Ukens kake

Rosettbakkels

Disse julekakene er ekstra morsomme å lage
Foto: (SUSANSAM)

Disse julekakene er ekstra morsomme å lage

Du trenger et rosettjern og en smultgryte. Samt en kjevle til å jage bort alle som vil prøvesmake, for til selve deigen som er veldig enkel å få til, trenger du den ikke.
Aase E. Jacobsen
12 Desember 2019 - 12:00

Rosettbakkels er en veldig gammel form for bakst, ikke bare på våre breddegrader, men også i mye eldre kulturer. Du finner lignende kakebakst i så vel India som Malaysia. Og denne type bakst er i slekt med en myriade av andre frityrstekte varianter hvor så vel smultringer som fattigmann hører med. 

Rosettbakkels er tynnere og sprøere, og oppleves litt lettere. Et lett dryss av melis gjør dem ekstra tiltrekkende, men det er slett ikke nødvendig, for de er søte nok som de er. 

Du trenger altså et rosettjern for å få til det spesielle utseendet. Du dypper jernet i røren og stikker det ned i smultgryta. Varmen vil gjøre at deigen slipper jernet når kaken er ferdigstekt og du tar den opp med en hullsleiv. Det er altså litt tidkrevende, men veldig morsomt å bake disse julekakene.  

Se våre andre oppskrifter på julekaker 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Rosettbakkels

Rosettbakkels

Fremgangsmåte

Rør sammen mel og melk til en jevn røre.
Ha i salt og sukker. Pisk eggene lett i røren. Vær varsom for å hindre luftbobler.
La røren hvile i ca 30 min.
 
Varm smulten. Test med skaftet på en tresleiv. Når det freser rundt skaftet, er smulten varm nok.
 
Sett rosettjernet ned i smulten, og varm det godt. Rist fettet av jernet, og dypp det i kakerøren, slik at røren står opp til øvre kant på jernet. Ikke la røren gå over kanten, ellers vil ikke kakene slippe jernet etterpå.
 
Sett jernet med røre på ned i smultgryten. Den må ikke komme nær bunnen.
Løsne kakene med en gaffel, når fargen begynner å bli gyllen. Snu deretter kakene forsiktig slik at de får jevn farge.
 
Taes opp og, og får renne av på kjøkkenpapir.
 
Tips:
Rosettjern fås med ulike mønstre, men framgangsmåten er den samme. Sjekk din nærmeste kjøkkenutstyrbutikk.
 
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav
Dagens rett
Wok med reinskav i tortilla

Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav

Reinskav er en selvfølge når samenes nasjonaldag havner midt i uka, for denne delikatessen er utrolig rask å tilberede. Her i en ny sammenheng. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her får du mye burgundhistorie for pengene
+
Godbiter i pollisten

Her får du mye burgundhistorie for pengene

Vi snakker om druer fra en parsell som har vært med å forandre Burgunds vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav
Dagens rett
Wok med reinskav i tortilla

Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav

Reinskav er en selvfølge når samenes nasjonaldag havner midt i uka, for denne delikatessen er utrolig rask å tilberede. Her i en ny sammenheng. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her får du mye burgundhistorie for pengene
+
Godbiter i pollisten

Her får du mye burgundhistorie for pengene

Vi snakker om druer fra en parsell som har vært med å forandre Burgunds vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig
Dagens rett

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig

Dette er en skikkelig vinner på middagsbordet - kveite kan du aldri bli lei, og i alle fall ikke i en slik spennende kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan
Ukens drink

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan

Romdrinker forbindes med sommer og sol, men smaker kanskje enda bedre vinterstid. Som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her