Hvitt kjøtt på grillen

Begynner du å gå lei av å til stadighet grille fileter av okse eller lam? Fortvil ikke; det finnes nemlig gode alternativer, også i kjøttveien. Her gir vi deg mange flotte grilloppskrifter med kylling og kalkun, selvsagt nøye matchet med de riktige vinfor
Redaksjonen
31 Juli 2003 - 16:55

Inspirasjon og påfyll av nye ideer trenger selv den dyktigste gourmetkokk ved grillen. Med hvitt kjøtt i de nye, grillvennlige variantene er det fristende å prøve nye oppskrifter og smakskombinasjoner.

Kylling og kalkun og bearbeidede produkter av disse går under betegnelsen hvitt kjøtt. Man sier "hvitt" fordi det er den mest iøynefallende forskjellen, men det er mer enn farge og smak som skiller dette kjøttet fra rødt kjøtt. Hvitt kjøtt er det aller magreste kjøttet, men kun en halv prosent fett i de rene filetene. I tillegg er fettet gunstig med tanke på blodkolesterolet. De umettede fettsyrene er klart i flertall.

Gode alternativer
Ernæringseksperter anbefaler at man bytter ut fete kjøttvarer med magrere alternativer. Da er det verdt å merke seg de mange nye og alternative middagsproduktene laget av hvitt kjøtt. I all hovedsak har disse lavere fettinnhold enn tilsvarende middagsprodukter laget av de tradisjonelle kjøttslagene.

Kjøttvarer av hvitt kjøtt er et godt alternativ for flere enn dem som er opptatt av vekt og helse. Det blir mer og mer vanlig å servere grillpølser av hvitt kjøtt i barneselskaper og andre sosiale sammenkomster, som for eksempel grillavslutningene som florerer i tiden før sommerferien. Alle kan spise pølser av hvitt kjøtt, uansett hvilket religiøst eller kulturelt opphav de har.

Marinere selv
Det er gøy å marinere, særlig når man har laget marinaden selv og er spent på resultatet. Hvitt kjøtt innbyr til marinering fordi det har en nøytral egensmak som lett lar seg kombinere med andre smaker. En marinade skal selvfølgelig bestå av noe krydder eller annet som setter smak på kjøttet. I tillegg må det være litt olje, for å fordele og forsterke smaken som krydderet gir. Endelig er det ofte noe syrlig i en marinade, - noe som både gir en frisk smak og som kan øke holdbarheten i sommervarmen noe. Eddik, vin, sitronsaft, kefir eller yoghurt er mest vanlig. Det er smart å lage marinaden i en plastpose, legge kjøttet i posen og knyte den. Da er det enkelt å snu posen et par ganger i løpet av marineringen for at alt kjøttet skal få like mye smak.

Det finnes også mange ferdige marinader man kan kjøpe, men som regel blir det billigere å lage dem selv. Dessuten er det mer utfordrende å eksperimentere seg frem til sin egen "verdens beste marinade" med spennende kryddere og smaker.

Spidd, wok eller folie
Mest vanlig er det å legge kjøttet direkte på grillristen, og det går for det meste greit. Likevel hender det at kjøttet har lett for å sette seg fast på risten eller blir brent før det er stekt igjennom. Da kan det være en god løsning å legge kjøttet på et stykke aluminiumsfolie som er smurt med litt olje.

Ved å træ kjøtt vekselvis med frukt eller grønnsaker får man både kjøttet og tilbehøret ferdig samtidig. Det samme også i en grillwok, som etter hvert begynner å bli vanlig "ekstrautstyr" til grillen. Husk bare på at kjøtt og grønnsaker ikke må skjæres i for små biter, slik at de faller ut gjennom hullene. Skal man på piknik, er det ønskelig å dra på så lite utstyr som mulig. Å skjære kjøttet i strimler, marinere det, pluss å skjære grønnsakene i wokvennlige biter, gjør man derfor hjemme. Dermed er maten også ferdig i løpet av få minutter.

Chilenske kyllingspyd

Chilenske kyllingspyd

Fremgangsmåte

  1. Bland alt til marinaden.
  2. Skjær kyllingfiletene i lange, brede strimler og legg dem i en plastpose, hell på marinaden og knyt posen. Mariner kjøttet i kjøleskapet i minst 4 timer eller (helst) natten over.
  3. Træ kjøttet på spyd og la spydene ligge på grillen i ca. 2-3 minutter på hver side.
  4. Kok opp vann til polentaen, dryss grynene i, tilsett chilipepper og salt og kok grynene i 5 minutter til en fast grøt. Fordel grøten til et ca. 3 cm tykt lag utover et flatt fat og skjær ut sirkler eller snipper. Brun eventuelt polentaen raskt i olje i en stekepanne.
  5. Visp sammen alt til pebren.
  6. Anrett kyllingspydene over polentaen, og pynt med granateplekjerner. Hell pebresausen rundt.
  7. En salat av appelsin, grapefrukt og ruccola eller frisséesalat, med litt av pebren over, er friskt tilbehør.

Flere deilige retter med kyllingspydd

Våre beste oppskriftene med kylling finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hoi sin-glaserte kyllingbryst

Fremgangsmåte

Finhakk hvitløk og chilipepper og fres det i olje i en stekepanne. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke litt inn til en kraftig saus. Sausen kan gjerne lages ferdig på forhånd og oppbevares på glass i kjøleskap. Den kan også kjøpes ferdig i etniske dagligvareforretninger.

Pensle kyllingbrystene med litt olje og dryss salt og pepper over. Legg kyllingbrystene på grillen ved middels varme. Pensle med grillsausen. Pass på at kjøttet ikke blir svidd utenpå før det er stekt helt gjennom. Sukkeret i sausen gjør at kjøttet raskt får farge. Det er en fordel om kjøttet får hvile noen minutter før servering. Grillet squash, mais og bakte poteter er smakfullt tilbehør.

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Og her finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Honning- og ananasmarinert kyllingfilet

Fremgangsmåte

Bland sammen marinaden i en pose. Varm eventuelt på honningen for å få den flytende, slik at den kan blandes med resten av ingrediensene. Legg i kyllingfiletene og knyt posen. La filetene marinere minst et par timer, og gjerne natten over.

Legg kyllingfiletene på grillen ved middels varme og ha på litt salt. Pensle gjerne filetene et par ganger med marinaden i løpet av steketiden. Honningen er med å på å gi kjøttet en gyllen farge. La gjerne filetene få hvile noen minutter før servering. Server med salat ved siden av. Ananasen fra boksen kan enten tilsettes i salaten eller den kan stekes for seg selv på et stykke aluminiumsfolie penslet med olje.

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Og her finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kyllinggrillspyd i lompe

Fremgangsmåte

Skjær kyllingfiletene i passe store grillbiter. Bland sammen marinaden i en liten plastpose og ha i kylling og reker. Knyt posen og legg den kjølig noen timer eller gjerne et døgn.

Træ grillspyd med kylling, reker (scampi) og ananas. Legg dem på grillen, gjerne på et stykke aluminiumsfolie for å unngå at kjøttet setter seg fast. Tiden avhenger av grillens varme. Legg et par lomper på hver tallerken og smør over korianderpesto (sterk). Legg over grillspydene og drypp over litt mildnende rømme.

Korianderpestoen:
Ha solsikkekjerner, koriander (gjerne blandet med persille og noe mynte), grønn chili samt olje i en hurtigmikser og mos til smørbar konsistens.
 
Tips:
Hold rundt lompa med grillspydet inni. Trekk ut grillspydet mens kjøttet forblir i lompa. Da er det enkelt å spise enten med hendene eller med kniv og gaffel.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kalkun med pistasjesmør

Kalkun med pistasjesmør

Fremgangsmåte

  1. Sett smøret på benken eller mykne det i mikrobølgeovnen. Skrell pistasjenøttene ved å gni dem mot hverandre.
  2. Kjør pistasjenøttene samme med de andre ingrediensene i en fooprocessor eller blender til en jevn grov blanding.
  3. Smak til med salt og pepper. 
  4. Del kalkunbrystet i fire eller åtte skiver.
  5. Gni inn med spisskummen og paprikapulver og stek raskt i smør.
  6. Smak til med salt og pepper. Drypp over sitronsaft. La hvile på et lunt sted. 
  7. Du kan også steke kalkunbryststykket helt ved 150 grader. Det tar ca 30-40 minutter avhengig av tykkelse. Bruk steketermometer (maks 62 grader) for at det ikke skal blir tørt. Gni inn krydderet og pensle med mykt smør før du setter inn i ovnen. Dryss over salt og pepper samt litt sitronsaft. La hvile på kjøkkenbenken før du skjærer i det. 

Server med pistasjesmøret på toppen og kokte grønnsaker ved siden eller et tilbehør som couscous med sitron og granateple.

Tips:
Du kan godt bruke kylling i stedet for kalkun 

Lekre oppskrifter med kalkun

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Enkel urtemarinade

Fremgangsmåte

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her