Spekemat til den store festen
Fremgangsmåte
- Spekemat er enkelt når du inviterer til fest. Når du skal kjøpe inn spekemat til flere, krever det selvsagt litt forberedelser. Beregn 150 g til hver.
- Erfaringsmessig går det mest av spekeskinke og fenalår.
- Skal du ha rømmegrøt som tilbehør kan du redusere mengden spekemat pr. person.
- Spekeskinke og fenalår bør skjæres opp så tynt som mulig.
- Det samme gjelder spekepølser - bortsett fra morr som bør skjæres i ca. 5 mm tykke skiver.
- Spekematanretning serveres med eggerøre, potetsalat, rømme, flatbrød og gjerne frisk frukt.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
Spekekinke og dampet nykål med lun salat av nypoteter
Fremgangsmåte
- Beregn 100 g spekeskinke pr person i gjennomsnitt.
- Dampet nykål:
- Beregn ¼ nykål pr porsjon. Skjær i båter og kast stilken.
- Kok opp lettsaltet vann i en vid kjele med en rist i bunnen.
- Legg kålen oppå risten og la den koke i noen minutter til den er mør men ikke i hjelkokt. Legg opp kålen og server med noen gode klatter med godt smør oppå.
- Lun salat av nypoteter:
- Vask små nypoteter (gjerne de franske Ratte) godt og kok dem møre. Avkjøl litt og skjær dem i skiver.
- Bland sammen alle ingredisensene til dressingen, smak til med salt og pepper.
- Hell dressingen over potetene og bland godt. Skal serveres lun.
Flere deilige nypotetretter finner du her
Her finner du mange flere oppskrifter med spekemat
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 320.00 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
84 POENG
-
83 POENG
Fenalår med gulrot- og potettortilla
Fremgangsmåte
- Skrell og riv gulrøttene grovt. Skrell og skjær potetene i tynne skiver.
- Skrell så løken og skjær den i tynne skiver.
- Ha 1 ss olje i en rektangulær ildfast form (minst 25x30 cm) og fordel først potetskiver utover slik at de ligger tett i tett, legg på et lag med løk og dryss litt salt og pepper over. Deretter gulrøtter. Gjenta til alt er fordelt.
- Klem alt sammen med baksiden av en skje eller liknende.
- Drypp 1-2 ss olje over og sett formen inn i ovnen ved 180 grader og forstek i 20 minutter.
- Pisk eggene og snøfrisk og hell over potet/gulrotblandingen.
- Sett inn i ovnen igjen og la stå i 15 minutter. Ta den ut av ovnen og avkjøl. Dette kan du gjøre ferdig kvelden i forveien.
- Før servering skjæres tortillaen opp i porsjonsstykker.
- Sprøstek syltynne fenalårskiver i varm panne uten fett og legg til avkjøling på et kjøkkenpapir. Hvis skivene er tykke, lønner det seg å dampkoke dem i ca 30 sekunder og deretter legge til tørk på papir. Siden fårefett stivner raskt, må du lunke litt på skivene før servering.
- Legg 1-2 skiver fenalår på hver tortillabit. Pynt med friske urter.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
86 POENG
-
83 POENG
-
82 POENG
Sommerlig nypotetsalat med chilivinaigrette
Fremgangsmåte
- Skrubb potetene og kok dem i lettsaltet vann. Damp dem godt og skjær dem i skiver eller terninger.
- Del blomkålen i små buketter, skjær sukkerertene i strimler og tomatene i båter.
- Bland poteter, blomkål, sukkererter, tomater og ruccula.
- Snitt opp chilien, fjern frø og hinner og finhakk den.
- Visp sammen chili, olje, eddik og smak dressingen til med salt og pepper.
- Hell dressingen over salaten og la den trekke noen minutter før servering.
Tips: Denne salaten passer godt som tilbehør til grillmaten, eller som en deilig salat for seg
Drikke som passer til denne oppskriften
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 339.70 kr Spesialutvalg89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
84 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 241.90 kr Bestillingsutvalget82 POENG
Salat med stekt spekeskinke
Fremgangsmåte
- Legg bønnene i bløt dagen før og kok dem i nytt vann i ca. 45 minutter. Sil av og avkjøl til de skal blandes i salaten. '
- Du kan også kjøpe ferdig kokte hermetiske bønner som du skyller i kaldt vann før bruk.
- Legg spekeskinkeskivene på stekeplate med bakepapir og bak i ovnen ved 180 grader C i ca. 5 minutter. Ta skinken ut og avkjøl.
- Skyll salaten, rist av vannet og riv i mindre biter.
- Rør hvitløk, sennep, pepper, eddik og honning sammen og pisk inn olje,. Smak dressingen til.
- Vend grønnsakene, salat, dressing og skinke sammen og smak til med salt og pepper.
Server med godt brød til.
Knasende sprø oppskrifter med salat
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 329.90 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG