Fenalår er en selvfølgelig ingrediens til et hvert koldtbord eller spekematanretning. Men som regel serveres det med sitt faste og litt trauste følge.
Ny vri på fenalåret
Fenalårsalat med geitost og valnøtter
Fremgangsmåte
Vask og rens salaten, riv den forsiktig i grove biter og dander bladene på et fat eller i en skål.
Skjær fenalåret i tynne skiver, og legg dem oppå salatbladene.
Pynt med geitost revet i grove biter. Ha også på krydderurter etter ønske (basilikum passer bra).
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
86 POENG
Salat med fenalår og blåmuggost
Fremgangsmåte
Del sukkererter og asparges i to. Gi de et oppkok i salt vann og avkjøl.
Del physalisene i to. Bland sukkererter, asparges, physalis, salat og valnøtter i en bolle.
Smuldre opp blåmuggosten i litt rødvinseddik og bland inn i salaten.
Spekemat gjør seg utmerket i salater med sin litt salte, fyldige smak og komplimenterer den karateristiske smaken hos blåmuggost.
Se flere deilige retter med fenalår her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
-
84 POENG
Carpaccio med fenalår
Fremgangsmåte
Vask ruccola og legg utover et fat.
Legg skiver av fenalår over ruccola, deretter skiver av parmesanost på toppen.
Drypp over med olje, og kvern over litt pepper.
Del sitronen i båter og legg over.
Opprinnelig skal den lages med rått kjøtt, men det passer utmerket med fenalår også.
Se flere deilige retter med fenalår her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
Fenalår med asparges
Fremgangsmåte
- Vask potetene godt, skallet skal sitte på.
- Kok potetene knapt møre i vann. Varm opp oljen og vend dampede poteter i denne. Tilsett salt, pepper og finhakkede urter.
- Skrell nederste del av aspargesen. Kok, stek eller grill den 3-4 minutter til den er knapt mør.
- Anrett asparges med skiver av fenalår rundt på porsjonstallerken eller serveringsfat.
- Server sammen med lune poteter og gjerne flatbrød.
Kan serveres som en av flere tapasretter.
Tips: Fenalår et tradisjonell norsk mat. Kombinert med asparges i denne enkle retten er den en smaksbombe. Denne retten kan brukes som forrett, når du har lyst på noe godt eller som en del av et koldtbord/tapasbord.
By på helnorsk tapas som løfter ethvert koldtbord
Her er rettene du skal lage til tapasbordet
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Fenalårrull med gresskar
Fremgangsmåte
- Skrell/rens gresskaret og skjær i små terninger.
- Varm oljen med hvitløk og chili i en tykkbunnet panne.
- La steke et par minutter og tilsett så gresskaret og la så steke i ytterligere 10 minutter, eller til gresskaret er helt mykt. Mos så det hele.
- Lag en flate med fenalårskivene og smør gresskarmosen over.
- Legg over litt ruccolasalat og rull sammen fenalåret og skjær i biter på ca. 3 centimeter.
Serveres med sitron.
Tips
En delikat rett til både tapas og forrett, eller bare når du vil unne deg noe godt.
Se flere deilige retter med fenalår her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
86 POENG
-
82 POENG
Salat med fenalår og jordbær
Fremgangsmåte
- Vask salaten godt og la den tørke på et håndkle.
- Fordel salaten utover et stort fat og fordel alle ingrediensene over.
- Pisk sammen balsamico og olivenolje.
- Server med litt ost ved siden av som gjestene selv kan rive eller høvle over salaten.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
85 POENG
Eldhusrøykt fenalår med syltet kålrot
Fremgangsmåte
Kålrot kuttes i terninger og has i en kjele. Tilsett appelsinsaft, koriander og chili.
Kok under lokk i 10 minutter. Tilsett eddik og sukker og kok til det tykner. Avkjøl.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 299.90 kr Bestillingsutvalget86 POENG
Fenalår med gulrot- og potettortilla
Fremgangsmåte
- Skrell og riv gulrøttene grovt. Skrell og skjær potetene i tynne skiver.
- Skrell så løken og skjær den i tynne skiver.
- Ha 1 ss olje i en rektangulær ildfast form (minst 25x30 cm) og fordel først potetskiver utover slik at de ligger tett i tett, legg på et lag med løk og dryss litt salt og pepper over. Deretter gulrøtter. Gjenta til alt er fordelt.
- Klem alt sammen med baksiden av en skje eller liknende.
- Drypp 1-2 ss olje over og sett formen inn i ovnen ved 180 grader og forstek i 20 minutter.
- Pisk eggene og snøfrisk og hell over potet/gulrotblandingen.
- Sett inn i ovnen igjen og la stå i 15 minutter. Ta den ut av ovnen og avkjøl. Dette kan du gjøre ferdig kvelden i forveien.
- Før servering skjæres tortillaen opp i porsjonsstykker.
- Sprøstek syltynne fenalårskiver i varm panne uten fett og legg til avkjøling på et kjøkkenpapir. Hvis skivene er tykke, lønner det seg å dampkoke dem i ca 30 sekunder og deretter legge til tørk på papir. Siden fårefett stivner raskt, må du lunke litt på skivene før servering.
- Legg 1-2 skiver fenalår på hver tortillabit. Pynt med friske urter.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
86 POENG
-
83 POENG
-
82 POENG
Ravioli med ristet fenalår
Fremgangsmåte
- Kok pastaen i rikelig med lettsaltet vann etter anvisning på pakken.
- Kok eggene og la det så ligge i kaldt vann minst 3-4 minutter før du tar av skallet.
- Kok opp fløten med det smakstilsatte saltet i en kjele.
- Hell tinte erter i den varme fløten.
- Mos de med en stavmikser eller bruk en foodprocessor til det blir en jevn saus.
- Spe med litt kaldt vann dersom sausen er for tykk.
- Rist fenalåret lett i stekepanna.
- Server pastaen med grønn saus, fenalår og bløtkokt egg.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
88 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 295.00 kr Basisutvalget87 POENG
-
84 POENG
-
82 POENG
Fenalårtrio
Sprøstekt fenalår:
Salat med ost:
Dampet fenalår:
Fremgangsmåte
Dampet fenalår:
Anretting:
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
78 POENG
Kokt og ovnsbakt fenalår med kålstuing
Fremgangsmåte
Sag av øverste delen av knoken/skanken på fenalåret. Legg låret i vann og la det stå på et kjølig sted 4-5 døgn, avhengig av størrelsen.
Skift gjerne vann 2-3 ganger i løpet av utvanningstiden.
Legg fenalåret i kaldt vann, sammen med laurbær, pepper, løk og tomater. Kok opp, skum av og la det hele småkoke i ca 4 timer til kjøttet løsner fra benet.
Ta fenalåret ut av kokevannet, og avkjøl litt. Fjern isbeinet og lårbeinet. Del fenalåret i to på langs i kuttet der lårbeinet var.
Sett fenalåret i ovnen, på ca. 225 grader og la det steke til det får en gyllen og fin stekeskorpe, ca. 20-25 minutter.
Rens og snitt kålen. Skrell aspargesen og skjær den i ca. 2 cm-store stykker. Rens og del nepene i båter.
Fres kålen i margarin og olivenolje. Ha så i asparges og nepe, tilsett rømme og fløte. Kok opp og smak til med salt, pepper og limesaft. La det hele småkoke ca. 2 minutter.
Server med gode kokte ferskpoteter.
Tips: Har du lyst på å lage denne retten utenfor nykålsesongen kan du bruke spisskål.
Dette tar tid, men er vel verd innsatsen. Fenalår er unikt norsk og det er spekemat på sitt beste. Alle slags grønnsaker passer til, men her er det valgt en kålstuing.
Se flere deilige retter med fenalår her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG