Reinsdyrkjøtt er en av våre nasjonale kulinariske stoltheter, men det skal helst være ferskt og velhengt for å få fram de riktige aromaene, av animalsk sødme krydret med fjellets urter. Dette må du ha i bakhodet når du skal servere reinsdyr.
Glem derfor søte fløtesauser med brunost. Og tenk heller syrlighet. Men siden reinsdyrkjøtt er svært magert, må retten tilføres fett gjennom annet tilbehør.
Som i oppskriften du finner nedenfor. Her er det et flott samspill mellom den animalske sødmen i kjøttet og syren i de to sausene. Syrene løfter smaken i kjøttet i stedet for å kvele den som ofte skjer med den klassiske fløtesausen.
Fullkommen
Til en slik rett er det også mer på sin plass med en vin som kan spille på samme nivå som reinsdyrkjøttet. Det nytter ikke å satse på en billigvin i en slik sammenheng. Enkle viner vil falle helt gjennom.
Eleganse i vinen som matcher retten finner vi i den sørfranske vinen Edgard Dufès Successeurs Langlade Languedoc som er en av de aller beste fra den kanten.
Her er det mye mørke bær, men ikke så søte, vi aner ny eik men ikke påtrengende, svake animalske aromaer, slanke tanniner og jordsmonn. Til maten er den rett og slett fullkommen.
Finesse
Det er også neste vin på listen om enn på en litt annen måte. Condado de Haza Crianza fra Ribera del Duero i Vest-Spania som har vært kilde til Spanias mest ettertraktete viner de senere år.
Druen her er tinto fino, den samme som tempranillo som brukes i Rioja, men i dette området gir den rikere viner med mer av alt. Vår vin er en god representant for de moderne Ribera-vinene med masse søte mørke aromaer, god saftighet og fine myke tanniner.
Og vil du helt til himmels, har vi to alternative veier å gå. Først den smale i form av burgunderen Heresztyn-Mazzini Gevrey-Chambertin Les Songes Vielles Vignes. En yppig pinot noir-vin med flott intensitet i skogsbærpreget, godt integrert fatpreg og saftig tvers gjennom men med elegante tanniner i slutten som lover et godt lagringspotensial. En aromatisk og konsentrert vin som også er uhyre elegant. Dyrt men samtidig ikke, gitt de generelt høye prisene på burgundere.
Produsenten er Heresztyn-Mazzini, en av de mest respekterte i denne delen av Burgund, og som er kjent for å lage viner med stor grad av finesse og konsentrasjon, noe som denne er et utmerket eksempel på. Og til maten er den super.
Den andre veien går via Nord-Italia og Venetos store vin amarone. Vinen som er laget av tørkete druer er en besnærende kombinasjon av høy syrlighet og smakskraft, sødme og høy alkohol. En kombinasjon som kan bli for mye, men som i tilfellet Musella Amarone della Valpolicella Riserva lever opp til renommeet for de beste fra dette området. Sammen med reinsdyrretten er det kjærlighet ved første smak.