Le Clos des Grives Muscienne Chardonnay 2018 er en fyldig og konsentrert karaktersterk Jura-chardonnay med stor og kjøttfull frukt og fine mineraltoner i retning våt stein og en touch av ristede hasselnøtter. Ikke ulikt meursault fra Burgund noen mil rett vest.
For den er altså en AOC Côtes-du-Jura og da snakker vi om halv pris, ikke på grunn av kvaliteten, men statusen. Terroiret er litt annerledes, nærheten til Alpene gjør at klimaet er kjøligere, og jordsmonnet er mer sammensatt i Jura enn Burgund. Men for akkurat denne vinen ligner det siden vi snakker om kalkholdig leirjord, altså mergel, riktignok 50 millioner eldre enn i Côtes de Beaune og Meursault.
Selv om klimaet i Jura er kjøligere, slipper de ikke unna klimaendringene her heller. I 2021 ble det som kjent katastrofalt på grunn av frosten som nærmest utraderte regionen. Mens druene ble plukket i første halvdel av oktober på 80-tallet er det slutten av august/begynnelsen av september som gjelder for Jura-chardonnay nå.
Et forhold som skiller endel Jura-chardonnay fra burgunderne, er graden av opptopping av fatene, for å unngå oksidasjon. Jura-chardonnay kalt tradition, innebærer at ingen eller får av fatene toppes opp og får derfor utvikle et florlag som både beskytter og gir vinen en særegen karakter. Men i tilfellet Muscienne Chardonnay er den av typen «ouille» som betyr toppet opp, og hos Le Clos des Grives gjøres det hver tredje uke i de 11 månedene vinen er i eikefatene. 20 prosent modnes på bunnfallet i ståltanker. Likevel har den et svakt oksidativt preg som stammer fra eikemodningen.
Den finnes også med bobler, Le Clos des Grives Crémant de Jura Brut, som er mer i en fruktig og ikke like mineralsk stil, men også med god karakter fra bunnfallsmodningen i flasken. Et supert følge til salt og lett krydret mat.
Bak vinene står Le Clos des Grives som er en av øko-pionerne i Jura – sertifisert siden 1968 i det som da het Nature et Progrès, som for øvrig ble etablert av Gaston Charbonnier, eieren av vingården. Charbonnier-familien er ute, og etter noen eierskifter er det fetterne Benoît og Christophe Mulin som siden 2017 driver vingården med drøyt fire hektar vinmarker. Og i samme ånd som før. Bortsett fra at i dag er det Ecocert som øko-sertifiseringen.
Beliggenheten innen AOC Côtes-du-Jura, rett utenfor Lons-le-Saunier, gjør at de dyrker alle fem klassiske Jura-druer, inkludert pinot noir. Første gang jeg smakte Le Clos des Grives a Bec Pinot Noir 2018 var den litt reduktiv, men et par måneder senere har den gått det av seg. Den er syrefrisk og med tydelig mineral/jordsmonnskarakter men også syrlig kirsebærfruktighet som gjør den til en utmerket matvin. I motsetning til mange burgundere i dette prissjiktet er den sågar elegant og ganske transparent. Ikke en kraftpakke, men med god konsentrasjon.
Den kommer fra et litt annet jordsmonn enn chardonnayen; foran vinkjelleren i Chille er det en åstopp med en eldre og mørkere type kalk og leirjord som bidrar til den litt røykaktige pinot-karakteren.
Det gjelder også for Le Clos des Grives Mauvis Poulsard 2018. Den er som mange andre utgaver av denne druen, slank og lys i frukten, men også litt rustikk/mineralsk med fint tanninbitt og bra konsentrasjon.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt...