Nyhetene på polet mars 2011 - hvitvin og musserende fra Burgund

Aase E. Jacobsen
04 Mars 2011 - 13:59

Mens de hvite ligger mellom 150 og 200 kroner har de røde klumpet seg rundt 2-300 kroner. Selv om det er her det er størst volum når vi snakker Burgund, kunne det vært fint om nyhetene også hadde inkludert noen virkelig store viner. Men mange kommer nok til å glede seg over at det endelig er kommet en god rød boksvin fra Burgund. Den største sensasjonen blant marsnyhetene er imidlertid Jiménez-Landis to viner fra Méntrida.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. mars 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. 
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mars 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin fra Burgund

+ (89p)
Bouchard Hautes-Côtes de Nuits les Cloîtres 2009
Bouchard Aîne & Fils
Frankrike - Hautes-Côtes de Nuits
91019 Vectura - kr 190,70 (75cl)
Basisutvalg, kategori 7
Christiania Vin & Brennevin
Farge og duft: Lys gul. Fin ung duft av lime, epler, fat, mineraler.
Smak: Fyldig anslag, veldig god karakter, flott fylde, god syre, stor munnfølelse, sitter godt og lenge. (2009)
Bruksområde: Rikere sjømatretter.
Vurdering: En virkelig flott hvit burgunder for de neste seks-sju årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon i ståltanker. 15 md. fatlagring hvorav 15% i nye fat.
Bestill her:

+ (88p)
Dubois Hautes-Côtes de Beaune Les Montbatois 2009
R. Dubois & Fils
Frankrike - Hautes-Côte de Beaune
91079 Vectura - kr 153,30 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Gulgrønn. En del fat over lime og grønne epler samt mineraler. God duft.
Smak: Fyldig fruktig anslag, god frukt, fin syre, fin fasthet utover, god syre, frisk og fruktig mot slutten, godt støttet opp av mineraler og fat, lang ettersmak med deilig eplesødme. (2009)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En svært harmonisk vin for de neste fem årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Maskinelt høstede druer, gjæret temperaturkontrollert ved 16-19 °C i 10 dager. Gjæringen foregikk i både eikefat og tanker, vinen har også gjennomgått fullstendig malolaktisk gjæring.
Bestill her:

+ (87p)
Bouvier Bourgogne Aligoté Vieilles Vignes 2009
René Bouvier
Frankrike - Bourgogne
52653 Vectura - kr 153,20 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Lys gul. Ok duft, litt modne epler, litt lukket, aner mineralfedme bak.
Smak: Stor fylde i starten, veldig fyldig stil, med tilstrekkelig syre, rik og god med fin mineralkarakter, sitter godt og lenge. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt, sjømat.
Vurdering: En flott aligoté for de neste fem årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Aligoté
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon, gjæret i ca. 20 dager.
Bestill her:

+ (87p)
Devevey Hautes-Côtes-de-Beaune les Champs Perdrix 2009
Jean-Yves Devevey
Frankrike - Bourgogne
91116 VSD - kr 181,30 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gulgrønn. Fin dempet duft med velintegrert fat, gule epler, mineraler.
Smak: Fruktig anslag, bra fylde, fin syre, god karakter, sitter godt utover, harmonisk tvers gjennom, frisk god finish med fine mineraltoner. (2009)
Bruksområde: Gode sjømatretter.
Vurdering: En vellaget burgunder for de neste tre-fire årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring i eikefat (228 liter) med lang maserasjonstid og jevnlig omrøring (battonage)
Bestill her:

+ (87p)
Juillot Mercurey Blanc 2009
Domaine Michel Juillot
Frankrike - Mercurey
91082 Vectura - kr 183,40 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
WineTailor
Farge og duft: Lys gul. Frisk god duft med fine syrlige toner, mineraler, velintegrert fat.
Smak: Fyldig anslag, god syre, fint mineralpreg, fin fasthet utover, fruktig og god med fin karakter, sitter godt og lenge. (2009)
Bruksområde: Grillet sjømat.
Vurdering: En flott hvit burgunder for de neste fire årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Manuelt høstede druer. Ingen avstilking før pressing, mosten stabiliseres i 12 timer før gjæring i gamle eikefat.
Bestill her:

(86p)
Deux Roches Plants du Carre 2009
Domaine des Deaux Roches
Frankrike - Mâcon
91074 Cuveco - kr 147,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Sommelier
Farge og duft: Gul. Fin duft med noe fat, mineraler, lime, epler, blomster.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, god syre, fin fylde, god fasthet utover, sitter godt og lenge, noe fat og sødme i finishen. (2009)
Bruksområde: Grillet lyst kjøtt eller sjømat.
Vurdering: En god billigburgunder for de neste tre årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk, 30% av vinen har blitt lagret ca. 8 md. i brukte eikefat. Etter blanding og tapping ble vinen flaskemodnet i 8 md. før salg.
Bestill her:

(86p)
Philippe-Le-Hardi Hautes-Côtes de Beaune Monopole 2009
Ch. Philippe-Le-Hardi
Frankrike -Hautes-Côtes-de-Beaune
91005 Vectura - kr 172,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Torres & Partners Norway
Farge og duft: Lys gul. Fin duft med søte epler, sitrus, fat, mineraler, blomster.
Smak: Fruktig anslag, bra frukt, fin syre, ok fylde, sitter godt med fine toner i finishen. (2009)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En god hvit burgunder for de neste tre årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon med bl.a. temperaturkontrollert gjæring ved ca. 20 °C. Fatlagret på bunnfallet før tapping.
Bestill her:

(85p)
Bersan Bourgogne Aligoté 2009
Domaine Bersan
Frankrike - Bourgogne
91002 Inter Logistikk - kr 154,30 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Barramon
Farge og duft: Lys gul. Fin duft, gule epler, litt sitrus, god karakter.
Smak: Bløtt anslag, god frukt og fin fedme, ok syre, litt sødme, sitter godt. (2009)
Bruksområde: Aperitiff, kir.
Vurdering: En god aligoté for de neste to årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Aligoté
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon i ståltanker.
Bestill her:

(84p)
Ch. de La Greffière Mâcon la Roche Vineuse 2009
I et V. Greuzard
Frankrike - Mâcon
90999 Vectura - kr 133,40 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Torres & Partners Norway
Farge og duft: Gul. Fin duft med integrert fat, aner mineraler under, moden frukt.
Smak: Fruktig anslag, god frukt, fin sødme, ok syre, rund stil, sitter godt utover, noe sødme mot slutten. (2009)
Bruksområde: Kosevin.
Vurdering: En fruktig og lettdrikkendes vin for de neste to årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring i 5 - 10 dager.
Bestill her:

(84p)
Bouchard Mercurey Blanc 2008
Bouchard Ainé & Fils
Frankrike - Mercurey
91059 Vectura - kr 210,20 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Christiania Vin & Brennevin
Farge og duft: Gulgrønn. En del fat. Lime og grønne epler.
Smak: Bløtt anslag, bløt syre, litt tung pga fatet, litt bløt i frukten, fin friskhet i finishen, som har en del fatpreg. (2008)
Bruksområde: Grillet lyst kjøtt.
Vurdering: Litt mye fat, best innen et par år. Verd prisen. (2008)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, temperaturkontrollert gjæring i ståltanker. Fatlagret i 15 md. (15% nye fat) før tapping.
Bestill her:

÷ (83p)
Hudelot Hautes-Côtes de Nuits les Plançon 2009
Domaine Patrick Hudelot
Frankrike - Hautes-Côtes de Nuits
91018 Vectura - kr 168,20 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Farge og duft: Lys gul. Fin duft, modne frukter, sitrus, mineraler.
Smak: Fruktig anslag, bløt syre, litt fet stil, moden frukt, sitter noe. (2009)
Bruksområde: Enklere retter.
Vurdering: Litt moden i frukten, best innen et år. Verd prisen. (2009)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Halvparten er vinifiert og lagret i eikefat (1/3 nye fat), resten er produsert og modnet i ståltanker.
Bestill her:

÷ (73p)
Martenot Vezelay Bio 2009
Francois Martenot
Frankrike - Vezelay
91003 Vectura - kr 171,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Farge og duft: Gul. Utviklet duft, litt sliten.
Smak: Følger duften, ok syre, men frukten er veldig sliten, tørker mot sluttten. (2009)
Bruksområde: Rustikke retter med lyst kjøtt.
Vurdering: To flasker prøvet. (2009)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsprosess, tappet uten fatlagring.
Bestill her:

Musserende fra Burgund

+ (87p)
Brun Crémant de Bourgogne Charme Blanc de Blancs Extra Brut
Jean-Paul Brun
Frankrike - Bourgogne
91064 VSD - kr 176,10 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Best Buys International
Farge og duft: Gul. Fin moden duft, tydelig mineralpreg, brød, modne epler, elegant.
Smak: Friskt anslag, litt mye mousse, men god frukt, fine syrer, frisk utover, sitter godt og lenge, veldig tørr god finish. (UÅ)
Bruksområde: Aperitiff, fingermat.
Vurdering: En frisk og god musserende for de neste fire årene. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Forsiktig pressing av håndplukkede druer. Grunnvinen ble gjæret i ståltanker, annengangsgjæringen foregikk i flasken. Min. 24. md. flaskemodning på bunnfallet før omkorking.
Bestill her:

(86p)
Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2008
André Delorme
Frankrike - Bourgogne
90998 Vectura - kr 143,10 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Torres & Partners Norway
Farge og duft: Lys gul. Fin åpen duft av gule epler, kalk, brød, noe sødme.
Smak: Fruktig anslag, stort skum, fint lagringspreg, noe sødme, god syre frisker opp, bra lengde. (2008)
Bruksområde: Aperitiff, fingermat.
Vurdering: En lettlikendes musserende for de neste tre årene. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk med bl.a. annengangsgjæring i flasken.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her