Guide

Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv
Foto: (Matprat.no)

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 
21 November 2024 - 09:00
Dette er alt du trenger for å lage din egen lammerull. Foto: Matprat.no

Det er med juleverkstedene som gamle dagers syklubb, det blir lite ull og desto mer tull - og ikke minst vindrikking. Men intensjonen og det sosiale samværet er viktigere enn selve produksjonen. Derfor er det lurt å ikke ha altfor store ambisjoner. 

Hva med å satse på noe av det enkleste, og som samtidig gir det mest imponerende resultatet, nemlig den klassiske lammerullen. De som har litt større ambisjoner, kan satse på både leverpostei og hodesylte eller sylteflesk.

Også sylteflesk
Eller hvorfor ikke en litt unorsk variant av sylteflesket, inspirert av det italienske lardo som skal lages av selve underhudsfettet. Spekket legges i en krydderblanding som varierer avhengig av område. Lardo krever imidlertid en gris med et spekklag som er ikke-eksisterende blant de slanke norske stjernegrisene.

Dessuten trenger lardo lang modningstid, minst tre måneder, og det har vi jo ikke tid til, men et italienskinspirert sylteflesk rekker akkurat å bli ferdig til jul. I stedet for bare å smake sylteflesket til med nellik, bruker vi også kanel, svart pepper og rosmarin. Disse kraftige aromaene matcher veldig bra med den fete og salte fleskesmaken.

Litt sødme må til
Uansett hva du og dine venner ender opp med å lage, så er det lite å bli mett av. Godsakene skal gjerne godgjøre seg en stund, helst helt frem til julefrokosten hvis du klarer å vente så lenge.

Blir temaet for juleverkstedet peppernøtter og annen trillebakst, for øvrig akkurat passe ambisjonsnivå for en slik kveld, er heller ikke det noe å småspise på gjennom en hel kveld. Derfor gjelder det å ha litt lettlaget og lettspist på lur. Siden butikkene allerede svømmes over av ferdiglaget julemat, kan slike produkter danne basis for en lettvint juleinspirert tapasmeny: ribberull, sylte, rakfisk og røykt lammelår er bare noen av godsakene du kan servere på et juleverksted.  

Så lekkert blir ditt hjemmelagde italienskinspirerte sylteflesk når det er ferdig. Foto: irman

Juletapas nytes sammen med egnet drikke, ikke for seriøst, krevende og kostbart, men akkurat passe uformelt og lettdrikkelig. En hvitvin med god fruktighet og lett sødme er det aller beste til vår meny.  Gentil Hugel har nok fruktighet til å komme seg rimelig godt gjennom alle utfordringene som de salte, fete, utviklete og røykte smakene byr på. 

Men den klarer ikke strabasene fullt så bra som Dönnhoff Riesling som har den perfekte sammensetningen av fruktighet, sødme og syrefriskhet til slik mat.

Rød verkstedkos 
Men det er vel ikke til å komme fra at etterspørselen etter røde dråper kommer, om ikke helt i starten så i hvert fall etter hvert. Nordmenn foretrekker alltid å kose seg med rødvin, og ripassoviner er noe av det mest kosete du kan servere akkurat nå. 

Accordini Acinatico Valpolicella Ripasso Classico Superiore er en av mine favoritter i denne kategorien. Ikke blant de rimeligste eller søteste, men derimot med veldig god friskhet og pen pønsj. Definitivt bedre enn alle billigamaronene.

Den fungerer ikke bare utmerket til verkstedskosen men også godt sammen med maten. Forklaringen ligger i denne vinens bærsødme, gode syrlighet og gode munnfølelse. 

Et lettere alternativ er Accordini Valpolicella Classico. En saftig frisk og deilig vin som gjør en god jobb for juleverkstedet - på alle måter.

Oppskriftene på lammerull, sylteflesk og sylterull finner du på de neste sidene

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her