Mer kortreist enn norske epler skal godt gjøres. I hvert fall for den som bor i den sørlige delen av landet. I disse dager bugner både butikkdiskene og eplehagene av lubne, smaksrike norske epler.
Søtt og friskt
Norske epler modnest veldig langsomt gjennom sommeren. De lange dagene gir eplene våre både god sødme, fin syre, sprøtt fruktkjøtt og tynt skall. Nest etter bananer er epler den fruktsorten vi nordmenn spiser mest av. Hver år setter hver og en av oss til livs rundt 13 kilo.
Epletrærne kommer opprinnelig fra Kaukasus og i dag finnes det rundt regnet 20 000 eplesorter i verden. De har forskjellige egenskaper og trives under svært ulike vekstvilkår.
Våre nordiske forfedre spiste epler allerede i steinalderen og for omtrent 800 år siden introduserte munkene fruktdyrkingen i Hardanger. I dag kommer hele 40 prosent av de norske eplene herfra.
Aroma er den vanligste sorten, med om lag en tredel av den kommersielle produksjonen.
Les mer om de ulike norske eplesortene i Apéritifs epleguide
Forbuden frukt
Eplet er godt kjent fra mytologi og religion. Det står faktisk ingenting i bibelen om hvilken frukt fra Kunnskapens tre Eva fristet Adam med, men i dag tenker vi alle på epler.
Trolig var dette renessansemalerens fortjeneste, og deres inspirasjon var etter alt å dømme gresk mytologi.
Eplet har symbolisert udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme. Også i norrøn mytologi hadde eplet en spesiell plass. Idun eide ungdomseplet som gudene i Åsgard måtte spise av for å oppnå evig ungdom.
Det er lite som egner seg bedre i kaker og desserter enn nettopp epler
Behold skallet på
Epler er kalorifattige og rike på fiber. De har ikke så høyt innhold av vitaminer og mineraler, men fordi vi spiser mye epler er de likevel viktige for kostholdet.
Det er mest C-vitaminer rett under skallet, så spis epler med skallet på. Vintereplene inneholder noe mer C-vitaminer enn de tidlige sortene.
De ulike eplesortene smaker ganske forskjellig og sorten har nok enda mer å si for mosten enn druetypen har å si for vinen. Årsaken er at eplemost er tilnærmet ubehandlet frukt, mens druemosten er gjæret, noe som forandrer aromaene i råstoffet.
Tips: Kutt opp eplene, da spiser både barn og voksne mye mer. Men husk at det er mest vitaminer rett under skallet.
Tips: Legg eplebåtene i sitronvann når du har kuttet dem opp. Sitronens antioksidanter sørger for at fruktkjøttet holder seg hvitt og fristende.
På de neste sidene finner du noen forslag til hva du kan bruke eplene til
Prøv også våre oppskrifter på drinker med epler
Eller en av de andre oppskriftene på middagsretter med epler