Ukens vin
Bytt ut chablisen med dette røverkjøpet

Bytt ut chablisen med dette røverkjøpet

Chardonnayene fra sørafrikanske Newton Johnson byr på super valuta for pengene og reelle alternativer til burgundere.
Aase E. Jacobsen
07 August 2016 - 13:01

Newton Johnson Chardonnay Felicité 2016 er en potensiell favoritt for mange. Prisen er utrolig bra og smaken sitter som et skudd. Den er et tilnærmet perfekt uttrykk for den typisk fruktige tørre chardonnaystilen som mange nordmenn har lagt sin elsk på, samtidig som den har et hint av mineraler som gir den karakter.

Og ikke minst er den så vellykket på matbordet. Den tåler faktisk ganske skarpe toner i maten. Også salte. Så den er aldeles perfekt til reker i alle former, også råmarinert fisk, frityrstekt fisk og grønnsaker, salater og selvsagt gjør den en super jobb når du bare har lyst på et glass hvitvin.

Den finnes i en mer påkostet utgave, Newton Johnson Family Vineyards Chardonnay 2015, som ypper seg mot mang en sentralburgunder i konsentrasjon og holdbarhet, bare at den har den umiskjennelig sørafrikanske touchen av tropisk frukt. Men det hele balanseres veldig godt av litt eik og syre. Prismessig er den på nivå med sine konkurrenter, men så er dette en vin som lages i små kvanta.

 

Upper Hemel-en-Aarde Valley.

Druene kommer fra tre av produsenten, familien Newton Johnsons parseller med forskjellige eksponeringer overfor solen. Parsellene ligger for det meste i brattere skråninger og plantene gir veldig små avlinger. Jordsmonnet er skrint med et oppsmuldret granittlag over leire i bunn som holder på fuktigheten. Takket være beliggenheten er ikke Upper Hemel-en-Aarde Valley den tørreste delen av Sør-Afrikas Kapp-område. Havet ligger bare noen få kilometer unna og forsyner dalen med en konstant bris og regn når det trengs, men mest om vinteren. Det gir gjennomsnittlige dagtemperaturer på rundt 25 grader. Perfekt for hvite druer, men også for pinot noir.

Verken Felicité-chardonnayen eller pinot noir-en i samme serie kommer imidlertid herfra. Derimot kjøper de druer og vin fra en annen del av Kapp-området, noe lengre inn landet, men siden chardonnayvinmarkene ligger oppunder Klein Drakenstein-fjellene, sørger høyden over havet for god utvikling av syre. Jordsmonnet er også her granittholdig og skrint, men utbyttet er selvsagt ikke så lavt som for «familieversjonen».

 

Druene til den røde kommer fra Robertson og Worcester som er litt lengre nord. Her er påvirkningen fra havet enda mindre med høyere dagtemperaturer og årlig nedbør som nærmer seg ørken. Newton Johnson Pinot Noir Felicité 2014 er en morsom vin og en veldig typisk sørafrikaner med sin lett syltet mokkapreget fruktighet, men også god friskhet. Et utmerket følge til svin eller kylling.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her