Grillmat
Krydret svinekjøtt gjør seg godt på grillen

Krydret svinekjøtt gjør seg godt på grillen

En svinefilet dekket av krydder og gode urter smaker vidunderlig etter et kort opphold på grillen. Her er oppskrift og drikkeforslag.
Aase E. Jacobsen
07 August 2014 - 10:00

Krydderet i kombinasjon med det tandre filetkjøttet stiller imidlertid sine krav til vinen som skal følge retten. Men ikke vær redd for budsjettet, våre forslag er nemlig riktig så prisgunstige.

Minimal tid på grillen

Svinekjøtt er lyst, og svinefilet er lekkert og saftig - hvis det behandles med forsiktighet vel å merke. Svinefilet er for øvrig svært så prisgunstig sammenlignet med det beste av andre dyr, hvilket gjør at vi med god samvittighet kan glede oss over litt luksus også i hverdagen.
 

Svinefilet er dessuten lett å tilberede, også hvis du velger å bruke utendørsgrillen, selv om denne retten også er super å tilberede i steikepanna. Minimal varmebehandling, bare 4 minutter på hver side, sørger for perfekt kjernetemperatur som igjen sikrer et saftig kjøtt.

Tropisk fruktkompott

Krydderblandingen blander du raskt sammen, gnir det inn i kjøttet og lar det ligge mens du forbereder paprikasausen som er riktig så sommerlig og frisk, og svært god til krydder- og grillsmaken, samt det lille snøfriskegget som skal sørge for mer fylde i denne lette retten.

Lyst kjøtt, krydder og paprika peker i retning av en krydret hvitvin med mye tropisk frukt. Den perfekte partner finner du i Gentil Hugel 2013 (34533) som er en svært prisgunstig Alsace-vin og en skikkelig fruktkompott.

Arbeidshesten sylvaner

Ikke så rart for den er en blanding av alle regionens gode eller edle druer som de gjerne kalles: den store og rike gewürztraminer som byr på roser og litchi, pinot gris' brede spekter av annen tropisk frukt, muscatdruens karakteristiske aromaer og rieslingens friske syrer.

Det hele er blandet ut med druen som har fått den lite attraktive betegnelsen områdets arbeidshest, nemlig sylvaner, som er mer nøytral rent aromamessig men som bidrar til å friske opp smaksbildet ytterligere, og som resulterer i en lang og sitrusfrisk ettersmak. En vellykket blanding fra en vellykket årgang.

Denne klassikeren er en drøm å servere til krydret mat som vår grillete svinefilet, og som garantert vil bli satt pris på av alle rundt bordet.

Snill, men effektiv

Hugel er med sin mer enn 350 år lange historie en av de mest tradisjonsrike produsentene i Alsace og de hevder seg fortsatt helt i kvalitetstoppen. Gentil er imidlertid et "gammeldags" produkt. Navnet ble brukt på 1920-tallet for de beste vinene fra området, på den tiden var nemlig blandingsviner regelen. I dag er de unntaket og de blir ofte regnet som mindreverdig. Hugel Gentil er det beste beviset på at så ikke nødvendigvis er tilfellet.
Selv om gentil betyr snill og de fleste blir snille av å drikke god vin, skal vi ikke overse det faktum at mange ønsker seg noe rødt i glasset til grillmaten. Men før vi prøver oss på de røde slår vi et slag for rosévin som er så delikat rent fargemessig og som visuelt matcher denne retten perfekt. Særlig når den smaker som norditalienske Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2013 (97476).

Deilig nebbiolofrukt

Årsaken til de gode syrene som gjør den til en drøm å nyte enten alene eller med mat, altså for dem som liker syrer, er å finne hos druetypen. Og det er nebbiolo, bedre kjent som råvaren til blant annet barolo og barbaresco, kraftige og tanninrike viner som er så langt unna rosévin du kan komme.
 
Tanninene sitter i drueskallet (samt i steiner og stilker), og siden rosévin lages ved at druene presses etter noen timers gjæring med skallene, blir tannininnholdet minimalt. Men den deilige frukten fra nebbiolodruene får du med deg, og den fyldige røde sommerfrukten er bare deilig til krydderet og paprikasausen.

Rent bord

Så var det de røde alternativene. Lykkeligvis for budsjettet ditt behøver vi ikke gå særlig høyt opp i pris for vi trenger en saftig og bærpreget rødvin uten for mye kostbar sminke. Le Mas de Robert Vic 2013 (45916) er en svært rimelig, men vellykket sørfransk vin som med sin søtlige og saftige skogsbærkarakter passer perfekt til maten.

Eller norditalienske Barbera d'Asti Selezione Luca Roagna 2011 (59869) som med sitt friske og rene bærpreg rydder godt opp.

Grillet og godt krydret svinefilet med paprika- og basilikumsaus og snøfriskegg

Grillet og godt krydret svinefilet med paprika- og basilikumsaus og snøfriskegg

Fremgangsmåte

Bland alt krydderet godt og gni inn i kjøttet. La ligge så lange som mulig, og helst en time. Puss bort løst krydder og gni kjøttet inn med olje og legg på grillen. Stek ca 4 minutter på hver side, og legg på et serveringsfat for hvile i 10 minutter. Skjær opp i skiver.

Server den grillete svinefileten skåret i skiver med paprika- og basilikumsaus , snøfriskegg , nykokt tagliatelle og en grønn salat.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Paprika- og basilikumsaus

Fremgangsmåte

Del paprikaene i fire, legg dem på folie på en stekeplate og sett dem under grillen til skinnet begynner å boble og er lettere brent. Ta dem ut og pakk dem inn i folien med et kjøkkenhåndkle eller en plastpose rundt og la ligge i minst 15 minutter. Da kan du lett fjerne skinnet. Skjær kjøttet i terninger og bland med de øvrige ingrediensene i en foodpreocessor. Kjør til luftig puré.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Snøfriskegg

Fremgangsmåte

Rør alt til luftig krem. Form egg med to skjeer.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her