Nå er det 2014 som gjelder fra denne produsenten. En årgang som jeg ikke oppfatter som like intenst konsentrert som nestenlegendariske 2012, i hvert fall om denne produsenten er målestokken.
Svært kjølig klima
Men som like fullt har gitt veldig gunstige forhold for både pinot noir og chardonnay og etter enkelte eksperters mening sågar bedre enn 2012. Besnærende lekker er uansett en oppsummering av hva du får med Anthills 2014-viner.
Helt på topp er Anthill Campbell Ranch Pinot Noir 2014 som er et veldig sikkert valg om du leter etter en californisk pinot noir som konkurrerer på grand cru-nivå. De klimatiske forholdene kunne imidlertid ikke vært mer forskjellige. For Campbell Ranch er en vinmark som ligger tett på Stillehavet men ved 228 m.o.h. og har derfor en sterk marin påvirkning med kjølig luft hvilket sørger for en ekstra lang vekstsesong.
Peter vs Tina Marie
Anthill Peters Vineyard Pinot Noir 2014 kommer fra en vinmark som ligger litt lengre inn i landet og lengre sør i Sonoma, men som på grunn av den spesielle påvirkningen gjennom Petaluma Gap med havtåke som påfører druene lang hengetid på plantene. Det har gitt en veldig delikat og elegant vin med nydelig rød frukt og leskende karakter.
Vinmarken som gir Anthill Tina Marie Pinot Noir 2014 ligger rett nord for Peters Vineyard og er mindre påvirket av havet, men som på grunn av tettere beplantning gir viner med lavere utbytte og dermed større konsentrasjon. Det gjenkjennes i smaken. Tina Marie er fast og konsentrert og med et godt lagringspotensial.
Gamle chardonnayplanter
Alle disse tre vinene kommer til landet i ørsmå kvanta på samme måte som toppcruene fra Burgund. Bedre tilgjengelighet er det for Anthill Sonoma Coast Pinot Noir 2014 som gir et tverrsnitt av alle siden druene kommer fra flere parseller med mange av de samme egenskapene som for de andre. En lekker og drikkevennlig vin allerede, men som har flere år foran seg.
Det gjelder også Anthill Peugh Vineyard Russian River Vallley Chardonnay 2014 som er en helt spesiell vin. Druene kommer nemlig fra det som antas å være blant de aller eldste chardonnayplantene i California, fra starten av 1940-årene. Smaksmessig gir det en konsentrert vin med veldig god druekarakter, flott frukt og syre. Topp følge til grillet sjømat.
Jobber naturlig
Bak disse flotte representantene for den nordlige delen av California står tre yngre og svært entusiastiske vinmakere Webster Marquez, Anthony Filiberti og David Low. Deres mål var fra starten i 2004 å vise Californias storhet gjennom utvalgte vinmarker som dyrkes biodynamisk.
Med slike viner puster California Burgund i nakken
I vinkjelleren jobber de svært naturlig med spontangjæring og minst mulig inngripen.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev