Mat
Dette er verdens beste tomat

Dette er verdens beste tomat

Om du ikke får tak i verdens beste tomat, kommer du langt på vei med nest best når du skal følge denne uhyre enkle oppskriften.
26 Mars 2014 - 10:00

Tomater var tidligere et hyppig tilbakevendende og traumatisk tema blant hobbykokker. Dagens brede utvalg av tomater i alle fasonger, størrelser og farger gjør det vanskelig å forstå frustrasjonen den gang over butikkenes bleke og smaksfattige tomater. Som var ubrukelige til det meste, og i hvert fall til å lage god tomatsaus.

For til den trengs nemlig godt modne tomater hvilket betyr balanse mellom sødme og syre. Da var valget enkelt, det måtte blir hermetiske tomater, uansett hvor mye du hatet tanken på å bruke ikke-ferske råvarer.

Avlang og fyldig
I dag er disse bekymringene som blåst som dugg for solen, ikke bare fordi utvalget av skikkelig røde tomater er så stort, men fordi frukt- og grøntimportørene også forsyner oss med de riktige tomatene, nemlig av plommetypen. Hvorfor er plommetomatene bedre til saus enn de runde? Først og fremst av genetiske grunner.

Plommetomatene har kun to frøkamre mens de runde har minst fire. Derfor blir forholdet mellom tomatkjøtt og saft bedre. Og av den grunn er plommetomatene de foretrukne til hermetisering. Forskjellen er et resultat av mutasjon, men ikke av ny dato, for plommetomatene var utbredt allerde i Maya-kulturen i Mellom-Amerika. Det er for øvrig herfra tomatene stammer. Til Europa kom de som så mye annet i returballasten til erobrerne på 1500-tallet.

Men det tok lang tid før tomatplanten, som raskt ble ettertraktet på grunn av sine slyngende og dekorative evner, ble brukt som menneskeføde. Det var en utbredt oppfatning at den var giftig, men dette endret seg utover 1700-tallet. Den eldste nedtegnelsen av en oppskrift med tomater er fra 1797 signert den italienske kokken til keiserinne Katarina den andre av Russland.

Tomatene ble snart en populær vekst i det sørlige Italia hvor det er nok av akkurat det tomatene trenger, nemlig sol. Men også et mineralrikt jordsmonn. Området rundt Napoli med sitt sterkt vulkanske jordsmonn takket være Vesuvs utbrudd, pekte seg snart ut som det beste. Og først og fremst gjennom den svært avlange tomaten med navn san marzano etter byen hvor den stammer fra.

San marzano er grand cru-tomaten par excellence for italienske kokker, og det er jo fra denne delen av Italia at kunsten med å lage skikkelig tomatsaus kommer. 

Fantastisk enkelt
Marzano er et beskyttet navn som selvsagt misbrukes i utstrakt grad selv om EU-reglementet forsøker å beskytte det slik at vi alltid skal ha en garanti for at det er de ekte san marzano-tomatene som er i tomatkassen eller -boksen. Derfor er det garantert ikke san marzano når du kjøper plommetomater i butikken.

Da heter sorten mest sannsynlig roma, og den brukes veldig mye av hermetikkindustrien da den har de samme egenskapene, men altså ikke den samme smaken. Ingen tomater kan komme opp mot san marzanos smaksfylde, og faktisk innholder den både mindre sukker og syre enn alle andre tomater, likevel er smaken både rundere, fyldigere og mer balansert.

Men vi må altså ta til takke med det som importeres friskt til landet her - eller noen av de gode forsøkene på å få mer smak i norske tomater.

Her dyrkes de aller beste norske tomatene

og prøve å gjøre det beste ut av det. Og det er nemlig å bake dem i ovnen med olje, sitron og hvitløk. Enkelt, men fantastisk godt når du heller tomatene over den nykokte pastaen.

Vin til tomater er et område som er definert som "betent", men overhodet ikke vanskelig når tomatene er ovnsbakt som her. Varmebehandlingen og smakstilsetningene endrer smaken totalt og løfter frem både sødme og syre betraktelig samtidig som tomatene får et lett karamellisert preg.

Det er enklest å finne en hvitvin til denne retten. Tomater er veldig glade i druen sauvignon blanc,

Ovnsbakte tomater til pasta

Ovnsbakte tomater til pasta

Fremgangsmåte

  1. Vask og tørk og skjær tomatene i tre deler med mer tykke skiver og legg dem taksteinsvis i en stor ildfast form.
  2. Skrell hvitløksfeddene og ha dem i en morter sammen med havsalt eller finhakk dem og bland dem med oljen. Tilsett sitron og smak til med salt og pepper.
  3. Drypp dette over tomatene og sett dem inn i ovnen ved 150 grader i minst 1 timer, gjerne lengre, til de begynner å "tørke" og få lett brunlig kant.
  4. Ta formen ut av ovnen. Skru opp varmen til 200 grader. Dryss eventuelt over mozzarella kuttet i terninger og sett tilbake i ovnen i fem-seks minutter til osten har smeltet.
  5. Ta ut av ovnen og dryss over grovhakket basilikum.
  6. Kok pastaen etter anvisningen på pakken og hell tomatene over. Bland godt og server med en gang med godt brød.
  7. Du kan godt servere en grønn salat til.

Les mer om de ulike pastatypene

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her