Dette faktum har klar sammenheng med produksjonsforholdene i Norge. Norsk natur er helt spesiell i så måte. Våre norske mesterkokker synes også å ha en helt spesiell forkjærlighet for dette av våre mest smakfulle kjøttslag. Derfor er forbruket tilsvarende.
Før var lammesesongen kort og hektisk, med årets ferske lam tilgjengelig kun på høsten. Nå finnes det ferskt lammekjøtt året rundt. Og etter krav fra innbitte fårikålelskere har også det litt kraftigere sauekjøttet funnet veien tilbake til ferskvaredisken.
Krydderskanke av lam
Fremgangsmåte
- Knus hele frø, tilsett øvrige krydder og bland alt godt eller bruk en ferdigblanding (fra Midtøsten, Tyrkia eller Nord-Afrika).
- Gni kjøttet inn med olivenolje og strø på krydderblandingen.
- Stek kjøttet i stekepanne eller under grillen til det har fin farge rundt det hele.
- Legg kjøttet over i form med lokk og la det steke videre i ovn ved 175°C i 1½-2 timer.
- Sjysaus: Kok opp kraften og monter sausen med smør.
Tips:
Å montere en saus betyr at du tilsetter smør i små mengder og rør det inn før du tilsetter mer. Sausen blir da tykk og blank.
Server krydderskanken med sjysaus, bulgur eller couscous, baba ganoush og en tomatsalat.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
92 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
86 POENG
Rosmarin og sitronstekt lammerygg på syltede auberginer, Jarlsberg- og polentakrokett, lammepølse på pastinakk og olivensjy
Fremgangsmåte
Hell massen utover på et brett og la det stå kjølig(gjerne frys). Del så massen i avlange stenger som paneres. Friteres like før servering.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
84 POENG
-
Provencalsk lammestek
Fremgangsmåte
- Skjær poteter og tomater i skiver.
- Bruk litt av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene.
- Krydre med salt og pepper.
- Legg smør i små klatter oppå potetene og tomatene.
- Finhakk persille og hvitløk og bland med griljermel.
- 2/3 av denne blandingen blandes med litt av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyrevet ost og settes til side.
- Gni steken inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken.
- Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 1,5-2 timer på 160 °C til termometeret viser 55 °C.
- De siste 15 minuttene av steketiden skrur du opp varmen til 200 °C.
- Dryss på persille/osteblandingen og fordel litt smør i klatter.
- Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 62 °C.
Vi byr på mange andre deilige retter med lammestek
Mange lammeretter fra hele verden finner du her
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
Wok med lammekjøtt
Fremgangsmåte
Skjær kjøtt og grønnsaker i strimler. Finhakk ingefær. Fres kjøttet raskt i wok eller jernpanne til det er pent gyllent.
Ta ut kjøttet og fres grønnsakene i et par minutter. La dem ikke frese for lenge, da faller de sammen. Ha kjøttet tilbake i woken og dryss over cashewnøttene.
Bland sammen alle ingrediensene til sausen og hell over woken. Kok opp og smak til. Serveres med ris eller godt brød.
Flere lekre wokretter finner du her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
Lammefilet på pastinakkrem med lammepølse og appelsinsaus
Fremgangsmåte
- Pastinakkrem:
- Skrell pastinakken og kutt den i terninger, legges i en kjele og melk helles over slik av pastinakken dekkes, kok den til den er godt mør og sil av melken.
- Kjøres i blender med crème fraiche til den blir fløyelsmyk, justeres med fløte dersom den blir i tykk. Smakes til med sitronjuice og salt.
Lammepølse: - Kutt kjøtt og lardo i terninger og dryss over saltet, sett kjøttet på frys en liten stund slik at det blir skikkelig kaldt. Rist fennikel og koriander i en tørr panne og knus krydderene i morter med hvitløken.
- Kjør kjøttet gjennom kvern to ganger, ha det så over i bolle med is under og egget røres inn for hånd. Smakes til med krydderene og finkuttet persille eventuelt mer salt om nødvendig.
- Fylles i tarmen og knakkes i passende størrelse, ca. 5 cm. Legges i kald panne med hvitløk, klaret smør og timian og stekes forsiktig.
- Appelsinsaus:
- Sviss løken lett i en panne, hell over appelsinjuicen og reduser ned juicen til 1/3, husk å skumme av underveis slik at du får en blank og fin saus. Ha i soya og sukker dersom det er nødvendig og rør inn smøret på svak varme.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
82 POENG
Lam i karri
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i ca. 2 cm store terninger. Skrell gulroten, del purren på langs og skyll den godt.
Kok opp vann og salt, ha i kjøttet sammen med gulrot og purre skåret i biter, larubærblad og pepper. La det trekke ca. 1 time.
Sil kraften og mål opp 5-6 dl.
Skjær grønnsakene i biter og finhakk hvitløken. Fres dette i olje noen minutter, tilsett krydder og hvetemel.
Tilsett sitronsaft og yoghurt. Hell over kraften og la det rekke under lokk 5-10 minutter. Bland i kjøttet tilslutt.
Serveres med ris, gjerne med ringer av vårløk og chili over.
Mange andre deilige retter med lam
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
83 POENG
Thai-inspirert nudelsalat med lammefilet
Fremgangsmåte
- Tilbered nudlene etter anvisning på pakken.
- Finskjær lammefileten og del den i tynne skiver.
- Finhakk hvitløken og skjær paprikaen i biter.
- Varm chilioljen i en wok eller panne på sterk varme. Tilsett hvitløk og stek i 30 sekunder.
- Tilsett kjøttet og stek til det har en brun skorpe, ca 1-2 minutter.
- Tilsett paprika og stek videre i 3 minutter. Tilsett soya og chilisaus, og ta pannen vekk fra varmen.
- Bland inn nudler og hakket koriander.
- Drypp over (evt) litt mer soyasaus og dryss sesamfrø og mynte på toppen.
Tips: Vermicelli betyr syltynn pasta, og i dette tilfelle er nudlene laget av rismel og vann.
Tips: Hvor sterk du ønsker retten avgjøres med mengden sriracha. Den søte chilisausen er veldig mild.
Her finner du mange thaiinspirerte retter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 252.50 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
85 POENG
-
81 POENG
Lammekoteletter med pizzaiola
Fremgangsmåte
Stek kotelettene i varm jernpanne slik at de blir pent brune. Dryss på litt salt, pepper og basilikum.
Server med sausen pizzaiola, pasta og sitronbåter.
Rens og finhakk løk og hvitløk. Fres dem lett i olivenolje i en panne, ha i tomater og tomatpuré og la sausen koke inn litt.
Del olivenene i to og ha over i sausen rett før servering.
Her mange flere oppskrifter med lammekoteletter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 279.90 kr Bestillingsutvalget85 POENG
Koteletter på ungarsk maner
Fremgangsmåte
- Krydre kotelettene med salt og pepper og stek dem i olje/smør/margarin i varm panne ca. 2 minutter på hver side.
- Ta kotelettene ut av pannen. La hvile.
- Rens og skjær løk og paprika i skiver, tomater i båter og finhakk chilipepper.
- Varm olje/smør/margarini en panne med høye kanter og ha i grønnsakene.
- Dryss over paprikapulver og la det surre på svak varme i ca. 10 minutter.
- Legg kotelettene over grønnsakene i pannen og la dem trekke med i ca. 5 minutter.
- Server potetmos eller pasta til.
Tips: For ekstra trøkk, by på hjemmelaget ajvar til.
Mange lekre oppskrifter på koteletter finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Lammekoteletter Navarra
Fremgangsmåte
- Hakk løken og skjær skinken i terninger. Finhakk hvitløken og persillen.
- Krydre kotelettene med salt og pepper etter smak, og stek ca. 2 minutter på hver side.
- Ta dem ut av stekepannen.
- Surr røykt paprikapulver, skinke, løk, tomater, hvitløk, persille og sitronskall i pannen ca. 5 minutter.
- Legg kotelettene tilbake i pannen og la det hele godgjøre seg i ca. 5 minutter.
Server med godt brød eller poteter.
Her har du andre forslag til retter med lammekoteletter
Mange lekre retter med koteletter finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
Sennepsgratinert lammerygg og provencalske tomater
Fremgangsmåte
- Lammeryggen:
Skjær fettet i ruter og gni inn med salt, pepper, hvitløk og timian. - Brun kjøttet raskt i en varm stekepanne. Bland sammen begge senneps-typene. Hakk persillen og ha den i. Smør blandingen på lammeryggen.
- Stek lammeryggen i ovnen 10-15 minutter på 225 °C. La ryggen hvile i ca. 10 minutter før den skjæres opp.
- Server med stekte poteter, provencalske tomater, asparges og sjysaus - enten fra pose eller kraft. Smak til med sennep og urter.
- Tomatene:
Skjær toppen av tomatene og ta ut innmaten. - Rør sammen salt, pepper, hvitløk, kavring, sennep, olje og persille og fyll tomatene. Om ønskelig kan tomatene toppes med litt revet hvit ost.
- Stekes i ovnen sammen med lammerygg evt. annet kjøtt til de er sunket litt sammen og blitt brune på toppen, ca 10 minutter på 225° C.
Mange andre deilige retter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
91 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
-
80 POENG
Slik skal lammefrikassé smake
Fremgangsmåte
Del kjøttet i serveringsstykker. Kok opp vannet og legg i kjøttstykkene. La det koke opp igjen og skum godt av. Tilsett salt. La kjøttet trekke i ca. 45 min.
Rens og del grønnsakene i passe biter. Ha dem over i gryta og la grønnsakene småkoke videre i ca. 10 min. eller til de er møre.
Lag sausen i samme gryte eller i en ny kjele. Kok opp kraften og tilsett meljevningen under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 min. Tilsett dill og rømme, smak til med sitronsaft salt og pepper.
Serveres med nykokte poteter.
Mange andre deilige retter med lam
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
80 POENG
Vårlam med potetpurré
Fremgangsmåte
Lammecarré er den ene siden av lammeryggen. Renskjær bena for fett og kjøtt til ca. 3 cm synes. Snitt med en skarp kniv langs ryggen og dra av den ytterste hinnen.
Gni kjøttet godt inn med olivenolje og krydre det med salt, pepper og estragon. Brun det fint i en stekepanne. Legg det over i en ildfast form og stek det ved 200 °C i ca. 10 minutter. La kjøttet hvile minst like lenge før du skjærer i det.
Mens kjøttet steker deler du opp grønnsakene - bruk ostehøvel på gulroten og skjær løken i båter. La de forvelle ett minutt i kokende, lettsaltet vann. Sil av vannet og ha grønnsakene over i en kjele på middels varme sammen med sukker, salt, eddik og en klatt smør. La de bli gylne.
Lammecarréen skjæres i skiver mellom bena.
Serveres med glaserte grønnsaker og for eksempel potetpure
Mange andre deilige retter med lam
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
80 POENG
-
79 POENG
Lammekjøtt i gryte
Fremgangsmåte
- Bråstek, fres lammeskankene på varm panne.
- Legg knokene i en vid kjele, hell på vann så det nesten dekker. Kok opp og skum av. Tilsett salt og pepper.
- Gulrot og sellerirot skåret i biter, persille og timian surret sammen i en bunt og kok videre til kjøttet løsner fra benet.
- Rens, skrell og del i passe stykker neper, fennikel og vårløk og kok i kraft eller vann til grønnsakene er knapt møre.
- Mål opp, sil og kok opp kraft til saus. Rist sammen matfløte og hvetemel og jevn sausen. Smak til med salt og pepper.
- Like før servering tilsettes finhakket persille.
Server kokte lammeskanker med grønnsaker, ris eller kokte poteter og glovarm saus.
Flere oppskrifter på lammegryter finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
80 POENG
Honningglasert lammeribbe
Fremgangsmåte
- Sag gjerne beina på ribba slik at den blir lettere å skjære opp etter steking. Fjern overflødig fett.
- Legg den i en ildfast form.
- Bland sammen honning, soyasaus, finhakket hvitløk og chili. Legg lammeribba i en ildfast form, og pensle dette på ribba.
- Strø på salt og pepper, og dekk den med aluminiumsfolie.
- Sett ribba i ovnen ved 175 grader i ca. 45 minutter. Ta av aluminiumsfolien, pensle en gang til og stek videre i ca. 45 minutter.
- Skru opp varmen til 225 grader, pensle på nytt og stek i ytterligere 15 minutter. Du kan også sette den under grillen noen få minutter for å få sprø overflate.
Lyst til å lage en annen ribbe byr vi på mange
Mange andre deilige retter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 449.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
HellasVolum: 0.44 l Pris: 49.90 kr Uten utvalg87 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 189.90 kr Basisutvalget84 POENG