Drikke
Slik lager du ekte mojito

Slik lager du ekte mojito

Her er oppskriften på mojito slik den lages på Cuba. Den berømte drinken som startet karrieren som medisin.
25 Juli 2014 - 12:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Etter å ha vært på Cuba, får mojito en ny mening. Selv var jeg der sist i juni i forbindelse med et verdensmesterskap – Havana Club Grand Prix – hvor jeg representerte Norge.

En av drinkene jeg fikk muligheten til å studere i detalj var selvsagt mojito.

Stilken, og ikke bladene

Mojito for oss nordmenn er en blanding av lys rom, mynteblader, limejuice og sukker med en splæsj sodavann. Men fremgangsmåten er faktisk svært ulik hvordan den lages på Cuba.

Se alle våre forskjellige oppskrifter på mojito

Her i Norge gjør vi som regel et par klassiske feil. Vi putter eksempelvis mynteblader og limebåter sammen og moser det for å få ut juice fra limen og olje fra mynten. Det denne metoden egentlig gjør, er å trekke ut bitterstoffer fra skallet i limen og ødelegge myntesmaken du vil fremheve.

På Cuba brukes derimot presset imesaft og hele stilker av mynte. Ja, hele stilken er med ettersom den inneholder mye smak. Jeg sier ikke at dette må gjøres, men velger du denne metoden, må du slå myntebladene mot håndflaten før du legger dem i glasset. Det høres kanskje veldig rart ut, men det er for å trekke oljen ut av stilken og inn i bladene.

Er den egentlig best?

Videre brukes det overhodet ikke knust is på Cuba. Bartenderne benytter seg kun av vanlige isbiter. Jeg synes personlig at en blanding er det beste. Det vil si tre firedeler isbiter og resten knust is. Dette er av to grunner, én er det estetiske, altså hvordan mojitoen tar seg ut, og det andre er at med kun isbiter, blir det altfor mye sodavann i drinken.

Under Havana Clubs Mojito Embassy som fant sted i Oslo for noen uker siden, diskuterte vi om mojitoen på Cuba virkelig er den beste. Min mening er at det rent smaksmessig lages bedre mojito rundt omkring i verden – også i Norge, men langt fra overalt. Men om du legger til omgivelsene, stemningen og det faktum at du faktisk er i Havana på disse berømte barene, så smaker den kanskje bedre likevel.

Og historien om drinken er jo nært knyttet til nettopp Havana. Den strekker seg tilbake til 1500-tallet og den berømte engelske kapteinen i den britiske arme – Sir Francis Drake.

Opprinnelig medisin

Etter et suksessfylt raid i Cartagena i februar 1586 og videre på veien mot nettopp Havana, fikk mannskapet problemer med skjørbuk og dysenteri.

Sir Drake var kjent med at innbyggerne i Havana hadde ulike botemiddel for tropiske sykdommer, så han sendte noen båter i land for å finne en kur for dette. De kom tilbake med aguardiente (en tidlig, svært illesmakende forgjenger til dagens rom), lime som inneholdt mye vitaminer, sukkerrørjuice som brukes i romproduksjonen samt mynte som er godt for magen og fordøyelse.

Disse ingrediensene hjalp også med å skjule den forferdelige smaken til aguardienten. Samtidig som verden ble en drinktradisjon rikere.

Foto: iStockphoto

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Ekte mojito

Ekte mojito

Fremgangsmåte

Alle ingredienser helles i et glass fylt med isbiter.

Rør om, topp opp med knust is og tilsett garnityr etter ønske.

Tips 1: Husk å slå myntekvasten mot håndflaten for å få ut oljen.
 
Tips 2: Tilsett Angostura for å balansere smakene.
 
Tips 3: Mynten på Cuba er totalt annerledes enn mynte vi får tak i her. Den cubanske har en mer urteaktig smak. Smak derfor på mynten før du velger. Det lønner seg å kjøpe mynte i innvandrerbutikker. Den er gjerne kraftigere i smaken.
 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fem priser til Trondheims barscene - tre av dem til Øyvind Lindgjerdet og Britannia Bar

Øyvind Lindgjerdet og Britannia Bar hentet tre av dem i årets Bartenders’ Choice Award i Stockholm.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak hvor fantastisk sider er til mat
Matkurs og vinkurs
Sidersmaking+småretter i Oslo

Smak hvor fantastisk sider er til mat

Sider fra Hardanger og delikate småretter fra ASIA Aker Brygge, kan det bli bedre? Den 02. april kan du smake 5 sider kombinert med tre småretter, så du selv kan oppleve hvor nydelig sider fra Hardanger er til mat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her