Tyttebærsausen:
- Fres mire poix i smør til gyllenbrunt. Hell over kraften. La koke opp og skum av. Kok inn til halvparten gjenstår.
- Tilsett rødvin og tyttebær og la koke inn til ca 4 dl gjenstår. Sil sausen over i en ny kjele. Sett til side.
- Før servering kokes opp og smakes til med salt og pepper. Jevn eventuelt med litt maisenna som er pisket ut i litt vann.
- Solbærsausen:
- Gjør som over men tilsett solbær og portvin. Deretter er fremgangsmåten lik.
- Alternativ saus:
- Hvis du ikke får tak i frosne solbær, men bare tyttebær, kan du lage en saus ved å bruke tyttebærsausoppskriften over og erstatte rødvinen med portvin.
- Potetpølse:
- Riv de skrelte potetene grovt. Press vannet godt ut. Bland med persille.
- Fres potetene møre i smør i middels varm panne.
- Smak til med salt og pepper. Sett kaldt.
- Så langt kan du gjøre på forhånd.
- Når servering nærmer seg settes ovnen på 200 grader.
- Kjevle ut den tinte butterdeigen på melet bakebord til ca 2 med mer tykkelse.
- Legg potetblandingen oppå som en pølse og pensle med vispet eggeplomme langs deigkantene. Sett på papirkledd bakeplate.
- Pensle til slutt hele pølsen med vispet eggeplomme.
- Sett inn i den varme ovnen og stek i 10 minutter til pent brun.
- Ta ut av ovnen og la den kjølne litt før den skjæres i skiver.
- Reinsdyrfileten:
- Rens fileten for hinner og fett. Brun den raskt i smør. Ta den opp og gni den inn med timian, salt og pepper.
- Legg den i en ildfast form og sett den i ovn som holder 200 grader. Stek i 8-10 minutter avhengig av tykkelse.
- Ta ut og la hvile minst 10 minutter før du skjærer i den.
- Hvis det er lenge til den skal serveres, lar du den stå i romtemperatur og setter den inn i varm ovn i tre minutter når tiden nærmer seg.
- La den ligge noen minutter før du skjærer den opp.
- Sellerirotpuré:
- Skjær selleriroten i terninger. Kokes mør i vann.
- Hell av vannet og kjør til puré sammen med fløten i en food processor. Smak til med salt og pepper.
Du kan også lage puré av søtpotet eller gresskar for mer fargespill.