Grillmat
Perfekt utstyr til grillen

Perfekt utstyr til grillen

En god grillkokk har utstyret i orden! Les mer om hva du bør ha for hånden nå som grillsesongen er i gang for fullt.
Redaksjonen
02 Mai 2013 - 14:05

God mat, godt drikke og gode venner er ofte det vi forbinder med grillsesongen.

Idyllen kan derimot få seg en knekk dersom utstyret ikke er i orden, for med det rette grillutstyret blir grillingen enklere, sikrere og morsommere.

Nedenfor finner du en god oversikt over hva du bør ha for den optimale grillingen og en rekke gode tips.

Alle de gode grillartiklene finner du her

Grillkull

Dette er en selvfølge, så fremt du ikke har gassgrill. Forskjellen på grillkull og briketter er at brikettene brenner lengre, men kull har ofte bedre effekt.

Det er viktig at kullet er ordentlig tørt. Helst bør de være pakket i papirpose med en innerpose av plast.

Opptenningsrør

 Dette er en ganske ny affære for mange og utvilsomt et veldig hendig redskap.

Opptenningsrøret gjør at du kan tenne grillkullet på en enkel og forsvarlig måte, bare ved bruk av papir. Du slipper derfor ettersmaken av tennvæske på maten.

Dette røret får du kjøpt hos din nærmeste grillforhandler.

Vannflaske

Ved bruk av kullgrill bør man alltid ha en vannflaske til å dempe flammer.

Kjøttet avgir kjøttsaft og fett som drypper ned i grillkullet, og dette fører til at flammene blusser opp. 

NB! Man bør IKKE bruke vann på en gassgrill. Vannet kan slukke flammen, men gassen fortsetter å sive ut!

Grillvotter/grytekluter

Dette er en nødvendighet ved grilling. Både grillen og det som ligger på grillen blir svært varmt, og det er fort gjort å brenne seg.

Greit å bruke ved vending/flytting av kjøttstykker på grillen - og ikke minst når man bruker grillspyd av metall, eller skal flytte på grillristen.

Grillpensel

Ofte er det lurt å pensle kjøttet underveis, både for å gi god smak og for å smøre kjøttet slik at det ikke sitter fast på risten.

Kjøp en med langt skaft slik at du ikke brenner deg når du skal pensle grillmaten.

Grillspyd

Dette kommer man ikke utenom i løpet av sesongen. Husk at grillspyd med håndtak av metall blir varme.

Grillspyd i tre bør bløtlegges en halvtimes tid før bruk, ellers kan de lett begynne å brenne.

Grillklyper

Disse er også en nødvendighet. Unngå å bruke gafler til å snu kjøttet. Kjøttsaften kan nemlig sive ut dersom man stikker i kjøttet.

Det finnes et godt utvalg av grillklyper i metall og tre. Vær klar over at metallhåndtak kan bli svært varme.

Stålbørste

Det er ikke spesielt hyggelig å lage mat på en grill som er full av rester. Disse kan dessuten begynne å brenne slik at maten blir svartbrent i stedet for grillet.

Grillen bør derfor rengjøres en gang i blant. Stålbørsten har som regel en metallskrape til å fjerne fastbrente rester, samt en effektiv børste til rengjøring av grillen.

Trancheringssett

Griller du store stykker, som stek eller filet, er det godt å ha skikkelig redskap for hånden.

En god, skarp kniv og en stekegaffel hjelper deg godt på vei med oppdelingen.

Burger-rist

Perfekt til grilling av burgere. Ofte kan burgerne feste seg til grillristen, slik at de går i stykker når man skal snu dem.

Denne risten, som rommer fire burgere, kan pensles med litt olje - så er problemet løst. Burgerne holdes sammen av risten og gjør det enkelt å grille dem på begge sider. Du finner også ypperlige grillrister for fisk.

Steketermometer

Dette trenger du når du griller store stykker. Uten termometer er det vanskelig å vite når kjøttet er ferdig stekt.

Stikk alltid termometeret dypt inn i kjøttet, men ikke mot et ben.

Lekre grilloppskrifter finner du her

Foto: Astrid Hals og Ragge Strand

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her