Mat
Norsk asparges på 17. mai
Foto: (Istock)

Norsk asparges på 17. mai

Den norske aspargesen finner du nå hos din grønnsakshandler. Vi i Apéritif gir deg de beste tipsene og de lekreste oppskriftene.
12 Mai 2006 - 17:30
Den norske aspargesen blir av mange kjennere utpekt som blant de beste i verden, og du vil finne den i butikken helt frem til sankthans. Den delikate, særegne smaken denne delikatessen har, gjør at den er sterkt etterspurt av landets ledende kokker, og takket være den korte tiden fra innhøstning til at aspargesen er i salg (1-2 dager), blir kvaliteten tatt nøye vare på.
 
Det er i sær bøndene på sørlandet som har de beste jordsmonnet og forholdene for aspargesdyrking her til lands, men det har ikke vært dyrket i mer enn 15 år kommersielt. Årets store snøfall ser ikke ut til å ha skadet produksjonen, men har heller virket isolerende på plantene.
 
Den ferske, norske aspargesen fortjener en enkel tilberedning for å fremheve den delikate egensmaken den har. Hva med å legge aspargesen på grillen i sommer, eller å servere den dampet med en nydelig hollandaise på 17. mai?
 
Vi i Apéritif har her samlet noen av de mange lekre oppskriftene på asparges du kan finne i vår store kokebok. Du finner også andre interessante artikler om asparges helt nederst i artikkelen.
 

Grillede asparges og Rattepoteter med kandiserte tomater og tomatolje

Grillede asparges og Rattepoteter med kandiserte tomater og tomatolje
Ingredienser
20 grønne asparges
12 Rattepoteter
olivenolje
Maldonsalt
Kvernet hvit pepper
Sitron
Kandiserte tomater:
2 gode tomater
3 ss olivenolje
1 ts bringebæreddik
½ ts sukker
ett finkuttet rosmarinblad
litt timian
ett finkuttet basilikumblad
salt
kvernet hvit pepper

Fremgangsmåte

Forvell asparges i lettsaltet vann i 30 sekunder. Grill i panne med olivenolje i 3 minutter.
 
Forvell Rattepotetene i ett minutt og del i to. Grill i olivenolje på begge sider. Smak til med salt og pepper og press over litt sitron over aspargesen ved servering.
 
Tomatene renses for skinn og frø. Del i fire båter. Vend i de øvrige ingrediensene og bak i ovn ved 120 grader i ca 2 timer. Anrett i dype tallerkener og drypp med oljen fra tomatene.

Oppskrifter på hollandaisesaus finner du her

La deg friste til å prøve en ny oppskrift med asparges

Dette er forskjellen på hvite og grønne asparges

Her finner du alle aspargesoppskriftene

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kald aspargessalat med spekeskinke

Kald aspargessalat med spekeskinke

Fremgangsmåte

  1. Skrell den nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen knapt mør i lettsaltet vann. Avkjøl den raskt i kaldt vann.
  2. Kjør 4-5 asparges i food processor sammen med sitronsaft og olivenolje til fin mos. Smak til med salt, pepper og persille.
  3. Skjær resten av aspargesen i pene biter og vend dem i dressingen.
  4. Legg alt på fat og garner med rikelig frisk basilikum. Server salaten til spekeskinke.
  5. Denne salaten smaker godt både på koldtbord og salat på tur.

Flere deilig retter med asparges

Gode retter med spekemat finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ekstra god asparges

Ekstra god asparges

Fremgangsmåte

  1. Kok opp lettsaltet vann og kok aspargesen i 2 minutter. Avkjøl raskt med iskaldt vann.
  2. Like før servering koker du opp smør, vann, sitron, salt, pepper og sukker i en vid kjele og ruller aspargesen rundt i denne blandingen ½ minutt til sammen.
  3. Dryss over finhakket persille ved servering.
  4. Server den lune aspargesen til stekt kyllingbryst eller kyllingruller med sjysaus og små nypoteter som er vendt i litt smeltet smør,
  5. finklippet gressløk, salt og pepper.
  6. Eller aller enklest men likevel veldig godt nykokt pasta med en god klatt smør.

Flere deilig retter med asparges

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kongesalat

Kongesalat

Fremgangsmåte

  1. Legg kongerekene i marinade av olivenolje, chilisaus og finhakket chili ca. 1 time.
  2. Stek scampien og asparges på middels varme.
  3. Skjær agurk, paprika, spekeskinke og mozzarella i små biter.
  4. Skjær tomatene i båter.
  5. Skyll ruccula i rennende vann, og bland sammen med resten av ingrediensene.
  6. Lag dressing av olivenolje, balsamico, dijonsennep, sukker og pepper.
  7. Hell dressingen over og vend den i salaten.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Stekt asparges med nøtter

Stekt asparges med nøtter

Fremgangsmåte

  1. Skjær aspargesen i biter som deretter ristes i varm panne.
  2. Ha i de grovhakkede nøttene det siste minuttet.
  3. Dryss nyrevet parmesan over rett før servering.
  4. Server gjerne ferskt urtebrød til.

Mange retter med asparges du bør prøve

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke

Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke

Fremgangsmåte

  1. Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen.
  2. Skrell den nederste tredjedelen av den kuttede aspargesen. Del den så i biter på ca 1 cm.
  3. Kok opp i vann, melk og fløte. La det koke i 6 minutter. Ta så ut 1/3 av aspargesen.
  4. Ha suppen i en food processor (du kan også bruke stavmikser), og kjør til du har fått en glatt og fin konsistens. Ha tilbake i kjelen, og hold varm.
  5. Del tomatene i båter, ta ut innmaten, og skjær tomatkjøttet i små terninger. Bland tomatene med aspargesen du tok ut av suppen.
  6. Stek skivene med spekeskinke i stekepanne til de blir sprø og gylne.
  7. Anrett så en spiseskje med tomat og asparges i hver suppetallerken og hell den varme suppen rundt.
  8. Legg to skiver spekeskinke på toppen av hver tallerken.
  9. Tips:
    For ekstra smak, kan du bruke kraft eller buljong i stedet for vann.

Her finner du alle aspargesoppskriftene

Her kan du lære alt om asparges 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler
+
Tester
56 viner i alu-boks vurdert

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler

Utvalget av vin i alu-bokser øker stadig. Og kvaliteten med det, selv om det fortsatt er store forskjeller på de beste og de svakeste.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dobbel ærespris og 30 års jubileum for Bent Stiansen

I tillegg til jubileum har Statholdergaarden gjort seg fortjent til en Michelin-stjerne for 27. gang. Som i hvert fall er solid norgesrekord.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en lekker salat med stekt laks på toppen
Dagens rett

By på en lekker salat med stekt laks på toppen

Laks og grapefrukt er en veldig god kombinasjon og da er det vanskelig å komme unna sauvignon blanc i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her