha stekebrettet i nedre del av ovnen og grill til rosenkålen er sort i kantene, ca 7 minutter. Straks rosenkålen er ute av ovnen, ha revet sitronskall over.

Bland sammen alle ingrediensene til chilisausen en liten skål. 

Varm en støpejernspanne over middels-høy varme. Gni flankesteken inn med olje, og raust med salt og pepper. Stek kjøttet umiddelbart til du får en fin stekeskorpe på den ene siden, ca 3-4 minutter. Snu kjøttet og stek det videre i 3-4 minutter på den andre siden til du oppnår ønsket temperatur (52C for medium-rå). La flankesteken hvile på en fjøl i 5 minutter før du skjærer den i tynne skiver mot fibrene (linjene på kjøttet).

Server biter av flankestek på blomkålpuré med grillede rosenkålblader og et dryss chilisaus. 

Tips:
For mørest mulig kjøtt er det viktig og ikke steke flankesteken for lenge. Flankestek er best servert rå, til medium-rå ellers blir den fort tørr. Husk at kjøttet ettersteker når det hviler. Hviling gjør at saftene kan trekke seg tilbake i biffen slik at du får en super saftig biff når du skjærer den. Hvis du skjærer den med en gang vil du oppdage at mye saft vil strømme ut av kjøttet. Husk også å kjære flankesteken mot fibrene (linjene på kjøttet). Hvis du kutter med fibrene blir kjøttet seigt. 

Gochujan paste er en koreansk chilipaste som kan byttes ut mot sambal oelek eller siracha.

Lær mer om hvordan du skal tilberede biffkjøtt her 

 

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her