Det finnes et utall ulike eplesorter med ulike egenskaper. Slett ikke alle trives i vårt kalde klima, men de som gjør det smaker fortreffelig.
Friske, søte og med tynt skall
Det er ikke så lett å vite hvilke epler som passer til hva, men med vår lille guide bør det bli litt lettere å velge.
Det er selvfølgelig et spørsmål om smak, men noen tommelfingerregler finnes: Skal du for eksempel bruke epler i matlagingen, det være seg søte eller salte retter, bør du satse på syrlige og faste sorter.
Her kan du lære med om eplet historie og litt til
Det er også greit å vite at vinterepler er mer holdbare enn de tidligere sortene og at de også har et noe høyere innhold av C-vitaminer.
De fleste foretrekker oppdelte epler, men behold skallet på. Det er nemlig mest næringsstoffer rett under skallet.
Fantastisk eplemost
De senere årene har vi fått et vell av nye eplemoster å velge mellom og smaken står ikke tilbake for noen.
De norske eplene gir både smaksrik og frisk most og den fine sødmen og ditto syrligheten gjør den til et egnet matfølge. Men visste du at eplesorten har enda mer å si for mosten enn druetypen har å si for vinen?
Aroma
Aroma kommer opprinnelig fra Sverige og har i løpet av få år blitt den viktigste eplesorten i Norge. Som navnet sier er aroma et aromatisk eple. Det er søtt og har en nydelig smak.
Eplet finnes i flere farger. Det opprinnelige aromaeplet er gult med med et rødt kinn på solsiden. Men det finnes også røde aromaepler og flere blir det nok med tiden. Aroma er velegnet både som spiseeple og husholdningsfrukt. Det har god lagringsevne.
Eplemost av aromaepler er dyp gul, aromatisk frisk og syrlig med middels fylde. Passer godt til sjømat og kylling, et alternativ til hvitvin.
Åkerø
Åkerø er et fast eple med en karakteristisk mild men aromatisk smak. Det er en gammel traver i norske eplehager. Kjøttet er grønnhvitt til gulhvitt mens skallet nærmest er teglsteinsrødt.
Fasongen er litt avlang og fruktkjøttet danner ofte en utvekst ved stilkfestet. Åkerø har en tendens til å tape smak og fasthet ved langtids lagring. Det egner seg spesielt godt som spiseeple.
Mosten er gullgul, fyldig, rund og smaksrik og stoffrik. Den passer til både lyst og rødt kjøtt, og er et bra alternativ til rødvin.
Rød gravenstein
Har vært hovedsorten i Norge siden 1790, men er nå nummer to etter aroma. Det finnes også gul gravenstein, og epler i de fleste mellomtoner.
Gravensteineplene er store, runde og virker ofte litt fete utenpå. De er svært saftige og har lett syrlig og frisk, fin aroma. Det er nydelige spiseepler som også egner seg godt til baking. De har god holdbarhet.
Mosten er gul med en syrefrisk og fruktig smak. Den er middels fyldig til lett og passer best som apéritif eller servert til sjømat.
Discovery
Discovery er en halvtidlig eplesort med gulgrønn bunnfarge og lys til skinnende rød dekkfarge. Eplet er middels stort, rundt, men litt flattrykt og svært velformet.
Fruktkjøttet er sprøtt og hvitt med en søt og god aroma. Det er et veldig godt spiseeple som kan brukes i matlaging. Ganske god holdbarhet.
Mosten er veldig behagelig. Fargen er rødgul og smaken er eplefruktig. Den har god fylde og en fin men ikke veldig uttalt syrlighet. En anvendelig eplemost som er god alene og som passer til salater, smørbrød og lyst kjøtt.
Summerred
Summerred er et ganske nytt eple i Norge. Det er middels stort ovalt til eggeformet eple. Det har en vakker rød dekkfarge og sprøtt, kremgult fruktkjøtt.
Det er middels fast og saftig. Smaken er både søt, syrlig og aromatisk. Det er et godt spiseeple og har god holdbarhet.
Mosten er delikat rosafarget, sødmefylt, fruktig og med en moderat syrlighet. Den passer veldig godt til salater og asiatisk mat, og kan også brukes som apéritif eller i drinker. Det er også en frisk frokostjuice.
Se våre fristende drinker med epler
Vi har mengder av oppskrifter på eplekaker og epledesserter
Eller hva med en oppskrift på middagsretter med epler
Hvor er de blitt av?
Mange av de sortene som var vanlig i våre besteforeldres eplehager er borte, mens nye er kommet til. Kanskje klarer vi oss uten, men verden blir jo litt fattigere når alt er tilpasset gjennomsnittsforbrukeren.
Hvorfor er for eksempel nesten alle de kommersielle sortene i dag røde? Hvor er den gule gravenstein, den originale aroma som kun har et rødt kinn og de en gang så populære sortene som filippa og signe tillisch? De har alle en flott smak men de frister likevel ikke. Vi går hele veien og slår et slag for den stor taperen i skjønnhetskonkurransen, ribston!
Epledyrkere elsker dette eplet, som har blitt dyrket i Norge siden 1860-årene. Ikke bare smaker det godt, det løfter eplekaker til nye høyder og produserer en utrolig smaksrik most.
Og som om ikke det var nok, det finnes knapt en eplesort som tåler lengre tid i kjelleren. Når alle de andre eplene i kurven har blitt melne og kjedelige har ribstoneplet bare blitt bedre.
Den stygge andungen
Det er egentlig bare ett problem med ribstonepler. Dagens forbrukere skuer hunden på hårene og da er det ikke så lett å være litt liten, litt rynkete og ganske så matt i skinnet.
Er du så heldig å få tak i ribstonepler er det ingen grunn til å nøle. Både Eplegården på Sætre i Hurum og Epleblomsten i Sauherad i Telemark lager en fantastisk most av sorten, men produksjonen er liten.
Vi avslutter med noen ord fra Eplegården: "Ribston skinner ikke, det lokker ikke, det er den stygge andungen. Men for oss på Eplegården er ribston som gull."
"Det modnes sakte, og henger på treet til langt ut i oktober, og vi legger det til lagring. Under skallet utvikles et aromaregister ulikt alle andre eplesorter. I midten av november tar vi ribston frem for salg."
Tips: Epler holder seg best når de oppbevares i kjøleskap, men de bør spises romtempererte.
Tips: Har du bananer, avokado, mango, fersken, pærer, plommer eller tomater som trenger bråmodning? Legg dem i en pose med et eple eller to. Eten-gassen (kalles også etylen) som eplene skiller ut modner de andre fruktene.
Tips: Både voksne og barn spiser mer epler når de deles opp, men behold skallet på. Det er mest vitaminer rett under skallet.