Drikke
Årets ferskeste vin er her

Årets ferskeste vin er her

2013 viser seg som en god årgang for beaujolais nouveau. Liker du ikke så fersk vin, har området også annet godt å by på.
Aase E. Jacobsen
20 November 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

De fleste druene i Beaujolais-regionen var vel i hus ved begynnelsen av oktober. Hvilket er sent og som må ha stresset produsentene av beaujolais nouveau. Den nye vinen skal jo være klar til å nytes tredje uken i november og da skal vinen være både ferdig gjæret, tappet og skipet.

Sen innhøstning

Den kalde våren i år ga en sen blomstring hvilket resulterte i en sen innhøstningsstart (ban de vendage), hele 17 dager senere enn fjoråret, og fire dager etter 2010. Normalt fører dette til at årets nye vin oppleves som veldig fersk og innimellom uferdig når den lanseres.

Les mer om beaujolais nouveau

Men slik er det ikke i år. Den fascinerende fruktigheten og –sødmen er i perfekt balanse med den store syrligheten.

God konsentrasjon

Konsentrasjonen er dessuten god takket være små druer med tykke skall. Det merkes best på Joseph Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau 2014 (49839)som trenger mye luft før den åpenbarer saftig og kjøttfull frukt, nydelige bær- og blomstertoner samt god stofflighet.

Lag en beaujolais nouveau-fest

Men den «vanlige» Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2014 (49840)er minst like sjarmerende, parfymert, leskende og saftig med god munnfølelse.
Virkelig seriøs beaujolais nouveau, med andre ord. Og supre matviner. Begge vinene tåler en del smak i maten, både i form av aromaer og fett. Den parfymerte stilen gjør at de også egner seg godt til asiatisk mat, dog ikke altfor sterk.

Se øvrige Beaujolais-Nouveau tilgjengelig på polet

Modnere alternativ

Om ikke beaujolais nouveau er noe for deg, finnes det litt modnere alternativer. Jean-Paul Brun Beaujolais l'Ancien 2013 (50771)er å finne i de 60 største polutsalgene og dermed noe mer tilgjengelig enn «sesongutgavene». Produsenten Jean-Paul Brun har et godt utvalg av beaujolaiser på høyere nivåer som er veldig gode alternativer til de dyrere burgunderne.

Se oversikten over produsentens viner

Bestill Ukens vin med en gang
Siden beaujolais nouveau er en sesongvare, er den ikke tilgjengelig gjennom det vanlige bestillingssystemet, men oversikt over hvilke pol som tar inn de forskjellige vinene får du ved å klikke på lenken under hvert produkt nedenfor.

Øvrige viner som er omtalt, lar seg selvsagt bestille. Ønsker du å bestille noe fra denne ukes spalte, trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2014 (49840)Her finner du oppdatert oversikt over hvilke polutsalg som har Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2013

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her