Fenalår er en selvfølgelig ingrediens til et hvert koldtbord eller spekematanretning. Men som regel serveres det med sitt faste og litt trauste følge.

Fenalår er en selvfølgelig ingrediens til et hvert koldtbord eller spekematanretning. Men som regel serveres det med sitt faste og litt trauste følge.
Vask og rens salaten, riv den forsiktig i grove biter og dander bladene på et fat eller i en skål.
Skjær fenalåret i tynne skiver, og legg dem oppå salatbladene.
Pynt med geitost revet i grove biter. Ha også på krydderurter etter ønske (basilikum passer bra).
Del sukkererter og asparges i to. Gi de et oppkok i salt vann og avkjøl.
Del physalisene i to. Bland sukkererter, asparges, physalis, salat og valnøtter i en bolle.
Smuldre opp blåmuggosten i litt rødvinseddik og bland inn i salaten.
Spekemat gjør seg utmerket i salater med sin litt salte, fyldige smak og komplimenterer den karateristiske smaken hos blåmuggost.
Se flere deilige retter med fenalår her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Vask ruccola og legg utover et fat.
Legg skiver av fenalår over ruccola, deretter skiver av parmesanost på toppen.
Drypp over med olje, og kvern over litt pepper.
Del sitronen i båter og legg over.
Opprinnelig skal den lages med rått kjøtt, men det passer utmerket med fenalår også.
Se flere deilige retter med fenalår her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Kan serveres som en av flere tapasretter.
Tips: Fenalår et tradisjonell norsk mat. Kombinert med asparges i denne enkle retten er den en smaksbombe. Denne retten kan brukes som forrett, når du har lyst på noe godt eller som en del av et koldtbord/tapasbord.
By på helnorsk tapas som løfter ethvert koldtbord
Her er rettene du skal lage til tapasbordet
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Serveres med sitron.
Tips
En delikat rett til både tapas og forrett, eller bare når du vil unne deg noe godt.
Se flere deilige retter med fenalår her
Kålrot kuttes i terninger og has i en kjele. Tilsett appelsinsaft, koriander og chili.
Kok under lokk i 10 minutter. Tilsett eddik og sukker og kok til det tykner. Avkjøl.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sag av øverste delen av knoken/skanken på fenalåret. Legg låret i vann og la det stå på et kjølig sted 4-5 døgn, avhengig av størrelsen.
Skift gjerne vann 2-3 ganger i løpet av utvanningstiden.
Legg fenalåret i kaldt vann, sammen med laurbær, pepper, løk og tomater. Kok opp, skum av og la det hele småkoke i ca 4 timer til kjøttet løsner fra benet.
Ta fenalåret ut av kokevannet, og avkjøl litt. Fjern isbeinet og lårbeinet. Del fenalåret i to på langs i kuttet der lårbeinet var.
Sett fenalåret i ovnen, på ca. 225 grader og la det steke til det får en gyllen og fin stekeskorpe, ca. 20-25 minutter.
Rens og snitt kålen. Skrell aspargesen og skjær den i ca. 2 cm-store stykker. Rens og del nepene i båter.
Fres kålen i margarin og olivenolje. Ha så i asparges og nepe, tilsett rømme og fløte. Kok opp og smak til med salt, pepper og limesaft. La det hele småkoke ca. 2 minutter.
Server med gode kokte ferskpoteter.
Tips: Har du lyst på å lage denne retten utenfor nykålsesongen kan du bruke spisskål.
Dette tar tid, men er vel verd innsatsen. Fenalår er unikt norsk og det er spekemat på sitt beste. Alle slags grønnsaker passer til, men her er det valgt en kålstuing.
Se flere deilige retter med fenalår her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig