Himkok
I denne baren nøyer de seg ikke bare med å lage gode drinker

I denne baren nøyer de seg ikke bare med å lage gode drinker

Himkok er ikke bare en bar med et kult navn og barbersalong. Det er et barkonsept som er unikt, ikke bare i norsk, men også internasjonal sammenheng.
Aase E. Jacobsen
13 November 2015 - 10:14

Målet til eierne bak Himkok var å skape noe unikt, og det har de i sannhet lyktes med. Etter den offisielle åpningen i slutten av august har byens cocktailinteresserte publikum strømmet til den litt anonyme adressen i en sidegate til Storgata. Himkok er et sted hvor du kan nyte i flere etasjer, både ute og inne og på flere måter.

Men Himkok er kanskje først og fremst Norges første destilleribar som er 80 prosent selvberget med brennevin. Det betyr særlig akevitt, gin og vodka. Det eneste som kjøpes inn er tequila, rom og whisky. Destilleriet som består av en panne fra tyske Carl – med 140 års erfaring på området - styres av Matthew Ensor, destillatør med bakgrunn fra skotsk whisky.

Fristet med destillering

Han er ekstra begeistret for hva denne pannen utretter. – Den gir en veldig delikat og forsiktig oppvarming av aromatene. Det tar halvannen time før dampen passerer alle kamrene hvor de ulike smaksstoffene ligger, forteller han. 

Destilleriet er plassert midt i baren.

 

Men Himkok gjør ikke hele prosessen fra grunnen av. Her brukes nøytral potetsprit fra Hoff. –Om vi skulle lage vår egen spritråvare fra bunnen av, måtte vi hatt et større destilleri med minst to kolonner og 36 plater, forklarer Matthew.

Han har ikke jobbet med potetsprit før, men mener at det primært er for vodkaen at råvaren skinner gjennom. -Potetvodka er rundere, mens kornvodka er søtere, sier Matthew.

Når han ikke kjører destillering et par ganger i uka, er han opptatt med sin babydestillasjonspanne hvor eksperimentene utføres.

Og siden i sommer har han hatt hjelp av en av Norges aller mest meritterte og kreative bartendere, Monica Berg, som ikke kunne motstå fristelsen fra Himkok om å lage egne destillater.

Yunus Yildiz, Monica Berg og Joachim Olsson.

 

Det første Monica gjorde på Himkok var å lage en sommerakevitt. Potetsprit og karve er alltid basisen, men for at smakene skal passe til sommermat og –drinker, valgte hun å bygge på med dilltopper, fersk gulrot og sennepsfrø. Sommerakevitten er nå utsolgt, og Monica og Matt er i gang med en Høstakevitt. Denne høsten er teamet på Himkok også opptatt med å bruke av høstens grøde til likører, blant annet en med tindved. De lager dessuten en hel rekke tinkturer og bittere. Og juleakevitten ble lagt i fat i juli for å bli klar til julerushet i november.

Tidsriktig konsept

Alle basisbrennevinene som vodka, gin og akevitt skal også selges via Vinmonopolet, men sesongvarene skal kun serveres på Himkok. Det gjelder dessuten Himkoks egenutviklete martini-gin.

Beta er en av bestselgerne.

 

Monica jobber i tillegg som ambassadør for Himkok utenfor Norges grenser. Hun har hatt konseptet med til Moskva Bar Show og Omnivore i London denne høsten. Berlin og Hellas står for tur. Forespørslene begynner å komme. –Vi vurderer å eksportere akevitten til ulike markeder, i første rekke Finland, forteller Yunus Yildiz, daglig leder på Himkok.

Samspillet mellom Matt og Monica og ikke minst barsjefen Joachim Olsson er viktig. –Både jeg og Matt har crazy ideer, men det er ikke alltid de virker for en destillatør eller for en bartender, eller at det ikke fungerer for det norske markedet akkurat nå, sier Monica.

Inngangspartiet er inspirert av speakeasy-barene.

 

Det er Joachim som skal gjennomføre ideene i praksis. Matt er veldig begeistret for det tette samarbeidet med sluttbrukeren – altså bartenderen - som han mener er helt unikt for Himkok. Dessuten er konseptet veldig i tiden med det økende fokuset på småskaladestillering.

-Vi slipper å tilpasse drinkene til brennevinet. Nå lager vi brennevinet slik at det passer til de drinkene vi vil lage, påpeker Monica.

Eget øl

På Himkok ønsker man å ha det samme fokuset som en toppkokk har. –Jo bedre utgave av den enkelte råvare du har å jobbe med, jo mindre behøver du å gjøre med den. Målet blir heller å løfte fram råvarens beste sider gjennom ørsmå justeringer. Dermed blir sluttproduktet bedre, slår Monica fast.

-Det er mye mer givende å jobbe som bartender når du er med på hele prosessen, også det å plukke råvarene selv, gjerne på en skogstur før du går på jobb, påpeker Monica og legger til:

-Hvis vi også kan få kortreiste ingredienser som smaker godt og ser godt ut, ja, da vil vi gjerne ha dem.

Monica og Joachim er i gang med en ny meny som er klar fra slutten av oktober. I skrivende stund er det i hvert fall sikkert av den kommer til å inneholde en twist på karsk. –Den vakte stor interesse under Moskva Bar Show, forteller Monica.

Taptails-konseptet er nok det som har skapt størst oppmerksomhet i den profesjonelle barverdenen. Konseptet er høykvalitetscocktails fra tappetårn, noe som er helt unikt – i hele verden. Barkonsulentene i Behind Bars har vært dypt involvert i både idefasen og den praktiske gjennomføringen, blant annet gjennom uttestingen under Øya. Cocktailene lages daglig og fylles i Cornelius-kegs som kobles på de fire tappetårnene i baren i Himkoks andre etasje.

I andreetasjen er det god boltreplass.

 

Et av tårnene inneholder Himkoks egen pilsner, Døgnet rundt, som er brygget hos Dugges i Gøteborg men etter en oppskrift fra Crowbar. Her er det plass til mange, noe som gir et helt annet kjør enn nede i cocktailbaren på gateplan. Mens cocktailbaren er åpen sju dager i uka, er resten av huset som i alt rommer 400 gjester, åpent mellom onsdag og lørdag.

Gin smash og gulrotdrink

Taptails er ikke uventet blitt en kjempesuksess. I løpet av en helg går det unna 1600 drinker fra drinktappetårnene. Menyen endres ukentlig, men gin smash med koriander er en av bestselgerne som har vært med siden i sommer.

-I motsetning til hva vi tenkte i starten, velger vi å ikke endre barkartet i cocktailavdelingen like ofte som taptailsmenyen. Noen drinker må rett og slett bare være tilgjengelig for gjestene. Slik kan vi også følge sesongen tettere for enkelte drinker, forteller Joachim.

Gulrotdrinken Beta er blitt Himkoks signaturdrink og den mestselgende i cocktailbaren. 

–Vi lette etter en vodkadrink, og hadde alt klart, men klarte ikke å enes om mengden ingefær. Noen ville ha mye og andre lite. Siden jeg kommer fra et sted hvor det er en stor pepperrotgård, fikk jeg ideen om å inkludere denne ingrediensen. Betadrinken er derfor et veldig godt eksempel på måten det jobbes på her, forklarer Joachim og forbereder en Gibson. Det er en av premixdrinkene i kartet og som har Himkoks egen martini-gin som basis. Og sølvløken har de selvsagt syltet selv.

Premix-drinkene serveres fra Himkoks apotekflasker.

 

Premixdrinkene oppbevares ved en lav temperatur (-18 grader) og varmes opp til 10 minusgrader samtidig som den røres ved hjelp av en magnetisk røreplate av den typen som brukes i laboratorier.

–Vi tilsetter vann slik at utvanningen av drinken blir eksakt den samme fra gang til gang – uavhengig av hvordan isen er den dagen eller hvilken bartender som er på jobb, forklarer Joachim.

Eget gatekjøkken

Siderbaren ute i bakgården er de også alene om i Norge. Her er det sidere både på tapp og i flaske, til sammen et trettitalls. Både egenprodusert fra Egge og fra flere produsenter i Portland, Oregon. –Vi kommer til å utvide siderutvalget betydelig, sier Yunus og legger til: -Vi begynner snart å servere varm sider også.

På Himkok holdes lite hemmelig. –Vi er opptatt av å dele våre erfaringer og få ideer av andre. Derfor skal vi ha gjestebartendere fra andre land fra neste vår. De vil også få lov å lage sin egen akevitt, men den må være med deres egen twist som er representativ for deres hjemland, understreker Yunus.

Himkok er blitt et viktig bidrag til revitaliseringen av Storgata. Den tidligere pelsforretningen inneholder også en barbersalong, PelsPels, som altså ikke helt følger barens åpningstider. Men du kan i prinsippet få en drink mens barberen gjør sitt.

Himkok er et prosjekt som er under stadig utvikling. I løpet av høsten åpnes et «gatekjøkken» i den andre bakgården som disponeres av Himkok. Det er snakk om alt fra barmat til fullverdige retter, og  stedet vil dessuten ha egen inngang. Og det kommer mer, kan Yunus love, men han understreker samtidig at de nå må bli best mulig på det som allerede er igangsatt.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her