Nyhetene på polet mars 2011 - rødvin fra Burgund

Aase E. Jacobsen
04 Mars 2011 - 13:57

Mens de hvite ligger mellom 150 og 200 kroner har de røde klumpet seg rundt 2-300 kroner. Selv om det er her det er størst volum når vi snakker Burgund, kunne det vært fint om nyhetene også hadde inkludert noen virkelig store viner. Men mange kommer nok til å glede seg over at det endelig er kommet en god rød boksvin fra Burgund. Den største sensasjonen blant marsnyhetene er imidlertid Jiménez-Landis to viner fra Méntrida.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. mars 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. 
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mars 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Rødvin fra Burgund

÷ (92p)
Rossignol Savigny-les-Beaune 1er Cru Les Lavières 2008
Domaine Nicolas Rossignol
Frankrike - Savigny-les-Beaune
91015 Inter Logistikk - kr 275,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Vininor
Farge og duft: Dyp kald rød. Nydelig duft med stor dybde av skogsbær, eksotisk trevirke, jordsmonn.
Smak: Fyldig anslag, flott karakter, veldig god syre, nydelig frukt, flotte tanniner, sitter veldig godt og lenge med en aldeles deilig skogsbærfrukt i finishen. (2008)
Bruksområde: Rødt kjøtt.
Vurdering: En utrolig deilig vin allerede, som vil utvikle seg videre i minst sju år. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk. 18 md. fatlagring hvorav 20% i nye eikefat.
Bestill her:

÷ (90p)
Tollot-Beaut Savigny-les-Beaune 1er Cru Savigny-Lavieres 2009
Domaine Tollot-Beaut
Frankrike - Savigny-les-Beaune
91077 VSD - kr 301,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
SR Wine Imports
Farge og duft: Dyp varm rød. Jordsmonnspreget duft med noe fat, modne skogsbær, særlig røde, en del eksotisk trepreg.
Smak: Fyldig anslag, god munnfølelse, god syre, fine tanniner, sitter veldig godt og lenge med de samme tonene som i duften. (2009)
Bruksområde: Rødt kjøtt.
Vurdering: En flott vin for de neste seks årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av håndplukkede druer, 10 dagers gjæring. Fatlagret i 16 md. før 1 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (89p)
Juillot Mercurey 1er Cru Les Champs Martins 2008
Domaine Michel Juillot
Frankrike - Mercurey
80698 Vectura - kr 243,40 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
WineTailor
Farge og duft: Dyp tett ung rød. Ung fast duft med en del fat, røde og mørke bær, jordsmonn.
Smak: Fyldig anslag, veldig god munnfølelse, god sødme, fine tanniner utover, fint jordsmonnspreg, sitter godt og lenge. (2008)
Bruksområde: Rødt kjøtt.
Vurdering: En ganske kraftig burgunder med potensial for de neste seks årene. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Manuelt høstede druer, 100% avstilking før pressing. Gjæring i åpne tanker i 12-16 dager. Lagret 18 md. i store eikefat (20-30% ny eik) før tapping.
Bestill her:

+ (88p)
Bruno Clair Marsannay 2009
Domaine Bruno Clair
Frankrike - Marsannay
91014 Vectura - kr 214,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Torres & Partners Norway
Farge og duft: Klar kald rød. Elegant parfymert duft, nydelig skogsbær og bringebærduft.
Smak: Saftig anslag, følger duften, fin bærsødme, veldig elegant med fine syrer, slanke tanniner, sitter veldig godt utover. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En svært så lekker vin for de neste fire årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsprosess
Bestill her:

+ (87p)
Demessey Rully 2009
Demessey
Frankrike - Rully
91057 VSD - kr 202,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Scan Vin
Farge og duft: Dyp kald rød. Fin duft av skogbunn, jordsmonn, fat, mineraler, modne røde bær.
Smak: Bløtt anslag, god syre, fine slanke tanniner, lett sødme, god karakter, sitter godt utover, litt bringebærsødme i finishen. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt, lam.
Vurdering: En elegant og svært drikkevennlig vin for de neste tre årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk med bl.a. modning i eikefat.
Bestill her:

+ (87p)
Jaeger-Defaix Rully 1er Cru Clos du Chapitre 2008
Domaine Jaeger-Defaix
Frankrike - Rully
91114 VSD - kr 210,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinarius
Farge og duft: Klar ung rød. Fin ung duft med en del fat, modne røde bær, skogsbær.
Smak: Bløtt anslag, noe sødme god syre, fin karakter, sitter godt utover, bra stofflighet, fine tanniner mot slutten, sitter godt. (2008)
Bruksområde: Okse, lam.
Vurdering: En god rød burgunder for de neste fem årene. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, tradisjonell vinifikasjon med bl.a. 3 ukers maserasjon. Fatlagret i 18 md. før lett filtrering og tapping.
Bestill her:

+ (87p)
Suremain Mercurey 1er Cru En Sazenay 2008
Domaine de Suremain
Frankrike - Mercurey
91055 Inter Logistikk - kr 227,30 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vininor
Farge og duft: Dyp varm rød. Fin duft med en del jordsmonn, snev av lær, modne røde bær, urter.
Smak: Middels fyldig anslag, godsyre, slank stil, fine slanke tanniner, bra fasthet mot slutten, frisk i finishen. (2008)
Bruksområde: Lam, saftig kylling.
Vurdering: En syrefrisk vin for de neste fem årene. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk. 18 md. fatlagring (15% nye fat) før tapping.
Bestill her:

(86p)
Bouvier Marsannay la Morisotte 2008
René Bouvier
Frankrike - Marsannay
91080 Vectura - kr 192,30 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Farge og duft: Dyp ung rød. Litt animalsk duft, fat og snev av krydder.
Smak: Saftig anslag, modne bringebær, veldig god syre, fine slanke tanniner, sitter godt med litt urter i finishen. (2008)
Bruksområde: Lyst kjøtt med saus.
Vurdering: En saftig burgunder for de neste to årene. Godt kjøp. (2008)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 20 dagers gjæring, daglige overpumpinger. Før tapping ble vinen fatlagret i 16-18 md.
Bestill her:

(86p)
Gruber Mercurey 2009
Pierre Gruber
Frankrike - Mercurey
91075 VSD - kr 197,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Bravino
Farge og duft: Klar kald rød. Delikat elegant parfymert bærduft, nydelige toner, mineraler og skogbunn i bakkant.
Smak: Bløtt anslag, myk stil, bra frukt, litt rett frem, god syre og noe tanniner, sitter godt med fin friskhet i finishen. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: Duften lovet så mye mer. Tåler fint to-tre år. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk. 10 md. fatlagring før salg.
Bestill her:

(86p)
Girardin Bourgogne Terroir Noble Pinot Noir 2009
Vincent Girardin
Frankrike - Bourgogne
91115 VSD - kr 203,70 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp kald rød. Veldig fin innbydende duft av mørke skogsbær, noe sødme.
Smak: Følger duften, god sødme, fin syre, fine bløte tanniner, sitter godt og lenge. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt, torsk.
Vurdering: En veldig deilig og drikkevennlig vin for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av håndplukkede og selekterte druer. Gjæret temperaturkontrollert i ca. 3 uker i ståltanker, naturlig gjær ble benyttet. Fatlagret i ca. 1 år før tapping.
Bestill her:

(86p)
Leflaive Santenay 2008
Olivier Leflaive
Frankrike - Santenay
91113 Vectura - kr 223,40 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinordia
Farge og duft: Dyp klar kald rød. En del fat i duften, over røde bær, skogbunn.
Smak: Saftig anslag, god syre, middels til lett i frukten, litt sødme bra med tanniner utover, sitter godt. (2008)
Bruksområde: Lyst kjøtt med saus.
Vurdering: En fortsatt ung vin som tåler fem år til. Godt kjøp. (2008)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ståltankgjæret i 12 dager med påfølgende 7 dagers maserasjon. 12 md. lagring i brukte eikefat.
Bestill her:

(85p)
Morin Bourgogne Pinot Noir Réserve
Morin Père & Fils
Frankrike - Bourgogne
91111 Vectura - kr 465,00 (300cl)
Basisutvalg, kategori 2
Arvid Nordquist Norge
Farge og duft: Dyp kald rød. Ung og fersk duft, elegant med fine skogsbærtoner, fint mineralpreg, snev av skogbunn.
Smak: Følger duften, ganske ung og saftig med fine slanke tanniner, god syre og fint bitt. (UÅ)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En svært god boksvin. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk, modnet 3-6 md. før tapping
Bestill her:

(84p)
Louis Max Hautes-Côtes de Beaune 2009
Louis Max
Frankrike - Hautes-Côtes de Beaune
91078 Cuveco - kr 178,30 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Farge og duft: Klar varmere rød. Fin duft av røde bær.
Smak: Bløtt anslag, saftig stil, fin syre, bløte tanniner, bra munnfølelse, sitter en stund. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En fruktdreven burgunder for de neste to årene. Verd prisen. (2009)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsmetode. 50% av vinen ble fatlagret i 8 md. før tapping. Før salg ble vinen flaskemodnet i 6 md.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her