Dagens rett
Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Foto: (Nataly Hanin)

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.
22 November 2024 - 00:00

Den rike matkulturen i Midtøsten kjenner ingen grenser. Men er like fullt under stadig større press med alle de grufulle krigshandlingene. Derfor er det viktig å ta løfte fram og ta vare på det man kan. Arayes er en tradisjon som knyttes til de arabisktalende delene av Midtøsten og særlig den palestinske. Navnet er flertall for brud. Men det er ikke snakk om en rett forbeholdt bryllup. Derimot en type snacks som smaker utrolig godt. Et populært innslag på pikniker og andre sosiale sammenhenger. Arayes finnes det utallige versjoner av. Felles har alle at de er sprøstekte. 

I den eneste palestinske kokeboken på norsk, Betlehem, finnes en fin historie om denne retten - og selvsagt en annen svært autentisk oppskrift

Arayes fylte pitabrød som i Palestina

Arayes fylte pitabrød som i Palestina

Fremgangsmåte

  1. Bland kjøttdeig med krydderet.
  2. La stå kaldt i minst 30 minutter eller over natten.
  3. Stek raskt i olivenolje - det er ikke nødvendig men vil forkorte tiden det tar å steke de fylte pitabrødene.
  4. Del pitabrødene i to og åpne forsiktig. Om du varmer dem lett blir det enklere.
  5. Fordel kjøttfyllet jevnt og tynt på de fire pitahalvdelene.
  6. Klem pitabrødene godt sammen.
  7. Ha i mer olje i den sammen pannen som du stekte fyllet,
  8. Stek pitabrødene sprø på hver side.
  9. For ekstra sprøhet kan du avslutte med en runde i stekeovnen ved 180 grader. 
  10. Tahini yoghurt-saus:
  11. Pisk sammen ingrediensene.
  12. Server pitaene med et dryss av friskhakket koriander samt sausen og en tomatsalsa på siden.

Lyst til å lage noe annet med pitabrød så se her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fiskegryte med smak av norsk eplesider
Dagens rett

Fiskegryte med smak av norsk eplesider

Vi kombinerer to av våre beste råvarer i denne retten - fersk fisk og epler - både i fast og flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her