Tomatboksen redder mang en middag - prøv denne

Tomatboksen redder mang en middag - prøv denne

Tomatboksen har reddet mang en middagskrise. Det er nesten ubegrenset hva du kan få ut av denne basisingrediensen som er så takknemlig året rundt.
24 April 2023 - 10:17

Om tilgangen på solmodne tomater er dårlig, behøver vi ikke fortvile så lenge det finnes konserverte tomater av høy kvalitet.

Alle har vel noen bokser tomater i skapet i påvente av en krisesituasjon, og de er det vel mange av, i hvert fall i ukedagene.

Enda mer geniale er de såkalte passerte tomatene som er en form for tykk tomatjuice. Fordelen er at du unngår skinnet, og dermed får en jevnere masse, men likevel tykk og god.

Flere gode oppskrifter med tomater finner du her

Perfekt utgangspunkt
Har du en flaske eller boks med tomatmasse, kan du trylle frem utrolig mye smak på kort tid. Vår suppe er en utmerket basis for en rekke smaksvrier.

Liker du ikke, eller om du har problemer med å få tak i fersk fiskefilet, blir resultatet like bra med finstrimlet svinekjøtt eller kylling. Eller du kan droppe fisk og kjøtt og la den være vegetarisk, godt blir det uansett.

En ting du imidlertid ikke kan hoppe bukk over er godt brød. Enhver suppe blir nemlig bedre med et saftig og smaksrikt brød med sprø skorpe.

Gode brødoppskrifter finner du her

Vanskelig kombinasjon
Kombinasjonen suppe og tomater er normalt problematisk når det gjelder vinfølge. Men det er likevel fullt mulig å finne gode matcher. Som den sørfranske rimelige hvitvinen Marius Blanc by Michel Chapoutier

Rund og bløt med fin tropisk frukt og blomsterpreg, og med en ettersmak som sitter ganske lenge. All fruktsødmen bidrar til å runde av så vel den skarpe paprikaen, chorizoen og olivenene. En helt ukomplisert vin som ikke løfter retten, men heller ikke kræsjer med noen av smakene. 

Mer elegant til er Greywacke Wild Sauvignon fra Marlborough på New Zealand. En helt annen pris riktignok, men så er den langt rikere i stilen, og gir suppen et godt løft.

Hvis du foretrekker rødt til suppen, må du velge en lettere rødvinstil med både bløthet og sødme. Spanske Espelt Old Vines Garnacha fungerer veldig godt til denne retten og har akkurat nok mykhet til å møte krydderet samtidig som den har god friskhet. En annen rødvin av samme drue, men et annet spansk område, er treliteren Homage Garnacha. Den gjør også en veldig god jobb med denne retten

Siden vi er inne på Spania, må vi også trekke frem dette landets mest geniale matvin, nemlig tørr sherry som enten heter manzanilla, fino eller montilla, avhengig av hvilken del av sherryområdet i Sør-Spania den kommer fra.

Få ting matcher en suppe som dette bedre, det tar bare litt lenger tid å venne seg til smaken.

Manzanilla er vanligvis lettere enn fino, og Alegria Manzanilla er i tillegg veldig lett å like samt et fruktig og friskt følge til suppen. Tio Pepe Fino er en litt kraftigere utgave og dermed helt perfekt til denne retten. 

På neste side finner du oppskriften på Krydret tomatsuppe med fisk eller lyst kjøtt

 
 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto
Dagens rett

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto

Nå kan du begynne å nyte aspargesbuntene som ligger fristende friske og grønne i grønnsaksdisken. Denne salaten er en fin måte å variere med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her