Vil du gjerne servere fisk og er i tvil om hva familien liker? Da kan du trygt velge laks eller kveite. De er sikre vinnere både hos store og små. Velg laksen med et fast og delikat rødt fiskekjøtt eller den flotte kveita med fast og delikat hvitt fiskekjøtt. Begge har lite ben og er svært anvendelige til mange ulike retter. Det er ikke uten grunn at den går under benevnelsen edelfisk.
Kveite har i likhet med laks lange tradisjoner som edel festfisk, i mange strøk av landet er det julefisken framfor alle andre. I dag har vi kommet langt med oppdrett av kveite og dette gjør tilførselen stabil over det meste av året. Derfor kan vi også sette kveite på menyen til vårens festmiddager. Kveite er en flott råvare og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Den kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn.
Laksesuppe med safran og blåskjell
Fremgangsmåte
- Vask og skyll blåskjellene godt og fjern byssustrådene.
- Kok dem i hvitvin og finhakket persille til de åpner seg.
- Kast blåskjell som ikke åpner seg. Sil fra kraften og ta vare på den.
- Kok opp blåskjellkraften. Spe på med skalldyrkraft eller fiskebuljong oppløst i vann.
- Tilsett fløte og la suppen småkoke ca 10-15 minutter.
- Ha i mer kraft/buljong om den blir for tykk.
- Tilsett safran og kok opp. Smak til med salt og hvit pepper.
- Skjær laksefilet i biter og ha den i og la dem trekke ett minutt.
- Rens blåskjellene og ha dem i.
Server suppen med lyst brød og kryddersmør (smør tilsatt finhakket persille og hvitløk).
Topp gjerne med reker. Har du argentinske grillreker, er det ekstra dekorativt. Friske urter er en selvfølge.
Se flere lekre fiskesupper her
Her finner du mange flere deilige supper
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 244.90 kr Basisutvalget90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Pasta med røkt laks
Fremgangsmåte
Kok pastaen etter anvisning på pakken.
Kok opp vårløk og fiskekraft. Tilsett fløten og kok inn med ca 1/3. Jevne om nødvendig med maisenna rørt ut i litt vann. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper og legg i fisken og la den bli varm.
Server med nykokt pasta og finhakkede urter og gjerne revet ost. Frisk basilikum smaker godt i denne retten.
Dersom det er vanskelig å få tak i kan du bruke tørket basilikum. Da må du bruke noe mindre mengde, 3-4 teskjeer i stedet for spiseskjeer, og ha urtekrydderet i sausen mens den koker. Tørket krydder trenger å få trekke i retten for å avgi smak.
Her er alt du behøver å vite om pasta
Se våre andre forslag med pasta og fisk
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
81 POENG
Laks i wok
Fremgangsmåte
Gjør klar alle grønnsakene. De skal renses og kuttes i strimler eller skiver. Broccolien deles i små buketter og stilken skjæres i skiver.
Fiskefiléten skjæres i terninger ca 3x3 cm, pass på at alle bein er fjernet.
Varm oljen i en stekepanne eller wokpanne til den er godt varm. Stek fiskebitene gylne og legg dem over på et varmt fat. Dryss litt salt og pepper over.
Stek raskt broccoli, gulrot, og purre 2 -3 minutter og legg dem over fisken på fatet.
Stek deretter løk og hvitløk 2 minutter. Tilsett soyasaus og fiskebuljong og jevne med maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Smak til med "fem-krydder" ev salt og pepper.
I denne sausen kan du også ha i 1 ts revet frisk ingefærrot og ½ finhakket chili dersom du vil ha en sterkere saus.
Hell sausen over fisken og grønnsakene.
Fem-krydder er en kinesisk krydderblanding som du får kjøpt i internasjonale butikker. Det kan sløyfes eller du kan prøve andre krydder for eks. andre orientalsk krydderblandinger. Det finnes mange typer i handelen. Andre grønnsaker kan brukes. Velg gjerne et par hovedgrønnsaker og 2-3 smaksgrønnsaker.
Her finner du veldig mange wokretter
Har du lyst på en annen rett med laks skal du ta en titt her
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Her får du vært så praktiske kokketips
Få dagens rett som nyhetsbrev
Drikke som passer til denne oppskriften
-
82 POENG
Gratinert kveite
Fremgangsmåte
Kok risen etter anvisning på pakken.
Rens og skjær purre og gulrøtter i ca 1 cm store terninger/ringer.
Smør en ildfast form og legg grønnsakene i. Strø salt og krydder på fisken og legg denne over grønnsakene.
Hell fløte og fiskekraft over. Stekes i ovn ca 10 minutter ved 200 grader.
Strø over osten og stek 5 minutter til. Server med kokt ris.
Her finner du mange deilige retter med kveite
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
Dampet/kokt kveite
Fremgangsmåte
- Vask og renskjær kveiteskivene eller skjær kveitefiléten i serveringstykker.
- Kok opp en vid kjele med vann tilsatt salt og krydder.
- Ta kjelen av plata og legg kveitestykkene ned i det kokende vannet.
- Kok opp og la dem trekke ca 15 minutter, skal ikke boblekoke.
- Legg dem over på et fat og server med kokte poteter, rømme og agurksalat.
Alternativt tilbehør:
Kokt broccoli, poteter og Sandefjordsmør.
Her finner du flere oppskrifter med kveite
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 599.90 kr Bestillingsutvalget92 POENG
-
90 POENG
-
SpaniaVolum: 0.75 l Pris: 314.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
Slik lager du sandefjordsmør
Fremgangsmåte
- Kok opp fløten over middels høy varme uten lokk i ca. 5 minutter mens du passer på hele tiden slik at det ikke koker over.
- Slå varmen ned på svak varme og visp inn smøret i små terninger. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil den skille seg.
- Smak til med salt og hvit pepper og rør inn finhakket persille.
Server fisken rykende varm og nykokt på varme tallerkener med sandefjordsmør, gulrot og kokte poteter.
Her er oppskriften med torsk og sandefjordsmør
Drikke som passer til denne oppskriften
Stekt eller grillet kveite på spinatseng
Fremgangsmåte
Del fileten i porsjonsbiter. Dryss på litt salt, pepper og rosepepper.
Tips:
Om du bruker kveite i skiver, fjern skinn og ben. Tørk godt med kjøkkenpapir.
Brun halvparten av smøret i pannen og stek fisken ca. 2-3 minutter på hver side. Eller grill den. Dryss over halvparten av de friske urtene. Hold varm.
Spinatseng:
Smelt halvparten av smøret i pannen og tilsett hvitløk og vårløk samt resten av timianen og mynten. Stek mykt under omrøring. Hell på hvitvin og la koke inn. Tilsett i spinat like før servering. Rør godt slik at den "faller sammen" og bli godt gjennomvarm. Dryss på litt salt og pepper.
Fordel spinaten på varme tallerkener og legg fiskestykkene på. Nykokte mandelpoteter og en god hollandaisesaus smaker fortreffelig til.
Mange flere kvite oppskrifter finner du her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 649.90 kr Bestillingsutvalget92 POENG
-
91 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
Kveitesuppe
Fremgangsmåte
- Rens grønnsakene og skjær dem i strimler.
- Kok kveitehodet opp, skum godt og la det trekke ca 20 minutter.
- Ta hodet forsiktig opp og plukk løs fiskekjøttet.
- Skjær kveitefileten i biter og la disse trekke i fiskekrafta. Ta dem opp og sil krafta.
- Kok grønnsakene så vidt møre i fiskekrafta, ta de så opp.
- Visp inn fløte og rømme i krafta og smak godt til.
Se flere lekre fiskesupper her
Supper kan varieres i det uendelige. Se bare her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
New ZealandVolum: 0.75 l Pris: 229.90 kr Bestillingsutvalget85 POENG