Mat
Foto: (Istock)
Norsk asparges på 17. mai
Den norske aspargesen finner du nå hos din grønnsakshandler. Vi i Apéritif gir deg de beste tipsene og de lekreste oppskriftene.
Redaksjonen
12 Mai 2006 - 16:30
Den norske aspargesen blir av mange kjennere utpekt som blant de beste i verden, og du vil finne den i butikken helt frem til sankthans. Den delikate, særegne smaken denne delikatessen har, gjør at den er sterkt etterspurt av landets ledende kokker, og takket være den korte tiden fra innhøstning til at aspargesen er i salg (1-2 dager), blir kvaliteten tatt nøye vare på.
Det er i sær bøndene på sørlandet som har de beste jordsmonnet og forholdene for aspargesdyrking her til lands, men det har ikke vært dyrket i mer enn 15 år kommersielt. Årets store snøfall ser ikke ut til å ha skadet produksjonen, men har heller virket isolerende på plantene.
Den ferske, norske aspargesen fortjener en enkel tilberedning for å fremheve den delikate egensmaken den har. Hva med å legge aspargesen på grillen i sommer, eller å servere den dampet med en nydelig hollandaise på 17. mai?
Vi i Apéritif har her samlet noen av de mange lekre oppskriftene på asparges du kan finne i vår store kokebok. Du finner også andre interessante artikler om asparges helt nederst i artikkelen.
Grillede asparges og Rattepoteter med kandiserte tomater og tomatolje
Ingredienser
20 grønne asparges
12 Rattepoteter
olivenolje
Maldonsalt
Kvernet hvit pepper
Sitron
Kandiserte tomater:
2 gode tomater
3 ss olivenolje
1 ts bringebæreddik
½ ts sukker
ett finkuttet rosmarinblad
litt timian
ett finkuttet basilikumblad
salt
kvernet hvit pepper
Fremgangsmåte
Forvell asparges i lettsaltet vann i 30 sekunder. Grill i panne med olivenolje i 3 minutter.
Forvell Rattepotetene i ett minutt og del i to. Grill i olivenolje på begge sider. Smak til med salt og pepper og press over litt sitron over aspargesen ved servering.
Tomatene renses for skinn og frø. Del i fire båter. Vend i de øvrige ingrediensene og bak i ovn ved 120 grader i ca 2 timer. Anrett i dype tallerkener og drypp med oljen fra tomatene.
Oppskrifter på hollandaisesaus finner du her
La deg friste til å prøve en ny oppskrift med asparges
Dette er forskjellen på hvite og grønne asparges
Her finner du alle aspargesoppskriftene
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 168.00 kr Bestillingsutvalg87 POENG
Kald aspargessalat med spekeskinke
Fremgangsmåte
- Skrell den nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen knapt mør i lettsaltet vann. Avkjøl den raskt i kaldt vann.
- Kjør 4-5 asparges i food processor sammen med sitronsaft og olivenolje til fin mos. Smak til med salt, pepper og persille.
- Skjær resten av aspargesen i pene biter og vend dem i dressingen.
- Legg alt på fat og garner med rikelig frisk basilikum. Server salaten til spekeskinke.
- Denne salaten smaker godt både på koldtbord og salat på tur.
Flere deilig retter med asparges
Gode retter med spekemat finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG
Ekstra god asparges
Fremgangsmåte
- Kok opp lettsaltet vann og kok aspargesen i 2 minutter. Avkjøl raskt med iskaldt vann.
- Like før servering koker du opp smør, vann, sitron, salt, pepper og sukker i en vid kjele og ruller aspargesen rundt i denne blandingen ½ minutt til sammen.
- Dryss over finhakket persille ved servering.
- Server den lune aspargesen til stekt kyllingbryst eller kyllingruller med sjysaus og små nypoteter som er vendt i litt smeltet smør,
- finklippet gressløk, salt og pepper.
- Eller aller enklest men likevel veldig godt nykokt pasta med en god klatt smør.
Flere deilig retter med asparges
Drikke som passer til denne oppskriften
-
79 POENG
Kongesalat
Fremgangsmåte
- Legg kongerekene i marinade av olivenolje, chilisaus og finhakket chili ca. 1 time.
- Stek scampien og asparges på middels varme.
- Skjær agurk, paprika, spekeskinke og mozzarella i små biter.
- Skjær tomatene i båter.
- Skyll ruccula i rennende vann, og bland sammen med resten av ingrediensene.
- Lag dressing av olivenolje, balsamico, dijonsennep, sukker og pepper.
- Hell dressingen over og vend den i salaten.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
Stekt asparges med nøtter
Fremgangsmåte
- Skjær aspargesen i biter som deretter ristes i varm panne.
- Ha i de grovhakkede nøttene det siste minuttet.
- Dryss nyrevet parmesan over rett før servering.
- Server gjerne ferskt urtebrød til.
Mange retter med asparges du bør prøve
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 369.90 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
87 POENG
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 179.90 kr Uten utvalg87 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke eller bacon
Fremgangsmåte
- Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen men ikke kast dem.
- Avskjær skal brukes i kraften.
- Skrell den nederste tredjedelen av den kuttede aspargesen. Del den så i biter på ca 4 cm.
- Kok opp i lettsaltet vann sammen med avskjæret. La det koke i 15 minutter.
- Sil av kraften og kast avskjæret.
- Kok opp kraft med melk og fløte samt tomat i terninger.
- Ha i aspargesbitene.
- La koke 2 minutter.
- Ta så ut aspargestoppene.
- La koke videre i 2 minutter.
- Ha suppen i en food processor (du kan også bruke stavmikser), og kjør til du har fått en glatt og fin konsistens.
- Ha tilbake i kjelen, smak til med nykvernet hvit pepper og evt mer salt, hold varm.
- Stek skivene med spekeskinke eller bacon i stekepanne til de blir sprø og gylne.
- Fordel suppe i tallerkener.
- Legg sprøstekt spekeskinke eller bacon og aspargestoppene på toppen av hver tallerken.
- Tips: For ekstra smak, kan du bruke kyllingkraft i stedet for vann. Litt chilipulver gir ekstra kick.
Her finner du alle aspargesoppskriftene
Her kan du lære alt om asparges
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
Forsiden akkurat nå