Drikke
Kultviner til knallpriser

Kultviner til knallpriser

Jean Foillard er for de overbeviste en levende legende, men fortjener oppmerksomhet også utenfor menigheten. Dette er gode kjøp.
Aase E. Jacobsen
29 April 2015 - 14:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Beaujolais er nok til at mange rynker på nesen, i hvert fall når det er snakk om viner til to hundre kroner eller mer.

Men dette området som jo er en del av Burgund, har så mange kvaliteter, også når det kommer til viner for kjelleren, at du absolutt bør gi vinene herfra fornyet tillit.

Vanvittig gode kjøp

Kombinasjonen er druen gamay og de 10 cru-ene i Beaujolais gir fortsatt vanvittig gode kjøp, og veldig gode alternativer nå som burgundprisene har løpt løpsk.

Dette er de 10 cru-ene i Beaujolais

Beaujolais er dessuten nært knyttet til naturvinbevegelsen, som er nok en rød klut for mange.

Derfor er mange kritiske til naturviner

Men før du klikker deg videre bør du gi Jean Foillards viner fra Morgon en sjanse. Han tilhører denne omdiskuterte bevegelsen som har sine røtter i beaujolaislegenden Jules Chauvet og hans naturvinfilosofi.

Dette er Jules Chauvet og hans ideer

Det betyr at svoveltilsetting utover det som allerede finnes i vinen fra naturens side, ikke er tillatt.

Vinene gjæres uten andre gjærsopper som finnes på drueskallene, og for at dette skal lykkes må druene dyrkes uten hjelpemidler i vinmarken.

Fabelaktig årgang

Slik jobber Foillard og stadig flere andre i Beaujolais. Det er rene vekkelsesstemningen i områdets vinmarker og kjellere, og det lover godt for vinene som kommer derfra. Men Foillard var blant de første og han lager fortsatt overbevisende viner.

Denne produsenten lager også super beaujolais

Hans toppvin, Morgon 3,14, lages bare i de beste årgangene, som 2010 (nå utsolgt) og 2013 som først lanseres om halvannet år. Men tre av hans andre supre Morgon-viner er å få i denne lagringsdyktige årgangen, så derfor er det et godt tidspunkt å teste ham ut på.

Slik var 2013-årgangen da den var helt fersk

Jean Foillard Morgon Corcelette 2013 (3136) er elegant og slank med uttalt mineralkarakter. En svært lovende vin som er nydelig allerede nå.

Foillard Morgon Côte du Py 2013 (51176) er mer kjøttfull og sødmefylt i frukten, men tåler mer smak i maten. En vin som vil ha godt av et opphold i vinkjelleren.

Forskjellen på de to er stor og er knyttet til vinmarken druene kommer fra. Corcelette har svært gamle vinstokker (80 år) som vokser i et jordsmonn med sandstein, det gir en mer delikat stil på vinen. Côte de Py regnes som det beste fra Morgon og takket være skifer- og granittjordsmonnet får vinene mye kraft og fylde. Det er fra samme forhold Foillard henter druer til sin 3,14, bare at vinstokkene for denne er 100 år gamle.

Også hans «vanlige» Foillard Morgon 2013 (51175) er en flott vin på den saftige og friske siden. Like god til kraftige retter med torsk som til lyst kjøtt.  

Ikke helt som andre viner

Foillard har også en parsell i Fleurie, et av de andre cru-ene i Beaujolais. Foillard Fleurie 2011 (12026) står ikke på noen måte tilbake for Morgon-ene. Men er tvert om en kraftpakke med veldig god frukt og fasthet.

Slik var 2011-årgangen i Beaujolais

Så en liten «advarsel»: Naturviner smaker nesten aldri identisk fra flaske til flaske og dag til dag. Jeg har registrert at de «reagerer» mer på den biodynamiske kalenderen med sine frukt-, blomster-, blad- og rotdager, enn konvensjonelt framstilte viner. Det kan være innbilning, siden jeg ikke har kommet over noen form for forskning som dokumenterer dette. Men uansett er naturviner mer levende, en ting er at de er mer forførende på fruktdager enn rotdager hvor de jordlige tonene blir mer framtredende, men de forandrer seg om du lar dem stå i glasset en stund, bruker karaffel (som er å anbefale også med tanke på bunnfall – disse vinene er ufiltrerte) eller lar det være noe igjen i flasken til en senere dag i uka. Akkurat dette siste punktet er en type stresstest jeg ofte bruker på viner for å se hvor mye lufteksponering de tåler før de «dør».

Naturvinpreg?

Det jeg noe upresist omtaler som «naturvinpreg» er en kombinasjon av stall/fjøs (fra gjæringen med naturgjær), litt grønt samt en svakt oksidert tone, som er et resultat av at det ikke tilsettes svovel. I enkelte viner kan det være veldig intenst, og lufting hjelper ikke så mye, de oppleves mer møkkete enn friske og da er det gått for langt – etter min mening. Men generelt har jeg bare gode erfaringer med Foillards viner som virker veldig stabile. Noe som er godt å vite med tanke på framtidig nytelse. 

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto
Dagens rett

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto

Nå kan du begynne å nyte aspargesbuntene som ligger fristende friske og grønne i grønnsaksdisken. Denne salaten er en fin måte å variere med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her