Godbiter i pollisten
Velger du Jura-chardonnay, får du meursaultkarakter til halve prisen

Velger du Jura-chardonnay, får du meursaultkarakter til halve prisen

Denne nykommeren på det norske markedet er dessuten en av øko-pionerne i Jura.
02 Juni 2021 - 11:45

4.jpg [190.21 KB]Le Clos des Grives Muscienne Chardonnay 2018 er en fyldig og konsentrert karaktersterk Jura-chardonnay med stor og kjøttfull frukt og fine mineraltoner i retning våt stein og en touch av ristede hasselnøtter. Ikke ulikt meursault fra Burgund noen mil rett vest.

For den er altså en AOC Côtes-du-Jura og da snakker vi om halv pris, ikke på grunn av kvaliteten, men statusen. Terroiret er litt annerledes, nærheten til Alpene gjør at klimaet er kjøligere, og jordsmonnet er mer sammensatt i Jura enn Burgund. Men for akkurat denne vinen ligner det siden vi snakker om kalkholdig leirjord, altså mergel, riktignok 50 millioner eldre enn i Côtes de Beaune og Meursault.

Les mer om Jura her

Selv om klimaet i Jura er kjøligere, slipper de ikke unna klimaendringene her heller. I 2021 ble det som kjent katastrofalt på grunn av frosten som nærmest utraderte regionen. Mens druene ble plukket i første halvdel av oktober på 80-tallet er det slutten av august/begynnelsen av september som gjelder for Jura-chardonnay nå.

Skjermbilde 2021-05-26 120517.jpg [258.24 KB]Et forhold som skiller endel Jura-chardonnay fra burgunderne, er graden av opptopping av fatene, for å unngå oksidasjon. Jura-chardonnay kalt tradition, innebærer at ingen eller får av fatene toppes opp og får derfor utvikle et florlag som både beskytter og gir vinen en særegen karakter. Men i tilfellet Muscienne Chardonnay er den av typen «ouille» som betyr toppet opp, og hos Le Clos des Grives gjøres det hver tredje uke i de 11 månedene vinen er i eikefatene. 20 prosent modnes på bunnfallet i ståltanker. Likevel har den et svakt oksidativt preg som stammer fra eikemodningen.

3.jpg [218.02 KB]Den finnes også med bobler, Le Clos des Grives Crémant de Jura Brut, som er mer i en fruktig og ikke like mineralsk stil, men også med god karakter fra bunnfallsmodningen i flasken. Et supert følge til salt og lett krydret mat.

Bak vinene står Le Clos des Grives som er en av øko-pionerne i Jura – sertifisert siden 1968 i det som da het Nature et Progrès, som for øvrig ble etablert av Gaston Charbonnier, eieren av vingården. Charbonnier-familien er ute, og etter noen eierskifter er det fetterne Benoît og Christophe Mulin som siden 2017 driver vingården med drøyt fire hektar vinmarker. Og i samme ånd som før. Bortsett fra at i dag er det Ecocert som øko-sertifiseringen.

Beliggenheten innen AOC Côtes-du-Jura, rett utenfor Lons-le-Saunier, gjør at de dyrker alle fem klassiske Jura-druer, inkludert pinot noir. Første 1.jpg [173.91 KB]gang jeg smakte Le Clos des Grives a Bec Pinot Noir 2018 var den litt reduktiv, men et par måneder senere har den gått det av seg. Den er syrefrisk og med tydelig mineral/jordsmonnskarakter men også syrlig kirsebærfruktighet som gjør den til en utmerket matvin. I motsetning til mange burgundere i dette prissjiktet er den sågar elegant og ganske transparent. Ikke en kraftpakke, men med god konsentrasjon.

Den kommer fra et litt annet jordsmonn enn chardonnayen; foran vinkjelleren i Chille er det en åstopp med en eldre og mørkere type kalk og leirjord som bidrar til den litt røykaktige pinot-karakteren.

Det gjelder også for Le Clos des Grives Mauvis Poulsard 2018. Den er2.jpg [184.54 KB] som mange andre utgaver av denne druen, slank og lys i frukten, men også litt rustikk/mineralsk med fint tanninbitt og bra konsentrasjon.  

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her